Jó bőrben. Idén voltál már anyajegyszűrésen és bőrvizsgálaton?

Ugrásszerűen megnőtt a bőr daganatos elváltozásainak gyakorisága az elmúlt egy évtizedben, ezen belül a legsúlyosabb ráktípus, a melanóma előfordulása emelkedett a legnagyobb mértékben, csaknem a másfélszeresére – állítja dr. Holló Péter, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese, aki a fényvédelem és a rendszeres anyajegyvizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet. A megelőzés és a korai felismerés jelentősen befolyásolja a betegség lefolyását.

– A melanóma a legsúlyosabb bőrdaganat, leginkább a világos bőrűek, világos szeműek veszélyeztetettek, illetve azok, akiknek sok anyajegye van – mondja a szakorvos. Ritkábban ugyan, de barna bőrűeknél is kialakulhat ez az elváltozás.

Több más, nem festékes bőrdaganat – basalioma, laphámrák – előfordulása is gyakoribb, mint korábban, s bár a melanómához képest kevésbé veszélyes tumortípusok, a laphámrák komoly következményekkel is járhat; ha nem ismerik fel időben, akár áttéteket is képezhet.

A káros UV sugárzás és a többszöri leégés jelentős kockázati tényező – hangsúlyozza dr. Holló Péter -, a déli órákban és magas UV sugárzás esetén kerülni kell a napot, emellett naponta többször magas faktorszámú fényvédőt érdemes használni. Ablak mögött, így akár az autóban, vagy árnyékban is érhetik káros sugarak a bőrt, tehát ott is óvnunk kell magunkat az erős sugárzástól.

Az anyajegyszűrés és a teljes bőrfelszín-vizsgálat fontossága

A teljes bőrfelszín évenkénti vizsgálata elengedhetetlen része a megelőzésnek, különösen azoknak fontos erre odafigyelniük, akiknek sok anyajegyük van, vagy előfordult a családjukban bőrrák.

Amennyiben új anyajegy jelenik meg, vagy egy régebbinek megváltozik a mérete, színe, viszket vagy vérzik, akkor ajánlott mielőbb bőrgyógyászhoz fordulni. Nem érdemes elodázni a vizsgálatot, ha ugyanis kialakul a betegség, akár végzetes is lehet.

Semmelweis Egyetem

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

3 × öt =

hirdetés