Aszalt gyümölcsös, diós mézes kocka
Mézes kevert tészta aszalványokkal és dióval. Tésztája lágy, nem szárad ki, zárt edényben napokig tárolható.
Hozzávalók közepes tepsihez
35 dkg liszt (30 dkg finomliszt, 5 dkg rétesliszt)
4 nagy tojás szétválasztva
15 dkg vaj
6 ek méz
10 dkg cukor (5 dkg is elég, ízlés szerint édesítsd)
1,5 dl tej
1 ek mézeskalács fűszerkeverék
1 citrom reszelt héja
fél csomag sütőpor
10 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (a fotón látható sütihez vörös áfonyát és apróra vágott aszalt sárgabarackot használtunk)
maréknyi durvára vágott dió
csipetnyi só
Elkészítés
A tojássárgákat a cukorral verd fehéredésig majd add hozzá az olvasztott, de nem forró vajat, a mézet, a citromhéjat, a mézesfűszert és keverd az egészet egyneművé.
A tojásfehérjét a csipetnyi sóval verd kemény habbá.
A rétes- és a finomlisztet a sütőporral keverd alaposan össze, majd a tejjel felváltva adagold több részletben a tojásos masszához, végül keverd hozzá a tojásfehérjét, az aszalványokat és a diót.
(Más az állaga a sütinek, ha a tojásokat szétválasztva kevered el, de kipróbáltuk egész tojásokkal is, így is finom. Ha ezt a módszert követed, a tojásokat egészben habosítsd az elején a cukorral.)
A masszát öntsd peremes, sütőpapírral bélelt tepsibe, majd előmelegített sütőben 180-as hőfokon süsd 25-30 percig. Tűpróbával ellenőrizd, hogy a közepes átsült-e.
Hagyd kihűlni, majd vágd kockákra és hintsd meg porcukorral vagy szőlőcukorral.
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.