Az olaszok moskauerje: így készül a florentin szelet

A moszkvai süteményhez, azaz a moskauerhez hasonlítható a florentin szelet. Az olasz édesség elmaradhatatlan összetevője a szeletelt mandula vagy durvára vágott dió, ezen felül kandírozott citrushéjakkal ízesítik. Díszcsomagolásban különleges gasztroajándék.

Hozzávalók 

(a mennyiségekből 1 tepsi)

10 dkg szeletelt mandula

10 dkg durvára vágott dió

1,5 evőkanál rétesliszt

kb. 7 dkg kandírozott citrom és narancs

késhegynyi só

10 dkg cukor

200 ml tejszín

5 dkg vaj

1 mk vaníliakivonat

10 dkg étcsokoládé (legalább 65%-os)

Elkészítés

A diót aprítsuk durvára, vágjuk a kandírozott citrom- és a narancshéjat is egészen apróra.

Tegyük a vajat, a tejszínt és a cukrot egy lábasba, és állandó kevergetés mellett forraljuk össze. Akkor jó, ha a cukor teljesen elolvad benne. A végén adjuk hozzá a vaníliakivonatot, a sót.

Húzzuk le a tűzhelyről, majd keverjük hozzá a diót, a mandulát, a citrom- és narancshéjat, a lisztet.

A tepsire helyezzünk sütőpapírt, majd erre halmozzunk a masszából kanálnyi mennyiségeket. Lapítsuk kb. fél centi vastagságúra, és formáljunk 4-5 centi átmérőjű tallért belőlük.

170 Celsius-fokra előmelegített sütőben 170-es hőfokon – légkeverő üzemmódban – kb. 10 perc alatt aranybarnára sülnek a tallérok.

Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.

Olvasszuk fel az étcsokit vízgőz felett, majd kenjük a kihűlt tallérokra a csokoládét.

Amint a csokoládémáz megdermedt, a florentin szeleteket celofán tasakba becsomagolhatjuk (ha ajándéknak szánjuk) vagy zárható edényben tárolhatjuk.

 

Nyitókép: Rebecca Siege/Flickr

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz − 2 =

hirdetés