Apfelkrümmel. Almás pite morzsával. Német recept
Könnyen elkészíthető, hagyományos német recept. Édes almás pite morzsával. Tojás nélkül készül.
Hozzávalók a töltelékhez
5-6 nagy alma meghámozva, vékonyan felszeletelve
1 ek vaj
3 ek barnacukor
(ha eltérnénk a recepttől, a töltelékhez adhatunk 1-2 tk őrölt fahéjat és vaníliás cukrot)
Hozzávalók a tésztához
25 dkg liszt
20 dkg hideg vaj felkockázva
15 dkg cukor
1 tk sütőpor
csipetnyi só
Elkészítés
Egy nagyobb lábasban vagy serpenyőben olvasszuk fel az 1 ek vajat, tegyük hozzá a vékonyan felszeletelt almát, ízesítsük. Közepes hőfokon pároljuk puhára az almát, majd vegyük le a tűzről és tegyük félre. (Az alma levet enged, az almát öntsük egy nagyobb szűrőbe, így amíg a párolt alma kihűl, lecsepeg róla a felesleges almalé.)
A sütőt melegítsük elő 180 Celsius-fokra.
Egy nagy keverőtálba tegyük a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót, keverjük alaposan össze, majd mehet bele a hideg vaj is. A kezünkkel dolgozzuk össze a hozzávalókat. Nem fog összeállni, de ettől ne ijedjünk meg, morzsás állagú alapot kapunk.
Ennek 3/4 részét önstük egy 24 centi átmérőjű sütőpapírral bélelt tortaformába, majd a tenyerünkkel nyomkodjuk szét a morzsát, figyelve arra, hogy a tésztából jusson a tortaforma oldalára is.
Mehet a sütőbe. A tésztát süssük kb. 10 percig, majd vegyük ki és jöhet a töltelék!
Öntsük az almát a tésztára és egyenletesen osszuk el a tölteléket a tésztalapon.
Végül szórjuk meg a tölteléket a maradék nyers morzsával.
Tegyük vissza a sütőbe és alsó-felső sütési módban süssük a pitét 35-40 percig.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.