Őszi teendők a kertben. Hogyan készítsünk avarból talajtakarót?

A lehullott levél az egyik legértékesebb természetes erőforrás a kert számára a késő őszi, téli szezonban. Akár a fák, cserjék alatt hagyjuk, akár a komposztra halmozzuk, csekély erőfeszítéssel kiváló tápanyagforrást biztosíthatunk növényeink számára. Míg a lombkoronáról leválva a levél talajtakaróként funkcionál, addig a komposztba aprítva zöldtrágyaként szolgál.

Azt bizonyára mindannyian tudjuk, hogy erdőink talaját az őszi levelek gazdagítják, felhalmozódnak és lebomlanak. Ha ezt a folyamatot szeretnénk „lemásolni” és felgyorsítani, akkor érdemes aprítani a leveleket. A bomláshoz szükséges levegőt pedig biztosítanunk kell, ha összegyűjtjük azokat. Az avarhalmot például tyúkhálóval foghatjuk körbe.

Az avar komposzttermékként lazítja a talaj szerkezetét, javítja a vízmegtartó képességét, és a légáramlást a különböző rétegek között. A levelek a giliszták számára is táplálék, ők is kiveszik részüket az átalakítási munkálatokból, a végtermék pedig tápanyag-utánpótlás lesz növényeinknek.

Talajtakaróként védi a növényeket a fagytól, visszaszorítja a gyomokat és megőrzi a csapadékot a talaj felszínén. A naposabb időszakban mérsékli a párolgást, ezáltal segíti a talajban tartani a gyökérzet által hasznosítható nedvességet.

Az avar fokozatosan zsugorodik, mennyisége csökken, ezért új rétegeket érdemes kihelyezni.

Írta: Nagy Adrienn okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

három × egy =

hirdetés