Úszni jó! Formálja a testet, erősíti a tüdőt, felpörgeti az anyagcserét, ellazít, minden korosztálynak kiváló

Bármely sportszakértőt megkérdezzük, biztosan azt mondja, hogy az úszással nem lőhetsz mellé! Az úszás fogyasztó és alakformáló hatással bír, nagyjából 650 kalória égethető el vele egy óra alatt, emellett nem terheli meg a szervezetet, sem a csontokat sem az ízületeket, és még kellemes kikapcsolódás is, hiszen vízben való időtöltés nyugtató hatással van a testünkre-lelkünkre.

Az úszás előnyei

Amikor úszunk, az egész testünket megdolgoztatjuk

anélkül, hogy nagyobb erővel hatnánk bármely testrészünkre is. Emellett a víznek 14 százalékkal nagyobb az ellenállása, mint a levegőnek, ezért sokkal hatékonyabb a vízben végzett mozgás. Nem terhelődik az ízületi rendszerünk, így kisebb a sérülés esélye. A levegőn végzett sportokhoz képest az izom-, csont-, ízület- vagy bőrsérülés valószínűsége elenyésző. Számos esetben alkalmazható rehabilitációként, például gerincbántalmakkal küzdőknek vagy bizonyos baleseti sérülések után. Javítja az általános erőnlétet, és pozitívan hat a szív- és érrendszeri megbetegedésekre.

Nyugtató hatással bír, fokozza a szellemi teljesítményt

Bizonyos kutatások is alátámasztották, hogy a víz hullámzása relaxációs állapotba hoz bennünket, éppen ezért ajánlják kedélyzavarral, depresszióval, illetve alvásproblémákkal küszködőknek. A szellemi képesség fokozása pedig inkább gyermekkorban mutatkozhat meg, kiemelkedően az iskolai mérések során: rengeteg esetben kerülnek ki kitűnő tanulók úszók közül.

Serkenti, illetve helyreállítja az anyagcserét

Az úszás serkenti az anyagcserét, a többi mozgásfajtához képest is relatíve sok energiát igényel, akár 600-700 kalóriát is elégethetünk egy óra alatt – nem véletlen, hogy úszás után farkaséhség tör ránk. Ha a fogyás a cél, az úszás remek választás! Az úszás kiváló testformáló, ellazítja a kötött izmokat, leolvasztja az izomszövetekben lerakódott zsírt, szálkásít. Anyagcsere-problémákra is javasolt a rendszeres úszás.

Fejleszti a légzőrendszert, javítja a tüdőkapacitást

Az úszás erősíti a tüdőt, szabályos légzésre kényszerít, azáltal, hogy megfelelő ritmusban lehet levegőt venni. A ritmusos mozgás, a tempózás, a vízbe merülés, majd kiemelkedés során a tüdő kimondottan nagy edzésnek van kitéve, mely erősíti a légzőizmokat. Kimondottan javasolt asztmásoknak, hiszen növelheti a tüdőkapacitást. (A legjobb szabad levegőn úszni.)

Az úszás a futáshoz hasonlóan türelmet, monotonitástűrő képességet igényel, sajátos ritmusú, egysíkú mozgás. Ennek ellenére tökéletes kikapcsolódás, úszás közben „rendezhetjük” gondolatainkat,

felfogható aktív meditációs tevékenységként is. 

Mint minden sportnál, úszásnál is fontos a bemelegítés, edzés előtt mozgassuk át a testünket. Érdemes néhány kar- és lábkörzést tenni, a törzshajlításokat és a nyakkörzéseket se hagyjuk ki! Átmozgatásképpen ússzunk néhány métert lazán, hogy szokjuk a vizet. Ha mindez megvan, akkor jöhet az összefüggő tempózás: kezdőként nem érdemes 25-50 méternél többet úszni egyszerre, de érdemes arra törekedni, hogy megállás nélkül minél több menjen. Hamar elérünk oda, hogy akár 100-200 métert is le tudjunk úszni. Fokozatosan növelhetjük a távot: 1-2 kilométer hetente 1-2 alkalommal már látványos eredményeket hozhat.

Szülőknek

A vízhez való szoktatást érdemes minél kisebb korban elkezdeni, tanácsos akár már babaúszásra is elmenni a picivel, hogy a későbbiekben se legyen neki idegen a víz, legyen egy természetes közeg, illetve az alap úszásformákat már pár éves kortól hatalmas élvezettel és tudással alkalmazzák a kicsik, ha időben vízbe kerülnek. Gyerekként könnyebb megtanulni úszni, mint felnőtt korban, amikor már sok esetben komoly szorongást kell legyőzni. Persze nincs lehetetlen: oktatóval felnőttek is bármikor belekezdhetnek a tanulásba, garantálhatóan hatalmas élmény lesz számukra, ha úszóknak fenntartott medencében róják majd a hosszokat. (Úszóedzőt akkor is érdemes igénybe venni, ha tudunk úszni – segítségével tökéletesíthetjük a mozgásunkat, a levegővételt.) Az úszásról a hatvan, hetven éven felülieknek sem kell lemondaniuk, rendszeres orvosi ellenőrzés mellett hódolhatnak ennek a sportnak.

Összeállította: Tolvaj Vica

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó cikkeink

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

8 − egy =

hirdetés