Autista? Nem kevesebb, csak más! Legyünk picit érintettek mindannyian! Egy édesanya üzenete a világnapra

Autizmusban érintett gyermek – olvashatjuk sok helyütt, de aki benne van, az tudja, nemcsak a gyermek érintett.

Érintett a szülő, aki egyre többet és többet akar megtudni erről a fejlődési rendellenességről, és szinte a gyermekkel együtt lélegzik, mozog, gondolkodik.

Érintett a testvér, aki másfajta testvérszerepben van, és megtanulja azokat a fura szokásokat, játékokat, melyet autista testvérétől lát, hogy kapcsolatba tudjon lépni vele, és ki tudja mutatni szeretetét.

Érintett a nagyszülő, aki a kis csodamanóra másként főz, és tudja, amikor látogatóba jön, hogy a kiskatonák helyett a betűkirakónak, a számkockának vagy a hangszernek nagyobb sikere lesz.

Érintettek az óvónők és tanítók, akik észreveszik, ha gyermekünk elfárad, vagy sok inger érte, és jót tenne neki egy negyed óra magányos játék a fejlesztőszobában, hogy nyugodtabban tudja folytatni a közös munkát.

Érintettek a csoport- és tanulótársak is, akik már nem árulkodnak, ha társuk elfekszik a szőnyegen, és úgy hallgatja a mesét, vagy az orvosos játéknak hátat fordít, és a falon mozgó fénypöttyöket figyeli, mert az sokkal izgalmasabb.

Nem mindenki használja szívesen az autizmusban érintett kifejezést, de én szeretem. Az érintés kapcsolatot jelent. A kapcsolat törődést, odafigyelést.

Hiszek abban, hogy ha minél többen érintettek leszünk, akár szomszédként, iskolatársként, munkatársként, vagy csak egy világnapi közös séta alkalmával, akkor azzal könnyebbé tehetjük a jövőjüket. Ha megismerjük őket, észrevehetjük azt is, mennyi mindenben csodálatosak, és hogy mennyire igyekeznek ők is, hogy közelebb kerülhessenek hozzánk.

 

 

 

 

 

 

 

Ragyogj kéken április 2-án! >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 1 =

hirdetés