Almás pite graham lisztből
A graham liszt a teljes kiőrlésű liszthez hasonlóan a gabona héját, magbelsejét és a csírát is tartalmazza. Nagyobb szemcseméretű, mint a többi teljes kiőrlésű liszt, lassabban szívódik fel. Süteményekhez is felhasználható, pitéhez tökéletes!
Hozzávalók a tésztához (nagy tepsire való adaghoz)
40 dkg graham liszt
5 dkg vaj
10 dkg sertészsír
1,5 dl tejföl
1 egész tojás és 1 tojás fehérje
1 tk sütőpor
csipet só
(adható hozzá 1-2 ek cukor, de enélkül is ízletes)
kenéshez: 1 tojás sárgája
Hozzávalók a töltelékhez
legalább 1 kg alma (az idény miatt a fotón látható pite nyári almából készült)
5-10 dkg cukor (ízlés szerint)
1 tk őrölt fahéj
gazdagítható 3-4 ek mazsolával és/vagy durvára vágott dióval
Elkészítés
A tésztát robotgépben állítsuk össze vagy gyúrjuk össze kézzel. Frissentartó fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe. A legjobb, ha a tészta legalább fél napot pihen, de kis pihentetés után is süthető.
Az almákat hámozzuk meg, nagy lyukú reszelőn reszeljük egy lábasba. Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és kb. 5 percig pároljuk.
Hagyjuk hűlni. (A töltelék is elkészíthető előre.)
A tésztát vágjuk ketté. Az egyik felét lisztezett felületen nyújtsuk kb. fél centi vastagra (van, aki vastagabb tésztával szereti).
Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. A tésztára szórhatunk kevés zsemlemorzsát egyenletesen szétosztva a lapon, ami felveszi az alma levét. Ha durvára vágott dióval ízesítjük, szórju meg a dióval is. (Ha mazsola is kerülne bele, pároljuk össze az almával.)
A tölteléket simítsuk a tésztalapra.
Nyújtsuk ki a tészta másik részét és fedjük be vele az almát.
Villával szúrjuk meg a tésztát több helyen, hogy a gőz sütés közben távozni tudjon. Kenjük meg tojássárgájával.
Előmelegített sütőben 170-es hőfokon süssük 25-30 percig.
Hagyjuk hűlni, majd porcukorral meghintve tálaljuk. Hidegen szépen szeletelhető.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.