Angol karácsonyi torta hófehér marcipán bevonattal

Fotó: James Petts

A tradicionális angol karácsonyi tortát hófehér bevonata teszi különlegessé, a tésztája gyakorlatilag aszalványokkal, magokkal ízesített fűszeres gyümölcskenyér. Az eredeti angol tortánál a bevonatot mandulapaszta és hófehér cukormassza – fondant – képezi. Mandulapaszta kapható néhány hazai webáruházban (gourmet üzletekben is érdemes körülnézni), nem olcsó, házilag pedig meglehetősen körülményes elkészíteni, a hozzávalókat krém finomságúra kell turmixolni. A mandulapaszta és a fondant fehér marcipánnal is kiváltható. A tortát hetekkel az ünnep előtt elkészítik. Alaposan be kell csomagolni – több réteg frissen tartó fóliával körbetekerni. Nem igényel direkt hűtést, nem ajánlott a hűtőbe tenni. Kisebb, közepes tortaformában érdemes megsütni, akkor mutat jól, ha szép magas.

Hozzávalók 20 centi átmérőjű tortaformához

25 dkg liszt

1 púpozott evőkanál mézes fűszer

22,5 dkg barnacukor

22,5 dkg lágy vaj

4 közepes tojás egészben összekeverve

10 dkg mandula/dió vegyesen durvára vágva

1 citrom reszelt héja (narancshéj is tehető bele – a gyümölcsök héját alaposan sikáld meg, mielőtt lereszeled)

1 csapott mk sütőpor

2 ek melasz (sűrű cukorszirup) – sárgabarack lekvárt is használhatsz helyette

45-50 dkg aszalt és kandírozott gyümölcs vegyesen (mazsola, vörösáfonya, kandírozott cseresznye, gyömbér stb. A nagyobbak, például füge, datolya, aszalt szilva, sárgabarack apróra vágva)

2 evőkanál konyak (vagy konyak aroma – rum is használható)

kb. 25-25 dkg mandulapaszta és fehér fondant vagy 25-30 dkg fehér marcipán

Marcipánpasztával és hófehér fondanttal bevont angol karácsonyi torta Fotó: James Petts

Elkészítés

A tortaformát vékonyan kend ki vajjal, majd béleld ki sütőpapírral úgy, hogy a forma oldalát is fedje a papír. Készíts elő pár gémkapcsot és 2-3 réteg sütőpapírt, amivel a tortaformát kell majd kívülről borítani sütéskor.

Az aszalványokat, kandírozott gyümölcsöket locsold meg a konyakkal (vagy rummal) és alaposan keverd össze.

A lágy vajat keverd habosra a barna cukorral, majd add hozzá apránként az előzetesen összekevert egész tojásokat, a citrom- és narancshéjat, a melaszt (vagy lekvárt). Keverd az egészet egyneművé. Öntsd bele a konyakban áztatott gyümölcsöket. Keverd össze.

Végül a sütőporral és a mézes fűszerrel elkevert lisztet, a durvára vágott diót/mandulát add apránként a masszához. Keverd az egészet egyneművé.

A sütőt melegítsd elő 180 Celsius-fokra.

A masszát borítsd a tortaformába, finom mozdulatokkal ütögesd a munkafelületre, hogy a tésztában maradt levegő eltávozzon. A tortaformát ezután béleld kívülről 2-3 réteg sütőpapírral, a széleket hajtsd fel és rögzítsd az oldalára gémkapoccsal. (Erre azért van szükség, hogy a torta szélei ne égjenek meg sütés közben.)

Süsd a tortát 160-as – mérsékelt – hőfokon kb. 60 percig. Lassan kell sütni; ha a teteje barnulni kezd, boríts rá sütőpapírt vagy alufóliát. A sütésidő végén tűpróbával ellenőrizd, hogy a közepe átsült-e.

A tortát a formában hagyd kihűlni.

Ha fehér marcipánnal szeretnéd bevonni, 3-4 evőkanál felmelegített baracklekvárt kenj a kihűlt tortára. Előtte az átgyúrt marcipánt porcukorral meghintett munkafelületen nyújtsd egyenletesen vékonyra (0,5-0,8 cm vastagságúra). Óvatosan emeld a marcipánt a baracklekvárral megkent tortára s borítsd be vele a teljes felületét. Szépen igazítsd el a tortán, a ráncolódó, lelógó részeket vágd le, nyomkodd el, simítsd ki.

A tortát marcipán dekorral, cukorgyönggyel tetszés szerint – alkalomhoz illőn – díszítheted.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 + kilenc =

hirdetés