Évi 1 milliárd üdítős és sörös italdobozt állítanak elő 15 200 tonna alumíniumból. Újrahasznosításuk gazdasági és környezetvédelmi érdek. Mit tehetsz?

 

Gondold végig az alábbiakat: egy 30 ezer lakosú kisváros éves áramfogyasztását lehetne megtakarítani az alumínium italdobozok teljes körű újrahasznosításával!

Legalábbis erre mutat rá egy tanulmány. Csakhogy a hazánkban forgalomba kerülő 1 milliárd darab alumínium italdoboz mindegy 58 százaléka, közel 8900 tonna alumínium a kommunális hulladékban vagy hulladékégetőben végzi. Az értékes, végtelenszer újrahasznosítható alumínium ezzel örökre eltűnik a nyersanyagok körforgásából. Még mindig nem használjuk ki az alumínium körforgásában rejlő előnyöket.

Magyarországon minden évben 15 200 tonna alumíniumot használnak italféleségek, jellemzően üdítők és sörök töltéséhez, vagyis mintegy 1 milliárd alumínium italdobozt használunk el.

Ennek a bődületes mennyiségnek a 41 százaléka (mintegy 6315 tonna, 410 millió darab) kerül újrahasznosítási céllal szelektív gyűjtőbe. A többi a hulladéklerakók mélyén végzi, vagy a hulladékégetőben semmisül meg, annak ellenére, hogy az alumínium végtelenszer újrahasznosítható anyag, és viszonylag olcsón kinyerhető az égetés után visszamaradt hamuból is.

A hulladékká vált alumínium italdobozok újrahasznosítása egyszerre gazdasági és környezetvédelmi érdek. Mintegy 95 százalékos energiamegtakarítást lehetne elérni az elsődleges nyersanyagból – bauxitból elektrolízissel – gyártott fémhez képest. Ráadásul a folyamat végtelenszer és minőségromlás nélkül ismételhető. Két hónap alatt teljes értékű italdobozok gyárthatók a hulladékká vált aludobozokból. 

A Returcom Nonprofit Kft. tanulmánya rámutat: ha a hulladéklerakóba és hulladékégetőbe kerülő mintegy 580 millió darab (8900 tonna) alumíniumdobozt sikerülne a szemétből kinyerni és 95 százalékos energiamegtakarítással újrahasznosítanák, annyi villamosenergiát lehetne megtakarítani, amennyit egy 30 ezer lakosú város, például Gödöllő lakosai egy év alatt felhasználnak. Természetesen más alumíniumtermék is készülhetne – a fenti mennyiség kb. 650 000 (!) biciklihez lenne elegendő a tanulmány szerint.

Alumínium italdoboz visszaváltó automata

Magyarország szelektív hulladékgyűjtési rendszerében, úgy tűnik, az alumínium begyűjtési rendszere a legfejlettebb. A szisztéma szinte minden magyar lakos számára hozzáférhető valamilyen formában, például a házhoz menő visszagyűjtés, és hulladékudvarok formájában, amelyet kiegészít az ország mintegy 200 kiskereskedelmi áruházában elérhető aludoboz visszaváltó automaták hálózata, fejti ki dr. Duma László, a Returcom ügyvezető igazgatója. – Hiába azonban az elérhető infrastruktúra, igazán jelentős alumínium mennyiséget akkor tudnánk újrahasznosítani, ha a lakosság kellően figyelne arra, hogy a fém a kommunális hulladékból a szelektív gyűjtési csatornák egyikébe kerüljön – tette hozzá.

Préselt aludobozok

Az Európai Unió hulladékgazdálkodási célterve szerint 2025 végére a tagállamoknak az összes csomagolási hulladék 65 százalékát kell szelektíven gyűjteniük és újrahasznosítaniuk. Az alumíniumcsomagolást tekintve a célérték 50, 2030-ra pedig 60 százalék lesz.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 + kettő =

hirdetés