Az olaszok csokis-mandulás finomsága: Caprese torta Nápolyból
A Torta Caprese egy liszt nélkül készült étcsokoládé torta; Nápoly és Capri sziget különlegessége, amely étcsokoládéból, tojásból, cukorból, mandulából és vajból áll. Omlós, puha állaga van, ropogós kéreggel, a tetején porcukorréteggel. A tortát gyakran díszítik eperrel vagy málnával, vanília fagylalt is tökéletes mellé.
Hozzávalók 18-20 cm átmérőjű tortaformához
12,5 dkg 50-70%-os kakaótartalmú étcsokoládé
18,5 dkg finomra őrölt mandula vagy mandulaliszt
12,5 dkg szobahőmérsékletű vaj
3 nagy szobahőmérsékletű tojás
12,5 dkg porcukor
csipetnyi só
kb. fél kupica, kb. 0,2 dl mandulalikőr (elhagyható)
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tojásokat szétválasztjuk.
Az étcsokit vízgőz felett felolvasztjuk.
A porcukrot habosra keverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, és az egészet egynemű masszává keverjük.
Hozzákeverjük a darált mandulát, a sót, az olvasztott csokoládét és a mandulalikőrt (utóbbi elhagyható, karaketeresebb ízt ad a tortának).
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a mandulás masszához forgatjuk.
A tortaformát vékonyan kivajazzuk, lisztezzük.
Beleöntjük a kikevert tésztát. Előmelegített sütőben hagyományos sütési módban süssük (ne légkeverőn!). Sütési idő 180-as hőfokon kb. 35-40 perc.
Sütés után a tortát borítsuk egy tányérra, hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg porcukorral.
Nyitókép: pxhere
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.