Almás-zabpelyhes morzsasüti

Az angol crumble, azaz a morzsasüti világszerte népszerű édesség. A hagyományos változatnál a gyümölcs tetejére kerül az édes morzsa. Nagyon gyorsan és egyszerűen összeállítható, azonnal süthető. Sütési ideje nagyjából egy óra. Melegen, hidegen is finom – tetejét fogyasztás előtt meglocsolhatjuk málnaszörppel vagy friss gyümölcsszósszal, de tejszínhabot, vaníliafagyit is halmozhatunk rá. A klasszikus almás változatot készítettük el, apró szemű zabpehellyel dúsítva.

Hozzávalók

5 dkg hideg vaj

7 dkg liszt

2 ek apró szemű zabpehely

5 + 5 dkg cukor (ízlés szerint édesítsük)

fél tasak vaníliás cukor

4-5 hámozott, szeletelt alma

2 tk fahéj

csipet só

fél citrom leve

2 tk étkezési keményítő

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

A lisztet, a felkockázott hideg felkockázott vajjal, a vaníliás cukorral, a csipet sóval és a kb. 5 dkg cukorral morzsoljuk össze. Morzsa állagúnak kell lennie. Keverjük hozzá a zabpelyhet. Ha nem kerül azonnal a sütőbe, célszerű hűtőben tárolni sütésig.

Az almákat hámozzuk meg, szeleteljük fel, a kezünkkel forgassuk meg a fahéjjal, étkezési keményítővel kevert cukorban.

Süthetjük magas falú tepsiben, kerámia sütőtálban, jénaiban. Vajazzuk ki a sütőedényt, és halmozzuk rá a fahéjas-cukros almaszeleteket, majd borítsuk rá a morzsát és simítsuk el a gyümölcsön.

Előmelegített sütőben 160-170-es hőfokon süssük kb. egy óráig. Az alma a morzsaréteg alatt megpuhul, karamellizálódik, a morzsa pedig szép aranybarnára sül.

Melegen és hidegen is finom. Vaníliafagyival a legjobb!

Fotó: Életszépítők

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három + öt =

hirdetés