Ananászhabos, kókuszkrémes torta brownie jellegű tortalappal
Kókuszkrémes, ananászhabos torta, melynek lapjai a brownie-ra emlékeztetnek. A kihívást az adja, hogy a krémek kellően sűrűek legyenek. Különleges alkalmakra ajánljuk, érdemes kísérletezni vele.
Hozzávalók
Tortalapokhoz
20 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj
4 tojás
15 dkg liszt
1 nagy csipet só
2 evőkanál cukor
1 kk sütőpor
1 evőkanál kakaópor
Ananászhabhoz
50 dkg tisztított ananász
pár csepp citromlé
2 evőkanál cukor
3 dl habtejszín
1 cs habfixáló
1/4 cs zselatin fix
Kókuszkrémhez
10 dkg kókuszreszelék
5 dl tej
5 evőkanál cukor
1/2 vaníliarúd
1/2 citrom reszelt héja
1/2 cs zselatin fix
4 cl kókuszlikőr vagy szirup
2 tojás
1 evőkanál keményítő
5 dkg vaj
Elkészítés
A tojásokat verjük fel habosra a cukorral.
A vajat és a csokit gőz fölött olvasszuk fel.
Keverjük el a felolvasztott csokoládés vajat a felvert tojásokkal.
A lisztet keverjük össze a sóval, sütőporral és kakaóval, majd vegyítsük el a folyékony alapanyagokkal.
Két kerek 20 centi átmérőjű sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, osszuk szét bennük a masszát.
Légkeverésen kb. 11 percig süssük – akkor jó, ha még nyersnek érezzük a közepét, de a teteje vékonyan már szilárd.
Hagyjuk kihűlni a lapokat.
A kókuszt tegyük lábasba, öntsük fel a tejjel és kis lángon főzzük. A vaníliamagokat kaparjuk ki és a rudat adjuk a főzethez. 20 perc után adjuk hozzá a citromhéjat, cukrot és a kikapart magokat. Vegyük le a tűzről, turmixoljuk át, és hagyjuk kihűlni.
A tojásokat gőz fölött verjük fel egy kanál cukorral és adjunk hozzá egy kanál keményítőt. Pár percig eltart, amíg besűrűsödik. Amikor szép sűrű, vegyük le a tűzről és keverjük el benne a vajat; adjuk a kihűlt kókuszhoz.
A tejszínt verjük fel a habfixálóval, és ezt is keverjük el a hideg kókuszban fél csomag zselatin fix és a kókuszlikőr társaságában.
Tegyük a hűtőbe.
Az ananászt kockázzuk fel, ízesítsük kevés cukorral és citromlével, majd turmixoljuk péppé.
A tejszínt verjük fel egy csomag habfixálóval, keverjük el a pürével, ebbe is keverjünk zselatin fixet és hűtsük le a hűtőben.
A tortalapokról húzzuk le a sütőpapírt, és helyezzük az egyiket a kapcsos tortaforma aljába. Halmozzuk rá a kókuszkrémet, majd a második lapot, arra pedig az ananászhabot.
Ananásszal és kevés morzsával díszítsük és tálalás előtt pár órát hagyjuk a hűtőben összeállni.
Fotók, recept: B. Csánk Györgyi Csaak, mert szeretem >>
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.