Az otthoni rutin. Éljünk otthonunkban tudatosan, felelősen, és erre tanítsuk meg gyerekeinket is!

Otthonunk megfelelő működéséhez, a gördülékeny hétköznapokhoz el kell sajátítanunk bizonyos otthonkészségeket.

Jó esetben már gyermekkorban magunkba szívjuk az alapokat, amikor megfigyeljük szüleink otthonhasználatát, szerepjátékok során főzünk, szerelünk, takarítunk, vásárolunk, és később egyre több mindenben aktívan részt is veszünk.

Az otthonunkban tanuljuk meg, hogyan tudunk gazdaságosan élni, mit kell tennünk, ha elromlik egy készülék, vagy egy családtagunk megbetegszik. Gyermekeink számára mi vagyunk a minták, éljünk otthonunkban tudatosan, felelősen, és erre tanítsuk meg őket is! Legyünk nyitottak kérdéseikre, mindig adjunk megfelelő magyarázatot! „Azért hívunk szerelőt, mert cserélni kell a mosógépben egy alkatrészt. Ha ezt kicseréljük, még tovább tudjuk használni, és nem kell újat vásárolni.” „Azért terítünk meg, és teszünk virágot az asztalra, mert így ízlésesebb az étel, és jobban esik a falat.”

Régen az asszonyok továbbadták a család lánytagjainak a háztartás vezetésének ismereteit (a férfiak pedig a férfi-munkát fiaiknak). A kisebb gyermekek egyszerűbb munkákat végeztek, a nagyobbak már a felnőttek munkáiból is jócskán átvállaltak. Nézd meg az anyját, vedd el a lányát! – tartja a mondás. Amikor a férfiak háztűznézőbe mentek, nemcsak a menyecskét nézték meg, hanem azt is, mit tanított meg neki az édesanyja, és hogy jó (tiszta, takaros, rendezett, meleg és barátságos) házból való-e? Természetes volt, hogy mire eladó sorba került a lány, addigra megtanult főzni, mosni, hímezni, a házat rendben tartani.

Bár sok minden változott a régi időkhöz képest, a rendezett, otthonos környezet a ma emberének is fontos, és ezért ma is tenni kell – igaz már más eszközökkel, más munkamegosztással, szerepekkel.

Otthoni készségeinkhez azonban nemcsak a háztartási, élelmezési ismeretek megtanulása és begyakorlása tartozik, hanem az otthonunk békéjének megteremtése is. Az ügyesen vezetett háztartás, a gondosan kiosztott feladatok, a közösen felállított otthoni szabályok könnyebbé teszik az otthoni életet, de ehhez elengedhetetlen a szeretet, az odafigyelés, a másikra való ráhangolódás.

Az otthonunk melegsége az érzelmeink kifejezésének és szabályozásának készségétől függ. Eme készségünk mindenféle együttműködésnél fontos, otthoni kapcsolataink esetében azonban nélkülözhetetlen.

Az otthonteremtéssel kapcsolatos minden készségünk tanulható, fejleszthető, legyen az sütés-főzés, gyermeknevelés vagy épp a tiszteletteljes kommunikáció. Bárki képes arra, hogy támogató, meleg otthont építsen maga köré, ha ezt célként tűzi ki, és folyamatosan tesz érte.

Az otthoni rutinnak nemcsak otthonunkban van jelentősége. Életterünkön belüli tapasztalataink, az itt szerzett apró sikerélmények, az, hogy egyre több területen érezzük magunkat kompetensnek, kihat mindenre. Bátrabbakká válunk, bővülni fognak azok a tevékenységek, melyekben kipróbáljuk majd magunkat, ez pedig teljesebbé, gazdagabbá, élménytelibbé teszi életünket.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 − négy =

hirdetés