Ananászos répatorta
Többféle recept szerint készíthető répatorta, mi is bemutattunk már ezek közül néhányat. Ezúttal egy egészen különleges változatot ismertetünk Erikától: ez a répatorta – némileg szokatlan módon – ananásszal van megbolondítva.
Hozzávalók
1 és 1/2 bögre étolaj
1 és 1/2 bögre (vagy kevesebb) cukor
4 tojás (felverve)
3 bögre reszelt répa
1 bögre darabolt ananász
maréknyi darált dió (elmaradhat)
2 és 1/2 bögre finomliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál só
Elkészítés
A lágy hozzávalókat keverjük össze alaposan egy nagy tálban, majd adjuk hozzá a darabos, végül a száraz összetevőket. Vajazzuk ki a tortaformát, öntsük bele a masszát, és 175 fokon előmelegített sütőben kezdjük sütni. Nagyjából 45 percnyi sütés után – ha nagyon barnulna a torta teteje – csökkentsük a sütő hőfokát, és fedjük be a tésztát alufóliával. Sokáig kell sütni, sütőtől függően nagyjából 1 óráig (lehet, hogy tovább). Tűpróbára hagyatkozzunk: ha egy villát vagy hurkapálcát beleszúrunk, s nem ragad rá a tészta, átsült a közepe is. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A tölteléket másnap is ráérünk elkészíteni, attól függően, mikor szeretnénk a tortát szervírozni. Ha másnap készítenénk el, tegyük a tortát nejlonzacskóba.
Hozzávalók a krémhez
2 teáskanál vanília kivonat (vagy vaníliás cukor)
113 gr teavaj
1 doboz Philadelphia krémsajt
1 és 1/2 bögre porcukor (ízlés szerint)
A hozzávalókat keverjük habosra. Készíthetjük dupla mennyiséggel, így a torta közepét is megtölthetjük a krémmel (isteni az íze).
A tortát gazdagon vonjuk be a krémmel. Díszíthetjük apró marcipánrépákkal.
Recept, fotók: Árvai Erika, Erika süteményei
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.