Árkád Szeged | Egy pláza, amit fenntartható elvek szerint terveztek

Két éve – októberben – nyílt meg az Árkád Szeged Bevásárlóközpont, s ha az olvasók közül sokan ismerik is és szívesen látogatják, feltételezhetően nem mindenki van azzal tisztában, hogy a komplexumot a fenntarthatóság elvei szerint tervezték és kivitelezték. Az volt a cél, hogy a lehető legkevesebb legyen az energiafogyasztása és a környezetterhelése.

Az ECE Projektmanagement G. m. b. H. Co. KG hamburgi vállalat által üzemeltetett Árkád Szeged az első hazai DGNB minősítéssel rendelkező beruházás, a fenntarthatóság elvei szerint tervezték és kivitelezték, ráadásul a legjobb, vagyis az arany fokozatot kapta meg az előminősítés során.

A DGNB minősítési rendszerről

DGNB minősítés az épületek következetes értékelését és tervezését teszi lehetővé. Egyik erőssége, hogy átfogóan biztosítja az összes fenntarthatósági követelmény teljesülését, melynek kialakításához széles körű konszenzus vezetett.

A DGNB értékelési rendszere az Európai Unió szabványain és jogi szabályozásán alapul, de nagyfokú szabadságot ad az országspecifikus építési gyakorlatnak megfelelő adaptációkhoz, ezáltal megteremtve a megfelelő alapot a különböző országokban minősített épületek összehasonlító elemzésére. Egyre több nemzetközi befektető használja a DGNB minősítési rendszert az ingatlanok értékelésére, a minőségi követelmények dokumentálására.

Az értékelés során 6 témát vesz figyelembe a minősítés: ökológiai minőség, gazdaságossági minőség, szocio-kulturális és funkcionális minőség, technikai minőség, folyamat minősége, helyszín minősége.

Az egyes területeket eltérően súlyozza a rendszer, jelentőségüknek megfelelően. A gazdasági, környezeti, valamint a társadalmi-kulturális és funkcionális minőség azonos súllyal esik latba az értékelés során, a technikai- és folyamat minőség csekélyebb jelentőséggel bír. A helyszín értékelése külön történik, és nem számít bele az értékelésbe, kizárólag tájékoztató jellegű.

Az Árkád Szegedről

A háromszintes szegedi bevásárlóközpont 41 ezer bérbe adott négyzetméteren 130 üzlettel, valamint kávézókkal, éttermekkel, egy mélygarázzsal és 1300 férőhelyes ingyenes tetőparkolóval várja a látogatókat. Az Árkád a régi és az új találkozása: hipermodern üveghomlokzatára rácsodálkozhat az unoka, de nagypapája is fölfedezheti az emlékeit; az egykori kendergyár vörös téglás burkolatának elemeit ugyanis híven megőrizte az utókor.

Az Árkád Szeged M 1:333 léptékű modellje. Építész: Gunther Zsolt 3h építésziroda

Fotók: Green Press | Mesterházy Mónika

 

Ajánló

angolpassziv6

Környezettudatos, karbonsemleges passzívház Angliából

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × kettő =

hirdetés