Hot Cross Bun: angol húsvéti zsemle

A kelt édes zsemle tradicionális angol húsvéti finomság, a tetejét fehér mázból készített kereszt díszíti. A fűszerezésével bátran lehet kísérletezni, nemcsak mazsolával, kandírozott gyümölcsökkel, aszalványokkal is dúsítható.

Hozzávalók családi adaghoz

50 dkg finomliszt

2 dl langyos tej

75 g natúr görög joghurt

10 dkg olvasztott vaj

2 dkg éleszető

1 egész tojás

2-3 ek porcukor (ha sonkához szeretnénk, kevésbé legyen édes!)

csipetnyi só

Fehér mázhoz

5 dkg finomliszt

1 ek olvasztott vaj

3 ek víz

csipetnyi só

1 citrom reszelt héja

maréknyi mazsola (és/vagy kandírozott gyümölcs vagy apróra vágott aszalvány keveréke)

fűszerek: őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs, gyömbér (kb. 1 teáskanálnyi keverék – mézesfűszer is jó hozzá)

Kenéshez

cukros tej 

Fotó: BobPetUK

Elkészítés

A langyos tejbe keverd a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Hagyd felfutni.

Egy nagy keverőtálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, az őrölt fűszereket, a reszelt citrom héját. Keverd alaposan össze, majd add hozzá a szobahőmérsékletű tojást, görög joghurtot és a felfuttatott élesztőt és kezdd el dagasztani. Ha már összeállt a tészta, add hozzá az olvasztott – nem forró – vajat, és folytasd a dagasztást.

Amikor a tészta már szép fényes, hólyagos, add hozzá a mazsolát, a kandírozott gyümölcsöket, aszalványokat. Gyúrd alaposan össze.

A tésztát enyhén lisztezett tálban lefedve keleszd a duplájára.

Egy nagyobb, lehetőleg peremes tepsit vajazz ki és lisztezz. (Ha peremes tepsiben sütöd, a bucik szépen megtartják a formájukat.)

Kelesztés után gyúrd át, és lisztezett felületen nyújtsd kb. 2 centi vastagra, majd vágd 4-5 centis kockákra. Kicsit formázd és sorakoztasd a tepsibe. Hagyj egy kis helyet a bucik között, mert sütés közben még nőni fognak.

Hagyd 10-15 percig pihenni, közben készítsd el a fehér mázat: a hozzávalókat keverd csomómentesre. A máz tejföl sűrűségű legyen. A bucikra éles késsel vágj kereszt formát (ne túl mélyet). A mázat töltsd a mélyedésbe – ha a masszát nyomózsákba vagy kilyukasztott nejlonzacskóba töltöd, egyenletesen fel tudod vinni.

Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süsd aranybarnára. Ha a bucik kezdenek barnulni, fedd le alufóliával! Sütési idő: 20-25 perc.

A sütésidő végén a bucikat kend meg porcukorral kevert tejjel.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 + kilenc =

hirdetés