Augusztus huszadika az új kenyér ünnepe is. Kovászos kenyér receptje

Augusztus huszadika az egyik legrégibb magyar ünnepünk, az államalapító Szent István király, a keresztény magyar államalapítás emléknapja, emellett az új kenyér ünnepe is, amely a középkortól élő régi mezőgazdasági hagyománykört idéz.

Az aratás befejezése után a munkások búzakalászból, mezei virágokból ún. aratókoszorút kötöttek, és a földesúr, tiszttartó vagy a gazda elé vitték (kézben, rúdon vagy fejre helyezve). A koszorút vivőt különféle bőségvarázsló, esővarázsló rítusként lelocsolták. A gazda megköszönte az aratókoszorút, áldomást ittak, lakomáztak, az aratóünnep tánccal fejeződött be.
Az aratókoszorút általában az első házban a tisztaszobában a mestergerendára akasztották. Vetéskor a szemeket kimorzsolták belőle és összekeverték a vetőmaggal, hogy biztosítsák a következő évi termést.

 

 

Atkáriné Terikét és különleges házi kalácsait, kenyereit tavaly mutattuk be a magazinon. Kértünk tőle egy jó kenyérreceptet.

Hozzávalók

600 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől)

1300 g BL55 liszt

7 kávéskanál só (csapósan)

1 evőkanál porcukor

200 g természetes kovász

+ 12 órás kovász

12 órás kovász receptje

300 ml víz

300 g liszt

2 evőkanál olaj ( kihagyható)

20 g élesztő

A 12 órás kovász készítése, sütés előtti napon.

A kovász hozzávalóit egy tálban fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára kell keverni. Beborítani, letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje.

Természetes kovász receptje

Egy befőttes üvegbe készítem és tárolom a kovászt, nem rakom hűtőbe.

Első nap 4 evőkanál langyos vízbe teszek 4 evőkanál fehér lisztet (BL55), fakanállal összekeverem, majd felverem, mint a galuskatésztát. Utána minden nap 3 evőkanál langyos víz, 3 evőkanál liszt (BL55). Minden nap ugyan abban az időpontban (reggel vagy este) kell etetni. Nem kell megijedni, mert az első 1-2 nap kicsit visszataszító illata van, de a harmadik naptól kezd savanykás, kovászillatúvá válik és lassan kezd emelkedni, majd visszaülepedni.
Ahogy telnek a napok, egyre intenzívebb lesz az illattal és egy hét után már bátran lehet sütni vele!

Hetente sütök ezzel a módszerrel, minden nap etetem a kovászt, és így a sütéskor marad annyi, ami beindítja a következő erjedést. Ha valaki ritkábban süt, akkor be kell tenni a hűtőbe a kovászt és sütés előtti estén kivenni, ismét megetetni. A hűtőben egy-két hétig lehet tartani.

A kenyér összeállítása

Minden hozzávalót dagasztótálba teszek, és addig dagasztom, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz. Nem szabad, hogy ragadós legyen, könnyen formázható, inkább kemény, rugalmas tésztává váljon. Dagasztás után már nem szabad lisztezni. Szakajtóban hagyom kelni 30 percig, majd ismét kiborítom a szakajtóból a deszkára (nem lisztezem a deszkát), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.

A tészta 40-45 perc alatt, 25 fokos hőmérsékleten duplájára kel. A kelesztési idő után, megkerekítem cipónak és teszem a sütőedénybe, majd 15-20 perc után mintázom, cipónak bevágom, éles pengével.

Tálat-tállal beborítva, megvizezett edényben, sütőpapírral bélelve, 230 fokos forró, villanysütőben (gázsütőben, vagy sparheltben) sütöm. Negyven percig sül beborítva, majd fedő nélkül a szép piros szín eléréséig kell sütni, erős, arany barnára. A sütőből kivéve rácsra teszem és lespriccelem vízzel.

 

Terike blogja, sok-sok remek recepttel >> 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 − 4 =

hirdetés