Az igaz szeretet 10 titka

Nincs olyan ember, aki ne vágyna szeretetre, szeretettel teli kapcsolatokra. (Ez így ebben a formában nem pontos – vannak, akik megtagadják az érzelmeket; a szeretetmegvonás, a szeretet-megtagadás általában lelki góc, sérülés következménye.)

Rengeteg ember él mégis egyedül vagy üres, boldogtalan kapcsolatban. Mi a titka a szeretetnek? Miből táplálkozik? Hogyan lehet jól szeretni?

Az igaz szeretet 10 titka. Adam Jackson könyvét húsz éve olvastam, a napokban a kezembe került. A szeretetkapcsolatok sajátosságait vesézi ki mester és tanítványa dialógusokon keresztül. Íme, a 10 titok!

Az igaz szeretet első titka: a gondolat ereje

A szeretet a gondolattal kezdődik. A szeretettel teli gondolatok szeretettel teli életet és szeretettel teli kapcsolatokat hoznak létre. Gondold végig, mennyi rosszindulattal, megkeseredett, búskomor emberrel találkozol nap mint nap – akárcsak az interneten. Ha a szeretetlenséggel, ránk zúduló gyűlöletfolyammal ölni lehetne, vajon hányan maradnánk életben? A szeretetlenség így is öl – a lélekre megy.

Az igaz szeretet második titka: a tisztelet ereje

Mindenekelőtt magadat kell tisztelned. Ha nem tiszteled magad, nem szereted magad. Ezért fontos, hogy magadon dolgozz (önismeret), és az elakadásaidat kibogozd – ne félj ehhez segítséget kérni! Aki nem tiszteli-szereti önmagát, nagy eséllyel olyan kapcsolatokat működtet, melyekben nincs elég szeretet. S bár szenved ettől, mégis megerősítésként fogja fel. Megérdemelt szeretetmegvonásnak. Ördögi kör.

Az igaz szeretet harmadik titka: az adni tudás ereje

Ha szeretetet akarsz kapni, egyszerűen csak adnod kell. Jó hangzik…, de akadályozott átvinni a gyakorlatba, mert színre lép az önvédelmi pajzs, az egó. Szeretni azt jelenti, hogy egy részt adsz magadból, viszonzást nem kérve, feltételek nélkül. Cselekedj jót, csak úgy! Ha tiszteled magad (ld. előző pont), nem kell tartanod attól, hogy visszaélnek vele, képes leszel kiegyensúlyozott szeretet-kapcsolatokat működtetni. Tanulj meg szelektálni, de a szeretet útján.

Az igaz szeretet negyedik titka: a barátság ereje

A szerelem sokkal több két ember közötti romantikus vonzalomnál. A lényeg a gondoskodásban van, abban, hogy mellette legyünk a másiknak, ha szükség van ránk, ezért az igazi szerelem barátság is egyben. Ha igazi szerelmet akarsz találni, először igazi barátot kell találnod. Gyakran hisszük, hogy az erős fizikai vonzalom a legfontosabb, de észre kell vennünk, mit takar a külső, mi rejtőzik az emberben. Az igazi szerelem alapja nem a fizikai vonzalom, hanem a barátság. A barátság táptalaj, ahol a szerelem életre kelhet. Ha szerelmet akarsz vinni egy kapcsolatba, először barátságot kell vinni bele.

Az igazi szeretet ötödik titka: az érintés ereje

Az érintés a szeretetkapcsolatok legerősebb megnyilvánulása. Az érintés megváltoztatja a fizikai és érzelmi állapotunkat és érzékenyebbé teszi az embereket a szeretetre – áthatja a testet, felmelegíti a szívet. Ha ölelésre tárod karjaidat, azzal a szívedet is kitárod. Hány családban irtóznak az érintéstől? Találkoztál már ilyennel? Esetleg ilyen a sajátod is? Kezd el finoman áttörni ezeket a blokkokat, és figyeld a reakciókat… Az érintés tényleg csodákra képes. Született korábban erről olyan tanulmány is, mely szerint naponta 17 érintés szükséges az egészséghez érzelmi működéshez (s ez az egészségre is kihat).

Az igazi szeretet hatodik titka: szabadnak hagyni

Ha szeretsz valakit, engedd szabadon! Volt már alaptalan féltékenységi rohamod? Folyton gyanakodsz, ellenőrzöd a párod? Akkor valami nem stimmel – s nagy eséllyel veled… A szeretetteljes kapcsolatokban is szükség van mozgástérre. Ha nem vagy képes szabadságot adni, nagy valószínűséggel múltbéli sérülések mozgatnak… A szeretetkapcsolatok alapja, hogy el tudod engedni a félelmeket, előítéleteket, sőt az akaratos, erőszakos egót is. Ha tiszteled magad (ld. második pont), képes leszel jól választani, s nem kell attól tartanod, hogy a másik visszaél a bizalmaddal. Szabadság nélkül senki sem teljes.

Az igazi szeretet hetedik titka: a szavak ereje

Amikor megtanulunk nyíltan és becsületesen kommunikálni, az élet megváltozik. Ha szeretsz, add a másik tudtára. Ne hagyd ki az alkalmat, ha megdicsérhetsz valakit. Mindig fejezd ki a szeretetedet annak, akit szeretsz – nem tudhatod, mikor látod őt utoljára… Fájni fog mindaz, amit elmulasztottál. Fodor Ákos ide vágó haikuja: Úgy nézz rá, mint ha utoljára láthatnád. (Lehet, hogy tényleg…)

Az igazi szeretet nyolcadik titka: az elkötelezettség ereje

Az elkötelezettség a szeretet valódi próbája. Nincs szeretettel teli kapcsolat elkötelezettség nélkül. Ha elkötelezettje vagy valakinek (anélkül, hogy ő elvárná), nem adod fel egyhamar, sőt, a feladás nem alternatíva. A felszínes kapcsolatot a tartós kapcsolattól az elkötelezettség különbözteti meg. Nem azonos a gúzsba kötöttség állapotával…nincs benne mártír jelleg, szeretet-vezérelt.

Az igazi szeretet kilencedik titka: a szenvedély ereje

Ahhoz, hogy boldog lehessen az életünk, szükségünk van olyan dolgokra és olyan emberekre, akiket szenvedélyesen szerethetünk. Szenvedélyesen szerethetjük a munkánkat, meggyőződéseinket, hobbinkat…, de mindennél szenvedélyesebben kell(ene) szeretnünk azokat az embereket, akik fontosak számunkra. A szenvedély nem azonos a szexszel, több annál. A fizikai szenvedély mágikus szikra – lángra lobbantja, táplálja a szerelmet, de nem lehet alapja egy hosszan tartó, szeretetteljes kapcsolatnak. A sokkal erősebb szenvedély az érzelmekből és a gondolatokból ered; a másik ember azon tulajdonságaira és különleges jellemzőire irányul, melyek örömmel töltenek el. Szenvedély kell a szeretethez.

Az igazi szeretet tizedik titka: a bizalom ereje

A bizalom életbevágóan fontos a szeretettel teli kapcsolatokban. Bizalom nélkül gyanakvóvá válunk, nyugtalanná, előítéletessé, miközben a másik úgy érzi, csapdába esett, nem hagyják szabadon lélegezni, megfojtják érzelmileg. Lehetetlen valakit igazán szeretni, ha nem bízunk meg benne teljesen. Ha nem bízol magadban, másokban is nehezen bízol meg…múltbéli sérüléseidet vetíted ki a kapcsolatra. Tanulj meg hinni magadban – ha szükséges, dolgozz ezen -, mert ez a feltétele a bizalomnak.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenegy − 4 =

hirdetés