Amikor Leonard Cohen befűtött Janis Joplinnak a Chelsea Hotelban

Amíg a 424-es idehaza egy mozdony volt („Száll a 424-es, mert az én apám fűti”), addig New Yorkban, a legendás Chelsea Hotelban, egy kanadai költő-énekes hónapos szobájának a száma. Cohen a legígéretesebb beat költőkkel kokettálva vált a Woodstock-nemzedék dalnokává, olykor humoros, olykor erotikusan túlfűtött dalai, dalszövegei olyan mélyen rántották a hallgatót valami különös depresszióba, hogy legszívesebben nevetve sírt volna.

Cohen az egyik nagy kivonuló volt a konformista, ostoba kapitalista görcseivel viaskodó Amerikából, és kiváló stílusérzékkel Görögországban, Hydra szigetén telepedett meg szőke szerelmével. És a forró kövek, a hűs vizek ringásában megalkotta legkiválóbb verseit, dalszövegeit. Itt írta meg a Songs from the Room című albumát, ami máig katartikus mű az intellektuális és megrázó zeneirodalomban.

Aztán elhajtott hidegebb éghajlatra, jött a borongós New York, ahol színes virág volt a Chelsea Hotel, melynek tulajdonosa vonzó kedvezményekkel csábította oda neves lakóit: Arhur Millert, Jack Kerouacot, Mick Jaggert, Andy Warholt, és az akkoriban felfutó kanadai bárdot, Leonard Cohent.

Cohen a 424-esben lakott, és egyik alkalommal, mikor elindult volna fölfelé a lifttel, egy kócos, mindenféle fityegőkkel teleaggatott fiatal lány lépett be mellé. „Keres valakit?”, kérdezte az énekes, „igen, Kris Kristoffersont”, vágta rá a lány, mire Cohen lazán csak annyit felelt: „szerencséje van kicsi hölgy, mert én vagyok Kris Kristofferson”.

A lány nem más volt, mint Janis Joplin, a blues rekedt torkú, szívszaggató bálkirálynője, aki elmondása szerint több ezer emberrel szeretkezett egyszerre a színpadon, de egyedül ment haza a koncert után. Nos, ezt a megmagyarázhatatlan magányt tüntette el néhány napra Leonard Cohen, aki mikor megszólal izgatóan dörmögő hangján, akkor bizony szirmok bomlanak a női alsóneműkben, s bizony befűtött Janisnek is a hűvös szoba meleg takarója alatt.

Janis Joplin 28 évesen itta és szívta magát a halálba. Cohen még közel 80 évesen is ott dörmög a színpadon. És olykor letérdelve énekli el a Janis Joplin által ihletett Chelsea Hotel No 2. című dalt, aminek szövegében Janis azt állítja, hogy jobban kedveli a jóképű férfiakat, aztán nevetve legyint, hogy „rá se ránts, rondák vagyunk, de itt van nekünk a zene”…

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő − 9 =

hirdetés