Hot Cross Bun: angol húsvéti zsemle
A kelt édes zsemle tradicionális angol húsvéti finomság, a tetejét fehér mázból készített kereszt díszíti. A fűszerezésével bátran lehet kísérletezni, nemcsak mazsolával, kandírozott gyümölcsökkel, aszalványokkal is dúsítható.
Hozzávalók családi adaghoz
50 dkg finomliszt
2 dl langyos tej
75 g natúr görög joghurt
10 dkg olvasztott vaj
2 dkg éleszető
1 egész tojás
2-3 ek porcukor (ha sonkához szeretnénk, kevésbé legyen édes!)
csipetnyi só
Fehér mázhoz
5 dkg finomliszt
1 ek olvasztott vaj
3 ek víz
csipetnyi só
1 citrom reszelt héja
maréknyi mazsola (és/vagy kandírozott gyümölcs vagy apróra vágott aszalvány keveréke)
fűszerek: őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs, gyömbér (kb. 1 teáskanálnyi keverék – mézesfűszer is jó hozzá)
Kenéshez
cukros tej
Fotó: BobPetUK
Elkészítés
A langyos tejbe keverd a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Hagyd felfutni.
Egy nagy keverőtálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, az őrölt fűszereket, a reszelt citrom héját. Keverd alaposan össze, majd add hozzá a szobahőmérsékletű tojást, görög joghurtot és a felfuttatott élesztőt és kezdd el dagasztani. Ha már összeállt a tészta, add hozzá az olvasztott – nem forró – vajat, és folytasd a dagasztást.
Amikor a tészta már szép fényes, hólyagos, add hozzá a mazsolát, a kandírozott gyümölcsöket, aszalványokat. Gyúrd alaposan össze.
A tésztát enyhén lisztezett tálban lefedve keleszd a duplájára.
Egy nagyobb, lehetőleg peremes tepsit vajazz ki és lisztezz. (Ha peremes tepsiben sütöd, a bucik szépen megtartják a formájukat.)
Kelesztés után gyúrd át, és lisztezett felületen nyújtsd kb. 2 centi vastagra, majd vágd 4-5 centis kockákra. Kicsit formázd és sorakoztasd a tepsibe. Hagyj egy kis helyet a bucik között, mert sütés közben még nőni fognak.
Hagyd 10-15 percig pihenni, közben készítsd el a fehér mázat: a hozzávalókat keverd csomómentesre. A máz tejföl sűrűségű legyen. A bucikra éles késsel vágj kereszt formát (ne túl mélyet). A mázat töltsd a mélyedésbe – ha a masszát nyomózsákba vagy kilyukasztott nejlonzacskóba töltöd, egyenletesen fel tudod vinni.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süsd aranybarnára. Ha a bucik kezdenek barnulni, fedd le alufóliával! Sütési idő: 20-25 perc.
A sütésidő végén a bucikat kend meg porcukorral kevert tejjel.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.