Almás-szilvás zabpelyhes szelet minimális hozzáadott cukorral, gluténmentesen
Ehhez a kevert sütihez aprószemű zabpelyhet, kukorica- és köleslisztet használtunk (finomliszt helyett), továbbá eritrittel édesítettük. Aki nincs gluténmentes diétán, illetve nem idegenkedik a cukortól, természetesen elkészítheti a „hagyományos” összetevőkkel. Az állaga tökéletes lett, az íze eltér a búzalisztes változatétól, de épp ezért különleges.
Hozzávalók 22×22 centis tepsihez
15 dkg aprószemű zabpehely
15 dkg köles- és kukoricaliszt 1 tk sütőporral összekeverve
2 nagy egész tojás
1 kis pohár 3%-os natúr joghurt (vaj helyett használtuk)
2-3 ek étolaj (hogy zaftosabb legyen a tésztája)
csipetnyi só
kb. 10 dkg eritrit (ízlés szerint édesíthető)
fél csomag vaníliás cukor vagy 1 mk vanília őrlemény
1 mk őrölt fahéj
4-5 szem apróra szeletelt szilva
1 nagy alma meghámozva, lereszelve
Elkészítés
Az egész tojásokat üssük egy keverőtálba, keverjük habosra az eritrittet, a sóval és a vaníliás cukorral (vagy a vanília őrleménnyel), a fahéjjal. Keverjük hozzá a joghurtot, az étolajat, majd a zabpelyhet is. A masszát pihentessük kb. 10 percig (zabpehely kissé magába szívja a nedvességet, jobb lesz az állaga, egyneműbb tésztát kapunk). Végül keverjük hozzá a kétféle, sütőporral elkevert lisztet.
A masszát öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejét szórjuk meg reszelt almával és nyomkodjuk bele a szeletelt szilvát. (A gyümölcsöket nem cukroztuk.)
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 30 percig.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.