Az illóolajos, sóoldatos párásítás jótékony hatásai. Házi praktika légúti panaszok enyhítésére, megelőzésére

Az illóolajos és a sóoldatos párásítás nagyon jó szolgáltatot tesz a légúti megbetegedések, a vírusos, bakteriális fertőzések megelőzésében, és a gyógyulási folyamatot is segítheti. A száraz levegő megmutatkozhat a bőr, a torok, a szemek szárazságában, de árulkodó lehet a száraz köhögés is. Az ideális páratartalom 40-60 százalék, erre érdemes figyelni, mert a magas páratartalom is rejt kockázatokat: az atkák, a gombák, egyéb kórokozók kedvelik a páradús közeget. Érdemes olyan hőmérőt beszerezni, amely páratartalomérővel rendelkezik, sokféle készülék kapható erre a célra.

Már a fűtési szezon előtt elkezdhetjük a lakás helyiségeit párásítani, késő ősztől tavaszig pedig kifejezetten ajánlott a fűtött helyiségek megfelelő páratartalmáról gondoskodni.

Sokféle párásító, légmosó, légtisztító készülék kapható, ennek megfelelően az árat tekintve is nagy a szórás. 

Az ultrahangos párásítók – hideg párásítók, vízporlasztók – már 10 ezer forint körüli áron elérhetők. Ezek a készülékek aroma diffúzorként is funkcionálnak. A vízbe tetszőleges  – 100%-os tisztaságú – illóolaj csepegtethető, így, miközben párásít, kellemes illatot bocsát ki. Előnyük, hogy kiaknázhatjuk az illóolajak jótékony hatásait; a hideg párásítókba érdemes olyan illóolajakat csepetgetni, melyeket kifejezetten a légúti betegségek megelőzésére, enyhítésére ajánlanak: remek a citromfű, az eukaliptusz, a borsmenta, a teafa, a kakukkfű, a rozmaring. Beszerezhetők légúttisztító illóolajkeverékek is.

Sóoldatos párásítással is sokat tehetünk a légutak egészségéért, a Salvus gyógyvíz tökéletes erre a célra. Légutak hurutos megbetegedéseinek kezelésére, nyákoldásra, rekedtség esetén a hangszálak regenerálására, Asthma bronchiale, Croup-szindróma, dohányzás okozta panaszok esetén érdemes rendszeresen alkalmazni.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat − három =

hirdetés