Apakommandó. Alapkiképzés apukáknak. Ez a könyv az anyákat is megnevetteti!

Létezik olyan könyv, ami babagondozás, kisgyermeknevelés témában képes újat mondani? Aligha. Ezek a kiadványok – feltételezhetően – főleg a nők, anyukák figyelmét ragadják meg. A Corvina Kiadó gondozásában napokban megjelent Apakommandó: alapkiképzés – Hogyan legyünk profi apák c. kézikönyv viszont kifejezetten a férfiakat célozza meg, és a – képletesen szólva – pasztell rózsaszín, babakék témát meglehetősen macsó módon, katonai terepszínekkel festi meg.

Ebből fakadóan az Apakommandó szokatlan, meghökkentő, szórakoztató olvasmány. Pacifista érzületűekben még ellenérzéseket is szülhet: a család ebben a könyvben hadszíntér, az apának kommandósként kell helytállnia, a gyerek (kiskatona) körüli feladatokat pedig jó harcosként végrehajtania.

Commando Dad

Neil Sinclair, a háztartásbeli exkommandós apuka

Nem mondhatjuk, hogy a szerző, Neil Sinclair csavaros írói fogást alkalmazva próbálja maga mögött felsorakoztatni az olvasókat: egykori kommandós katonaként volt miből merítenie, ráadásul három gyermek édesapja.

– A könyvet elsősorban a saját csodálatos osztagomnak ajánlom, rajtuk kívül minden apának és gyermekfelügyelőnek, akiket a továbbiakban kommandósnak hívok – írja a kötet előszavában.

Háztartásbeli kommandós (!) apaként és hivatásos kisgyermekgondozóként kipróbálta, tesztelte az ún. alapkiképzési útmutatóban szereplő technikákat. A kiskatonák egészségi állapotával és biztonságával összefüggő utasításokat egészségügyi szakemberekkel bíráltatta felül, így azok összhangban vannak az aktuális szakmai és gyakorlati irányelvekkel.

Végig ez a hangvétel és szókészlet jellemzi a kötetet. Mielőtt azt hihetnénk, hogy a szerzőnek elmentek otthonról, s a könyv a vigyorgóban – kényszerzubbonyos szünetekben – született, Sinclair felcsillantja a reményt: – Az Apakommandó nem helyettesítheti sem az egészségügyi szakemberekkel való konzultációt sem pedig a józan észt. Így azért bátrabban neki lehet látni az alapkiképzésnek; élnék a gyanúval, hogy az anyukák fognak a legjobban szórakozni.

apakommando_3

A 192 oldalas könyv stílusát, tartalmát jól visszaadják a fejezetcímek. 

corvina_apakommandoAz előörs: a bázis felállítása

Hogyan éljük túl az első 24 órát (órát?! talán évet…, a szerk. mint gyakorló anya)

Alvás és egyéb éjszakai hadműveletek

A menetfelszerelés: mire lesz szükségünk a mindennapokban?

Élelmezés: a hadsereg a hasa után megy

Állandó műveleti eljárások: a napirend kialakítása

Morál: a kommandós apák csodafegyvere

Mikor hívjunk orvost: elsősegélynyújtás és az osztag jó erőben tartása

A WC-hadművelet

Manőverezési technikák: az osztag szállítása

A kiskatonák szórakoztatása

A szerző indítéka

– A legtöbb gyermekvállalásra felkészítő könyv és tanfolyam csak a szülésig részletezi a teendőket, aztán az ember hazatér a kórházból a párjával és a kisbabával, és onnantól övé a felelősség. Arra gondoltam – írja Neil Sinclair -, mennyivel egyszerűbb lenne az életem, ha létezne egy alapkiképzést tartalmazó útmutató, ami felkészítene, hogyan bánjak a kiskatonámmal, akit a továbbiakban KK-nak fogok nevezni. Egy ahhoz hasonló útmutató, amit az újoncok kapnak, ha belépnek a hadseregbe. Az Apakommandó: alapkiképzés azoknak az apáknak készült, akik a terepen teljesítenek szolgálatot (értsd: aktívan részt vesznek a szülői műveletekben).

apakommando_4a

Szerintünk

Szokatlan – macsó – hangvételének köszönhetően kifejezetten olvasmányos könyv, megragadja a figyelmet, sok hasznos gyakorlati tanáccsal szolgál – s bár Neil Sinclair nem tudja (akarja) meghazudtolni kommandós múltját, beavatott szülőként ismeri a gyerekek és az apák működését is, könyvszerzőként ez hitelesíti.

A könyv hivatalos weboldala: www.commandodad.com

Kapcsolódó összeállítás

Mesében a világ. Gyermekirodalmi klasszikusok, melyek nem hiányozhatnak a könyvespolcról. Szerkesztőink kedvencei

Mesében a világ. Gyermekirodalmi klasszikusok, melyek nem hiányozhatnak a könyvespolcról. Szerkesztőink kedvencei

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 + tizennégy =

hirdetés