Az örökbefogadás gyógyítja a meddőséget?

Nem! Semmiképp! A meddőség diagnózisa hatalmas veszteség. Olyan, mintha meghalt volna valakid. A szó maga is eredménytelent, fölöslegeset, haszontalant jelent. Ha nehéz foganással küszködsz, fogyatékosnak, kisebbrendűnek érezheted magad, az életedet pedig üresnek és értelmetlennek. Mintha valamiféle fogyatékosságod lenne. Elveszíted a teljes értékűségbe vetett hited; az anyaságról, a szülésről és a gyermeked neveléséről dédelgetett álmaidat.

Ha a meddőséged ténye mögött nincs semmiféle komoly fizikai, vagy hormonális ok, még sokkal nehezebb feldolgoznod az egészet. Nincs egy pont, amikor kénytelen lennél szembesülni a veszteséged tényével, mert a meddőségi kezelések gazdag eszköztára folyamatosan fenntartja benned a reményt (valljuk be, néha már csak az illúziót), hogy a technikai beavatkozásokkal lehet még esélyed a foganásra. Mennyire rongyolódik el a lelked mondjuk öt inszemináció és három-négy kudarcos lombikozás után? Hol a lombikos próbálkozások vége?! Mikor kezdhetsz végre gyászolni?
Ha nincs kezdőpontja a gyászmunkának, akkor végpontja sem, mivel a környezeted is azt sugallja, hogy „nem szabad feladni”.

babaSok mítosz kering arról, hogy örökbefogadás után megfogan a vérszerinti gyermek. De ez csak mítosz! Városi legenda… Nem az örökbefogadás, hanem a megnyugvás, a belenyugvás, az elengedés szokta segíteni a teherbe esést (ott, ahol nincs fizikai akadálya a spontán foganásnak). Nem szabadna pusztán emiatt a mítosz miatt az örökbefogadás mellett dönteni. Aki csak ezért akar örökbe fogadni, az még nem dolgozta fel, nem fogadta el, hogy az a gyermeke nem vérszerinti lesz.

Szívszorító látni, amikor egy pár eszközként használja az örökbefogadást arra, hogy megfoganjon a vágyott „saját” gyermek. Annáék így tettek – a felkészítő tanfolyamon és a személyes tanácsadáson hallottak ellenére is. Az örökbefogadott újszülött baba érkezése utáni évet teljes mellszélességgel a lombikozásra szánták. Nem befolyásolta őket a megérkező Marci baba – maradtak az eltervezett „baba-projectnél”…

Csapdahelyzet volt ez, hatalmas nyomással rajtuk is, és kisfiún is. És mivel Marci érkezése „nem váltotta be” a hozzá fűzött reményeiket, ez komoly negatív hatással volt Annáék házasságára és az örökbefogadott gyermekükkel való kapcsolatra is. Megzavarta a kötődésüket, Marci érzelmi fejlődését, és valószínűleg hatni fog a kisfiú személyiségére és az egész életére.

Minden örökbefogadott gyermek érzi, hogy róla valamikor lemondtak (még akkor is, ha újszülöttként kerül a családba!). Marci pedig kénytelen még azt is megélni, hogy ő csak valamiféle pótszer.

Van az a pont, amikor el kell döntened, hogy szülni akarsz, vagy gyereket akarsz… Örökbefogadási mentorként azt szoktam javasolni, hogy legyen lezárva, elgyászolva a lombikozás, és csak azután, amikor már igazán nyitott a szívetek, akkor vigyetek haza egy máshonnan érkező kisbabát. Mert minden gyermek megérdemli, hogy olyan helyre kerüljön, ahol szívből elfogadják őt.

Bíró Rita

Bíró Rita life coach
www.izekesivek.hu

hirdetés 

hirdetés 

Kapcsolódó írások

Tudniuk kell, hogy örökbe fogadtuk őket

Tudniuk kell, hogy örökbe fogadtuk őket

A méhem nélkül is nő vagyok!

A méhem nélkül is nő vagyok!

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

16 − 6 =

hirdetés