Almás-zabpelyhes morzsasüti
Az angol crumble, azaz a morzsasüti világszerte népszerű édesség. A hagyományos változatnál a gyümölcs tetejére kerül az édes morzsa. Nagyon gyorsan és egyszerűen összeállítható, azonnal süthető. Sütési ideje nagyjából egy óra. Melegen, hidegen is finom – tetejét fogyasztás előtt meglocsolhatjuk málnaszörppel vagy friss gyümölcsszósszal, de tejszínhabot, vaníliafagyit is halmozhatunk rá. A klasszikus almás változatot készítettük el, apró szemű zabpehellyel dúsítva.
Hozzávalók
5 dkg hideg vaj
7 dkg liszt
2 ek apró szemű zabpehely
5 + 5 dkg cukor (ízlés szerint édesítsük)
fél tasak vaníliás cukor
4-5 hámozott, szeletelt alma
2 tk fahéj
csipet só
fél citrom leve
2 tk étkezési keményítő
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A lisztet, a felkockázott hideg felkockázott vajjal, a vaníliás cukorral, a csipet sóval és a kb. 5 dkg cukorral morzsoljuk össze. Morzsa állagúnak kell lennie. Keverjük hozzá a zabpelyhet. Ha nem kerül azonnal a sütőbe, célszerű hűtőben tárolni sütésig.
Az almákat hámozzuk meg, szeleteljük fel, a kezünkkel forgassuk meg a fahéjjal, étkezési keményítővel kevert cukorban.
Süthetjük magas falú tepsiben, kerámia sütőtálban, jénaiban. Vajazzuk ki a sütőedényt, és halmozzuk rá a fahéjas-cukros almaszeleteket, majd borítsuk rá a morzsát és simítsuk el a gyümölcsön.
Előmelegített sütőben 160-170-es hőfokon süssük kb. egy óráig. Az alma a morzsaréteg alatt megpuhul, karamellizálódik, a morzsa pedig szép aranybarnára sül.
Melegen és hidegen is finom. Vaníliafagyival a legjobb!
Fotó: Életszépítők
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.