Anya hasában, avagy hogyan születik a baba? Felvilágosítókönyv nagyovisoknak, kisiskolásoknak. Könyvismertető

Anya hasában. Ezt a címet kapta a Manó Könyvek kiadásában közelmúltban megjelent felvilágosítókönyv, melyeket nagyovisoknak és kisiskolásoknak szánnak. A kötetben a fogantatással és a születéssel kapcsolatos kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődő gyerekek egy család szívmelengető történetén keresztül. A szemléletes grafikákkal illusztrált kötet szakorvosok bevonásával készült.

A történet

Oszkár és Mia nagyon izgatottak, ugyanis hamarosan kistestvérük érkezik. De hogyan került a baba – Jakab – anya hasába? Amikor anya eszik, vajon rápotyog az ennivaló a kisbaba fejére? Miben különböznek egymástól a fiúk és a lányok? Sok a kérdés, Mia és Oszkár pedig nagyon kíváncsiak. A kedves képekkel illusztrált könyv lapjain egy bájos történet segítségével kapnak magyarázatot a kérdéseikre, hogy végül okosabban és vidáman várhassák kisöccsük születését.

Történetbe ágyazott kérdések, melyekre a gyerek érthető magyarázatot kapnak

Mennyi ideig van a kisbaba az anyuka hasában?

Fiú vagy lány?

Mekkora most a baba?

Szilva, körte vagy vízibomba?

Hogyan növekednek az ikrek az anya hasában?

Mi a mesterséges megtermékenyítés?

A hormon-csodaturmix

Mi a méhlepény?

Mit csinál a baba az anyuka hasában?

A magzatvíz íze olyan, mint az almalé?

Mekkora és milyen súlyú ilyenkor a baba?

Mikor koraszülött egy baba?

Van haja a babának?

Minden kisbaba kórházban születik?

Életszépítők vélemény

Iskolába készülő fiú anyukájaként állíthatom, hogy már ebben a korai életszakaszban komolyan érdekli a téma a gyerekeket, nem érik be a gólyamesével. Bezzeg az én időmben! Felső tagozatban kaptunk hivatalos – iskolaorvos általi – felvilágosítást összevont tanóra keretében. (Nem sok mindent értettem az egészből, azt sem, hogy pár nyolcadikos fiú miért érezte annyira jól magát a rendhagyó órán…) Ehhez képes az Anya hasában című nagyovisoknak és a kisiskolásoknak szánt kötet kifejezetten forradalmi: a szerző nevén nevezi a dolgokat. Például:

A spermiumok úgy néznek ki, mint az ebihalak, és úgy is mozognak. Amikor a szüleitek szerelmeskednek, sok millió hímivarsejt indul útnak és egyetlen petesejt várja őket minden hónapban.

Nem lepne meg, ha kisgyermeket nevelő szülők ezen sorokat olvasva azt gondolnák, a szerző kissé mellélőtt a célcsoport-meghatározásnál. Ugyanakkor azt is tudomásul kell venni, hogy manapság a gyerekek sokkal gyorsabban, könnyebben jutnak (tiltott, tűrt) információkhoz, mint a szüleik kisgyerekként. Összességében szerethető kiadvány, annak ellenére is, hogy hat éves fiamat egyelőre nem szeretném mélyebben beavatni a nemiség rejtelmeibe. Talán nem ciki, de még hisz a Fogtündérben, a Mikulásban, a Nyusziban és a Jézuskában is…

anyahasaban2anyahasaban3anyahasaban4

A szerzőkről

Anna Herzog, a kötet szerzője férjével és négy gyermekével Németországban, a Ruhr-vidéken él. Orvosként dolgozik. Az általa papírra vetett születéstörténetet Joëlle Tourlonias illusztrálta. Magyarra fordította: Totth Gitta.

hirdetés 

hirdetés 

Hasonló kiadványok

Könyvpremier. A láthatatlan fonal – Meseterápia a szeretet erejéről

Könyvpremier. A láthatatlan fonal – Meseterápia a szeretet erejéről

Örökké szeretlek. Megható életmese az anyai szeretetről és az élet körforgásáról

Örökké szeretlek. Megható életmese az anyai szeretetről és az élet körforgásáról

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kilenc − 8 =

hirdetés