Almás-krémes szelet
Ezzel a mutatós, krémes süteménnyel elkápráztathatjuk vendégeinket, mert nem csak szép, hanem igazán finom is. Még azok is jóízűen eszegethetik, akik nem rajonganak az almás édességekért. A kardamom mind a tésztának, mind a tejszínhabnak különleges ízt ad, érdemes kipróbálni! Egyik nagy előnye, hogy eltüntethetjük vele a megmaradt tojásfehérjét, hiszen az alja fehér piskótából van, illetve a bolti pudingnak hála, hamar elkészül a krém is. Összességében véve, nem bonyolult sütemény, csupán az almazselé miatt kell egy csöppet türelmesnek lennünk, mire megköt. Megsüthetjük téglatest alakú sütőformában is – és olyan formára szeletelhetjük, amihez épp kedvünk van.
Hozzávalók (8 szelet süteményhez, 18-20 centis tortaformához)
Piskótához
3 tojás fehérje
6 dkg liszt
6 dkg porcukor
1 mk sütőpor
csipet só
1 kardamom magjai
vaj és liszt a forma kikenéséhez
Almazseléhez
2,5 dl 100%-os almalé
1 mk őrölt fahéj
1⁄2 vaníliarúd kikapart magjai
2 ek méz (vagy ízlés szerint)
2 lap zselatin (vagy 3 lap, ha keményebbre szeretnénk)
Krémhez
1 cs. vaníliás pudingpor
3,5 dl tej
5 ek porcukor
12 dkg puha vaj
Egyéb hozzávalók:
1 kis alma
1⁄2 citrom leve
1,5 dl tejszín
1 ek porcukor
1⁄2 cs. habfixáló
őrölt fahéj
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
1. A cukrot a kardamom magjaival együtt ledaráljuk. A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük.
2. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a kardamomos porcukorral, és fokozatosan a fehérjehabhoz forgatjuk.
3. A tortaformát kivajazzuk-kilisztezzük, beleöntjük a tésztamasszát és előmelegített sütőben készre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
4. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, cikkekre vágjuk, és minden cikket 3 szeletre vágunk.
5. Meglocsoljuk a citromlével, lecsepegtetjük, majd lábosba tesszük, felöntjük az almalével, hozzáadjuk a fahéjat, valamint a vaníliarúd magjait, és puhára főzzük az almát.
6. Teljesen kihűtjük, majd kivesszük belőle az almát és félretesszük. Az főzőlevet újra felforrósítjuk.
7. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd ha már megpuhultak, kinyomkodjuk és feloldjuk a forró almalében. Kihűtjük.
8. A piskótát visszatesszük a tortalapra, visszakapcsoljuk rá a forma peremét és ráöntjük a már kissé kocsonyás almazselét. Hűtőbe tesszük, amíg teljesen megdermed, majd kirakjuk az almaszeletekkel.
9. Közben elkészítjük a krémet: egy kevés tejjel simára keverjük a pudingport és a forrásban lévő maradék (2 ek cukorral elkevert) tejben pudinggá főzzük. Hűlni hagyjuk.
10. A vajat habosra kavarjuk 3 ek cukorral, a kihűlt pudinghoz adjuk, majd az így kapott krémet rásimítjuk az almaszeletekkel kirakott zselére. Hűtőbe tesszük.
11. A tejszínt félig felverjük, hozzáadjuk a porcukorral elkevert habfixálót és kemény habbá verjük.
12. A tejszínhabbal körbevonjuk a torta oldalát, majd felszeleteljük és a szeleteket tejszínhabrózsákkal díszítjük, amit meghintünk egy kis fahéjjal.
Sütési hőfok: 160°C
Sütési mód: alul-felül sütés
Sütési idő: kb. 20 perc
Jó étvágyat!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.