Az olaszok moskauerje: így készül a florentin szelet
A moszkvai süteményhez, azaz a moskauerhez hasonlítható a florentin szelet. Az olasz édesség elmaradhatatlan összetevője a szeletelt mandula vagy durvára vágott dió, ezen felül kandírozott citrushéjakkal ízesítik. Díszcsomagolásban különleges gasztroajándék.
Hozzávalók
(a mennyiségekből 1 tepsi)
10 dkg szeletelt mandula
10 dkg durvára vágott dió
1,5 evőkanál rétesliszt
kb. 7 dkg kandírozott citrom és narancs
késhegynyi só
10 dkg cukor
200 ml tejszín
5 dkg vaj
1 mk vaníliakivonat
10 dkg étcsokoládé (legalább 65%-os)
Elkészítés
A diót aprítsuk durvára, vágjuk a kandírozott citrom- és a narancshéjat is egészen apróra.
Tegyük a vajat, a tejszínt és a cukrot egy lábasba, és állandó kevergetés mellett forraljuk össze. Akkor jó, ha a cukor teljesen elolvad benne. A végén adjuk hozzá a vaníliakivonatot, a sót.
Húzzuk le a tűzhelyről, majd keverjük hozzá a diót, a mandulát, a citrom- és narancshéjat, a lisztet.
A tepsire helyezzünk sütőpapírt, majd erre halmozzunk a masszából kanálnyi mennyiségeket. Lapítsuk kb. fél centi vastagságúra, és formáljunk 4-5 centi átmérőjű tallért belőlük.
170 Celsius-fokra előmelegített sütőben 170-es hőfokon – légkeverő üzemmódban – kb. 10 perc alatt aranybarnára sülnek a tallérok.
Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
Olvasszuk fel az étcsokit vízgőz felett, majd kenjük a kihűlt tallérokra a csokoládét.
Amint a csokoládémáz megdermedt, a florentin szeleteket celofán tasakba becsomagolhatjuk (ha ajándéknak szánjuk) vagy zárható edényben tárolhatjuk.
Nyitókép: Rebecca Siege/Flickr
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.