Az otthon fényei. Mire figyelj a konyhában, a fürdőben, a hálószobában? Praktikus, energiatakarékos világítás, LED kisokossal

Gombóc Artúr óta tudjuk, hogy csokoládéból több tucatnyi létezik: gömbölyű, szögletes, töltött, töltetlen, lapos, lyukas, mogyorós, csomagolt, egész, megkezdett…stb. Ha lámpákról van szó, legalább ekkora választékkal számolhatunk. Lámpából létezik klasszikus, modern, álló, asztali, fali, beépíthető, dekorációs, mennyezeti, éjszakai, LED, fürdőszobai, gyerek (gyerek asztali, gyerek fali…), tiffany, a sor hosszan folytatható lenne.

Októbertől kezdjük érezni, hogy hamar beesteledik, az óraátállítás után már a késő délutánokat és a kora estéket is lámpafény mellett töltjük, és ez így marad nagyjából március végéig.

Az otthonunkban elhelyezett lámpák az esztétikai szempontokon és a praktikus hasznukon túl sokat dobhatnak a közérzetünkön, de ennek az ellenkezője is igaz: kedvezőtlen hatást is gyakorolhatnak a kedélyállapotra.

Modern fali lámpa a www.lampaker.hu webáruházból

A lámpáknak, fényforrásoknak rendkívül fontos szerepe van a lakberendezésben. A körültekintően megválasztott és elhelyezett világítótest kiemeli a helyiség szépségét.  Amikor lámpát vásárolunk, két dologra biztosan figyelünk: az árra, és a küllemre, de ugyanennyire fontos, hogy a közérzetre gyakorolt hatást is szem előtt tartsuk.

Lámpavásárlás előtt mérlegelni kell, hogy

  • mekkora teret, területet szeretnénk vele bevilágítani
  • milyen tevékenységeket végzünk a helyiségben
  • milyen szerepet szánunk az új lámpának: erős fényt adjon vagy lágy hangulatfényt, esetleg dekorációs célokat szolgáljon (fényforrásokkal ügyesen irányíthatjuk a tekintetet a helyiség egy-egy kitüntetettebb pontjára).

Általános szabályok elhelyezéshez

A mennyezet lehetőleg világos színű legyen és a középen helyezzük el az általános megvilágítást adó mennyezeti lámpát vagy csillárt, szimmetrikusan pedig a spotokat. A helyiség így tágasabbnak látszik, a felülről érkező fény kiemeli a szoba berendezéseit, meleggé és árnyaltabbá teszi a színeket. 

Hideg fény kell ahhoz, hogy világos környezetben jól érezzük magunkat. A kevésbé világos helyeket pedig az teszi kellemessé, ha meleg, színekben gazdag fényeket használunk.

A különféle lámpákon ma már kötelezően fel kell tüntetni a villamosteljesítmény-felvételt wattokban és a lámpa által kibocsátott fényáramot lumenekben. Ez a két adat már elégséges két fényforrás durva összevetésére. A wattok kisebb száma alacsonyabb villamos fogyasztást, a lumenek nagyobb száma több hasznos fényt jelent.

Vegyük sorra a helyiségeket!

Előszoba

Az előszobába általában kevés természetes fény jut, ezért fontos a mennyezeti világítás a helyiség közepén. Ha szeretnénk bizonyos területeket – tárolók, tükör – megvilágítani, helyezzünk el irányított fényforrásokat.

Konyha

Sötét konyhában vagy étkezőben elég kockázatos halat enni – a villanyszerelők szeretnek ezzel viccelődni.

Fénytechnikai szempontból talán a konyha a lakás legösszetettebb helyisége. Sok helyen már csak jelképesen válik el az étkezőtől – sőt, a nappalitól is -, ettől függetlenül a konyhában elengedhetetlen az okos világítás, hiszen sötétben balesetveszélyes főzőcskézni. Alap, hogy erőteljes, megfelelő világítást építsünk ki azokon a részeken, ahol a különböző munkafolyamatokat – előkészítés, sütés-főzés, mosogatás – végezzük. A mennyezeti világítás mellett gondoskodhatunk célzott fényt adó LED-ekről, spotokról, fénycsövekről. Mivel a lámpákat nem kell egyszerre használni, érdemes külön áramkörre kötni őket, így külön-külön és kombináltan is kapcsolhatók.

Étkező

Króm állólámpa, dekor rizspapír burával. Részletek a képre kattintva érhetők el

Az étkező legfontosabb eleme az étkezőasztal, ezt kell a lehető legjobban megvilágítani úgy, hogy annak minden részén a legjobb látási viszonyokat biztosítsuk. A legjobb megoldás erre az, ha az asztal fölé függesztéket szerelünk. Ha igazán jót akarunk, olyat választunk, melynek belógását változtathatjuk az igényeknek megfelelően.

Praktikus és mutatós az étkezőasztal fölé belógatott lámpa, de arra ügyelni kell, hogy ne legyen zavaró. Ne lógjon be túlzottan, ne vakítson. Az étkezőben fontos szerepe van a hangulatfényeknek is – ezek lehetnek lábazati fények, fluoreszkáló fények, függesztékek.

Dekorációs lámpák >>

Nappali

A nappaliban az általános mennyezeti világításon túl érdemes gondoskodni néhány jól elhelyezett falikarról és egy állólámpáról. Kellemes hangulatvilágításokkal is élhetünk, például megvilágíthatunk direktben egy faliképet, könyvespolcot vagy szép tárgyat.

Szebbnél szebb csillárokat találsz a www.lampaker.hu webáruházban. Kattints a képre, ha szeretnéd látni a kínálatot

Gyerekszoba

Gyerekszobába többnyire nemcsak praktikum, hanem esztétikum alapján választunk lámpát – fontos dekorációs elem a mennyezeti lámpa/csillár, a falikar, az olvasólámpa, vagy akár a LED-szalag. A gyermek életkorától függően szükség van asztali lámpára és éjszakai fényre is.

Gyerekszobában különösen figyeljünk arra, hogy az alacsonyan elhelyezett lámpák nagy belmagasságú helyiségekben is meleg hangulatot teremtenek.

Fürdőszoba

Fürdőszoba. Itt kezdjük és itt fejezzük be a napot, ide esünk be zuhanyt vagy forró fürdőt venni egy fárasztó nap után, így világítástechnikailag a konyhához hasonlóan összetett helyiség. Különösen a kis, ablaktalan fürdőszobák világítását kell okosan megtervezni, hiszen ezen múlik mennyire barátságos és hangulatos ez a helyiség. Célszerű nagyobb teljesítményű központi lámpáról gondoskodni – fontos a tükörvilágítás is, ami a beépített mosdók szerves tartozéka. A szekrények, polcok is megvilágíthatók.

Fürdőszobai fali lámpák >>

Tippek: a tükröt érdemes oldalról (is) megvilágítani. Ha a tükör mellé tervezzük a lámpát, fontos, hogy mindkét oldalra szereljünk világítást, így elkerüljük az árnyékolást.

A mosdó és a tükör fölé helyezett fürdőszobai fali lámpa helyét nagyon pontosan kell megtervezni – ha nincs beépítve -, és szórt fényű világításra van szükség, hogy mindenhova egyenletesen jusson a fény, sminkelésnél és borotválkozásnál ne legyen árnyékban az arc. Ennek legegyszerűbb módja, ha fénycsövet használunk.

Minél hidegebb színű a fény, annál nagyobb lesz a tisztaságérzetünk, a hőérzetünk ugyanakkor ezzel arányosan csökken.

Ha túl hideg fénynél sminkelünk, több színezéket kenünk fel, ha túl meleg fényben, akkor meg keveset.

A fürdőszoba vizes, párás helyiség, ezért legalább IP43-védettségű lámpatesteket válasszunk! Ellenkező esetben a behatoló pára károsítja a világítótest feszültség alatti részeit. Amennyiben vízsugár is kerül a lámpatestbe, ez életveszélyessé válhat.

Hálószoba

Az általános világítás lehet függeszték vagy mennyezeti lámpa – kapcsolója jellemzően közvetlenül az ajtó mellett található. Ún. alternatív kapcsolót is rendszeresíthetünk az ágy mellé, hogy a mennyezeti lámpát, a hangulatfényeket egy mozdulattal le tudjuk kapcsolni.

A hálószobában különösen jól szolgálatot tesznek a hangulatfények: LED szalagok, LED panelek, dekorációs lámpák. Esti olvasáshoz használhatunk falikart, asztali lámpát az éjjeliszekrényre helyezve, de egyedi és nagyon mutatós, amikor a mennyezet egy- egy megfelelő pontjáról lógatunk le függesztéket.

Energiatakarékos fényforrások – LED kisokos

A LED világító dióda félvezető anyagból készült korszerű fényforrás. Élettartama akár 10-15 év is lehet, ezért relatíve magas ára ellenére gazdaságos. Akár 80 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos izzólámpa. Alacsony hőmérsékleten üzemel és bekapcsolás után azonnal teljes fényerővel világít. LED fényforrások széles fény- és színtartományban vásárolhatók, egyes típusoknak nemcsak fényereje, de a színe is szabályozható.

A LED körteégők a hagyományos izzók kiváltására alkalmasak.
A LED fénycsövek a hagyományos fénycsövek kiváltására alkalmasak, léteznek meleg fehér, hideg fehér fényűek, és ún. természetes árnyalatok is.
A LED spotvilágítókkal egyedi, a hagyományostól eltérő fényhatásokat lehet elérni, sokoldalúan felhasználhatók.
A LED szalagokat jellemzően rejtett hangulatvilágításra használják.

LED-es fényforrások >>

 

A cikk összeállításában a Lámpaker lámpabolt és lámpa webáruház szakértői voltak a segítségünkre. Az összeállításban látható lámpákat a www.lampaker.hu webáruházból válogattuk. Nézz körül náluk, több ezer termék között válogathatsz, garantáltan megtalálod, amit keresel! 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

11 + hat =

hirdetés