Az ég, a föld és az ember. Ikebanák, moribanák, avagy a zen filozófia légies virágkompozíciókba rejve

A növények, virágok – egyfajta esztétikai jutalomként – rendkívül kedvező hatást gyakorolnak a közérzetünkre. Társasházi lakásokban, ún. városi enteriőrökben különösen érdemes kiaknázi ezen kedvező adottságukat, ahol a természetes környezetet kénytelenek vagyunk nélkülözni. A növények életet „lehelnek” a terekbe. A növénygondozás stresszoldó tevékenység; elégedettséget, jó érzést ad, ha egy növény a gondoskodásunk által fejlődik. Vágott virágokból, zöldekből különleges kompozíciókat készíthetünk. Összeállításunkban ikebanákat és moribanákat gyűjtöttünk össze – a japán virágrendezés művészete relatíve könnyen elsajátítható.

Az ikebana „élő virágot” jelent, de nevezik még kadónak, a „virágok útjának” is. A moribana az ikebana egyszerűbb változata, mindkettőre jellemző, hogy a virág- vagy növénykompozíciók aszimmetrikusak, szellősek, légiesek. A zsúfoltság kerülésével – a tömött virágcsokrokkal ellentétben – az ikebana az egyes növények szépségére helyezi a hangsúlyt, arra, hogy a kompozíciót alkotó pár (vagy akár egy szál) virág vagy zöld dekoráció a lehetől legjobban érvényesüljön. Az ikebanák és a moribanák a minimalista stílusú otthonokban különösen jól mutatnak – a felhasznált edények és vázák a virág- vagy növénykompozíció szerves részét képezik. A moribanákhoz tálakat, különféle lapos edényeket használnak, melyeket megtöltenek vízzel, az ikebanákhoz használt edények pedig hosszúkásak, „égbe törőek”, karcsúak. Ikebanához akár egy karcsú üvegpalack is jó alap lehet.

Az ikebana mögötti filozófia

A hagyományos japán ikebana három fő „valóságot” jelenít meg: az eget, az embert és a földet. A virágrendezés ebben az értelmezésben meditatív cselekmény, melynek magasztosabb célja az ég, a föld, az ember összhangjának megteremtése. Az ember az aktív „szereplő”, aki középen helyezkedik el, és mindkét „elemmel” van dolga. Az ikebanában tehát az ég felül, a föld alul található, míg középen van az ember, aki összeköti a kettőt. A növények mindig egy pontból indulnak, ez szimbolizálja a közöttük lévő egységet.

Hagyományos ikebana. Fotó: Yoshiko Nakamura

Ikebanát bárki készíthet, aki kedvet érez hozzá, a hagyományos ikebana vagy moribana tágabban is értelmezhető – a cél lehet az is, hogy kevés virágból vagy kiegészítőből szép légies növénykompozíciót alkossunk. Az egyetlen speciális eszköz, amire szükség van hozzá, az ún. tűpárna, a kenzan. Ebbe tűzhetők a növények. Mivel Magyarországon korlátozottan érhető el (bár néhány hazai webáruház forgalmazza), ezért a kenzan a hagyományos virágkötészeti alapanyaggal, az ún. oázissal kiváltható.

 

Az ikebana és moribana követheti az évszakok váltakozását, tavasszal felhasználható hozzá virágzó gyümölcsfaág. A kertből is gyűjthetük hozzá megfelelő növényeket, de természetesen  virágüzletekben is válogathatunk ikebanához, moribanához megfelelő virágokat, díszítőket. 

ikebana

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Kaihua Flower (카이화) (@kaihua_official) által megosztott bejegyzés,

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

L y n n e C u r r a n (@floralynne1) által megosztott bejegyzés,

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ikebana by Junko (@ikebanabyjunko) által megosztott bejegyzés,

 

 

Így készül az Ikebana (Moribana)

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét − 1 =

hirdetés