Az igazi csoda. Egy súlyos arcdeformitással született kisfiú megható története. A regényből mozifilm készült

 

Csodácska – 2014-ben ezzel a címmel jelent meg magyar nyelven R. J. Palacio regénye a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából. „Egy csöndes átváltozás gyönyörű, humoros és olykor könnyekig megható története” – így mutatta be a bestsellert a Wall Street Journal. A regény érzékeny témát dolgoz fel, ráadásul a szerző elsősorban a tizenéves korosztályt igyekszik a történettel – szövegvezetésével, laza nyelvezetével – megszólítani. S persze minden szülőnek, gyerekekkel foglalkozó szakembernek, felnőttnek érdemes lenne megismernie a történetet – a jó hír, hogy a regényből sztárokat felvonultató mozifilm készült, így már széles tömegekhez eljuthat. 

A regény és a film egy kisfiú történetén keresztül tart tükröt a társadalom épnek, normálisnak tartott tagjainak; a szereplők által láthatjuk, hogyan viszonyulunk a veleszületett mássághoz, s azt is, hogy mit váltunk ki egy-egy félresikerült vagy totálisan érzéketlen reakcióval az érintettekben.

A főhős, August (a filmben Auggie) súlyos arcdeformációval született, rengeteg műtéten esett át, melyeknek köszönhetően már teljes életet élhet(ne), de a külseje így sem nevezhető átlagosnak. Feltűnést kelt, és jellemző módon csodálkozást, rémületet, elutasítást, bántást vált ki az emberekből. 

August / Auggie szerepében Jacob Tremblay. Az édesanyát Julia Roberts, az apát Owen Wilson alakítja

August az első négy osztályt magántanulóként csinálja végig az édesanyja segítségével, az ötödiket viszont már a közeli iskolában kezdi. Számára ez hatalmas próbatétel – be kell illeszkednie, meg kell vívnia a saját harcait.

A fiú története nem pusztán a másságot övező általános előítéletekre világít rá, hanem arra is, hogy önmagunk elfogadása mennyire meghatározó, sorsalakító tényező. Erőfaktor, egyben a legnagyobb kihívás, hisz önmagunk elfogadása a legnehezebb…

August éppen olyan hétköznapi dolgokra vágyik, mint a többi gyerek, és legfőképpen: barátokra. A beilleszkedés nem megy zökkenőmentesen. A film/regény kulcskérdése, hogy August képes-e meggyőzni az osztálytársait arról, hogy közéjük tartozik? 

A kis srác kifejezetten jó arc, a történet nagyon szerethető, a mondanivalója pedig manapság különösen ránk fér… 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizennyolc + hat =

hirdetés