Ázsiai csirkeragu kurkumás pirított rizzsel
Tartalmas, különleges ízvilágú egytálétel.
Hozzávalók
Raguhoz
1 kisebb csirkemell
1 sárgarépa
1/4 kínai kel
1 vöröshagyma
1 csésze zöldborsó (kisebb)
1 nagyobb öntet sűrű osztrigaszósz
2-3 evőkanál sötét szójaszósz
1 tk chili pehely
1 kk ötfűszer-keverék
2-3 cm friss gyömbér
1 tk szecsuani bors
1 tk barna cukor
1/2 lime leve
1 tk keményítő
1 dl víz
2-3 evőkanál mogyoróolaj
Körethez
1 bögre jázmin rizs
2 bögre víz
2 evőkanál olaj
1 tk őrölt kurkuma
1 kisebb vöröshagyma
1 szál sárgarépa
6-8 kellevél
2 tk só
1 marék zöldborsó
2 tojássárgája
Szóráshoz: maréknyi szeletelt mogyoró
Elkészítés
Kis időre tegyük a húst a mélyhűtőbe, hogy keményebb legyen, mert így hajszálvékony szeletekre tudjuk hasogatni, ami ennél az ételnél jól jön.
Minden hozzávalót aprítsunk fel csíkokra, karikákra.
Tegyünk kevés mogyoróolajat a wokba (vagy nagyobb serpenyőbe), hevítsük fel, és dobáljuk bele a vékony csirkehúst. Pár perc alatt átsül, ekkor szedjük ki.
Ezután a zöldségeket tegyük a forró woba – kivéve a kínai kelt, mert annak nem kell puhulni. Locsoljuk meg a szószokkal, szórjuk rá a fűszereket.
Egy deci vízben keverjük el a keményítőt, öntsük a ragura és adjuk hozzá a csirkét.
Amikor összeforrt, jöhet a kel a cukor és a citromlé. Keverjük meg párszor, és kész is.
A rizskörethez a hagymát fonnyasszuk meg olajon, adjuk hozzá a vékonyan felcsíkozott répát, keverjük el, kissé pirítsuk, majd jöhet a zöldborsó. Nem kell teljesen megpuhítani. Tegyük félre.
A rizst kétszeres mennyiségű vízben főzzük puhára. A vízhez adjuk a sót és a kurkumát, majd lefedve, kis lángon hagyjuk elkészülni.
Az elkészült rizst adjuk a zöldséges keverékhez, nagy lángon pirítsuk át, majd keverjük hozzá a felcsíkozott kínai kelt. Végül keverjük az egészhez a két tojássárgát.
Forrón tálaljuk. A szeletelt mogyorót pirítsuk meg egy serpenyőben, és ezzel szórjuk meg.
Fotók, recept: B. Csánk Györgyi Csak, mert szeretem – Kreatív gasztroblog
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.