Ananászhabos, kókuszkrémes torta brownie jellegű tortalappal

Kókuszkrémes, ananászhabos torta, melynek lapjai a brownie-ra emlékeztetnek. A kihívást az adja, hogy a krémek kellően sűrűek legyenek. Különleges alkalmakra ajánljuk, érdemes kísérletezni vele.

Hozzávalók

Tortalapokhoz

20 dkg étcsokoládé

20 dkg vaj

4 tojás

15 dkg liszt

1 nagy csipet só

2 evőkanál cukor

1 kk sütőpor

1 evőkanál kakaópor

Ananászhabhoz

50 dkg tisztított ananász

pár csepp citromlé

2 evőkanál cukor

3 dl habtejszín

1 cs habfixáló

1/4 cs zselatin fix

Kókuszkrémhez

10 dkg kókuszreszelék

5 dl tej

5 evőkanál cukor

1/2 vaníliarúd

1/2 citrom reszelt héja

1/2 cs zselatin fix

4 cl kókuszlikőr vagy szirup

2 tojás

1 evőkanál keményítő

5 dkg vaj

Elkészítés

A tojásokat verjük fel habosra a cukorral.

A vajat és a csokit gőz fölött olvasszuk fel.

Keverjük el a felolvasztott csokoládés vajat a felvert tojásokkal.

A lisztet keverjük össze a sóval, sütőporral és kakaóval, majd vegyítsük el a folyékony alapanyagokkal.

Két kerek 20 centi átmérőjű sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, osszuk szét bennük a masszát.

Légkeverésen kb. 11 percig süssük – akkor jó, ha még nyersnek érezzük a közepét, de a teteje vékonyan már szilárd.

Hagyjuk kihűlni a lapokat.

A kókuszt tegyük lábasba, öntsük fel a tejjel és kis lángon főzzük. A vaníliamagokat kaparjuk ki és a rudat adjuk a főzethez. 20 perc után adjuk hozzá a citromhéjat, cukrot és a kikapart magokat. Vegyük le a tűzről, turmixoljuk át, és hagyjuk kihűlni.

A tojásokat gőz fölött verjük fel egy kanál cukorral és adjunk hozzá egy kanál keményítőt. Pár percig eltart, amíg besűrűsödik. Amikor szép sűrű, vegyük le a tűzről és keverjük el benne a vajat; adjuk a kihűlt kókuszhoz.

A tejszínt verjük fel a habfixálóval, és ezt is keverjük el a hideg kókuszban fél csomag zselatin fix és a kókuszlikőr társaságában.

Tegyük a hűtőbe.

Az ananászt kockázzuk fel, ízesítsük kevés cukorral és citromlével, majd turmixoljuk péppé.

A tejszínt verjük fel egy csomag habfixálóval, keverjük el a pürével, ebbe is keverjünk zselatin fixet és hűtsük le a hűtőben.

A tortalapokról húzzuk le a sütőpapírt, és helyezzük az egyiket a kapcsos tortaforma aljába. Halmozzuk rá a kókuszkrémet, majd a második lapot, arra pedig az ananászhabot.

Ananásszal és kevés morzsával díszítsük és tálalás előtt pár órát hagyjuk a hűtőben összeállni.

Fotók, recept: B. Csánk Györgyi Csaak, mert szeretem >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + húsz =

hirdetés