Almás-krémes szelet

Ezzel a mutatós, krémes süteménnyel elkápráztathatjuk vendégeinket, mert nem csak szép, hanem igazán finom is. Még azok is jóízűen eszegethetik, akik nem rajonganak az almás édességekért. A kardamom mind a tésztának, mind a tejszínhabnak különleges ízt ad, érdemes kipróbálni! Egyik nagy előnye, hogy eltüntethetjük vele a megmaradt tojásfehérjét, hiszen az alja fehér piskótából van, illetve a bolti pudingnak hála, hamar elkészül a krém is. Összességében véve, nem bonyolult sütemény, csupán az almazselé miatt kell egy csöppet türelmesnek lennünk, mire megköt. Megsüthetjük téglatest alakú sütőformában is – és olyan formára szeletelhetjük, amihez épp kedvünk van.

Hozzávalók (8 szelet süteményhez, 18-20 centis tortaformához)

Piskótához

3 tojás fehérje

6 dkg liszt

6 dkg porcukor

1 mk sütőpor

csipet só

1 kardamom magjai

vaj és liszt a forma kikenéséhez

Almazseléhez

2,5 dl 100%-os almalé

1 mk őrölt fahéj

1⁄2 vaníliarúd kikapart magjai

2 ek méz (vagy ízlés szerint)

2 lap zselatin (vagy 3 lap, ha keményebbre szeretnénk)

Krémhez

1 cs. vaníliás pudingpor

3,5 dl tej

5 ek porcukor

12 dkg puha vaj

Egyéb hozzávalók:

1 kis alma

1⁄2 citrom leve

1,5 dl tejszín

1 ek porcukor

1⁄2 cs. habfixáló

őrölt fahéj

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

1. A cukrot a kardamom magjaival együtt ledaráljuk. A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük.

2. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a kardamomos porcukorral, és fokozatosan a fehérjehabhoz forgatjuk.

3. A tortaformát kivajazzuk-kilisztezzük, beleöntjük a tésztamasszát és előmelegített sütőben készre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

4. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, cikkekre vágjuk, és minden cikket 3 szeletre vágunk.

5. Meglocsoljuk a citromlével, lecsepegtetjük, majd lábosba tesszük, felöntjük az almalével, hozzáadjuk a fahéjat, valamint a vaníliarúd magjait, és puhára főzzük az almát.

6. Teljesen kihűtjük, majd kivesszük belőle az almát és félretesszük. Az főzőlevet újra felforrósítjuk.

7. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd ha már megpuhultak, kinyomkodjuk és feloldjuk a forró almalében. Kihűtjük.

8. A piskótát visszatesszük a tortalapra, visszakapcsoljuk rá a forma peremét és ráöntjük a már kissé kocsonyás almazselét. Hűtőbe tesszük, amíg teljesen megdermed, majd kirakjuk az almaszeletekkel.

9. Közben elkészítjük a krémet: egy kevés tejjel simára keverjük a pudingport és a forrásban lévő maradék (2 ek cukorral elkevert) tejben pudinggá főzzük. Hűlni hagyjuk.

10. A vajat habosra kavarjuk 3 ek cukorral, a kihűlt pudinghoz adjuk, majd az így kapott krémet rásimítjuk az almaszeletekkel kirakott zselére. Hűtőbe tesszük.

11. A tejszínt félig felverjük, hozzáadjuk a porcukorral elkevert habfixálót és kemény habbá verjük.

12. A tejszínhabbal körbevonjuk a torta oldalát, majd felszeleteljük és a szeleteket tejszínhabrózsákkal díszítjük, amit meghintünk egy kis fahéjjal.

 

Sütési hőfok: 160°C

Sütési mód: alul-felül sütés

Sütési idő: kb. 20 perc

 

Jó étvágyat!

Szenti Gabi

Sünis kanál blog >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 + 18 =

hirdetés