Azték zsálya: helye van az étrendben! Alaprecept chia pudinghoz

A chia mag nálunk az utóbbi években robbant be a köztudatba; a kilencvenes években kezdték újra termeszteni Dél-Amerikában, azóta meghódította a világot. Szuperélelmiszerként tartják számon, mivel számos kedvező élettani hatással bír.

Az azték zsályának is nevezett chia magot a dél-amerikai őslakosok többek között lisztként használták, olajat is préseltek belőle, vagy egyszerűen vízzel keverve fogyasztották. Ásványi anyag, omega-3 és omega-6 zsírsav tartalma kiemelkedő, kiváló antioxidáns, kalóriatartalma ugyanakkor rendkívül alacsony. A chia mag különlegességge, hogy magába szívja a nedvességet, perceken belül kocsonyás állagú lesz. Már egészen kevés mennyiség elfogyasztása is a jóllakottság érzetét adja. Magas rosttartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, felpörgeti az anyagcserét, fertőzés- és gyulladáscsökkentő hatása is ismert. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Bár a chia mag könnyen felszívódik, napi fogyasztásra 15 g (kb. 2 evőkanál) az ajánlott mennyiség felnőttek esetében, ezt érdemes szem előtt tartani, mivel a „túlfogyasztása” emésztési problémákat (például székrekedést) idézhet elő.  A chia magot a nap bármely szakában fogyaszthatjuk, reggelire különösen ideális.

Nagyon fontos, hogy elegendő időt adjunk a magoknak fogyasztás előtt ahhoz, hogy kellően magába tudják szívni a nedvességet. A magokat áztatni kell. A legjobb, ha már előző nap előkészítjük, egész éjszakán át hagyjuk ázni, így másnapra tökéletes, fogyasztásra alkalmas lesz.

chiamag4

chia

Az alaprecept egy személyre

Két teáskanál pudingot alaposan keverjünk el 1-1,5 deci tejben vagy vízben. Többször kevergessük az áztatás alatt, mivel a magok összetapadhatnak.

Használhatunk növényi tejet, így a chia puding a tej ízét veszi át. Tökéletes hozzá a kókusz-, a mandula- vagy a zabtej. A tejbe keverhetünk kevés mézet is.

Gyakorlatilag főzés nélkül kapunk pudingot, ami a chia semeleges íze miatt tetszőlegesen ízesíthető. Keverhetünk hozzá mézet, kevés aprószemű zabpelyhet, natúr vagy gyümölcsjoghurtot, rétegezhetjük gyümölcspürével vagy klasszikus pudinggal, főzött krémmel. A tetejét megszórhatjuk friss vagy mirelit gyümölccsel, kókuszreszelékkel, öntettel stb. 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat + 1 =

hirdetés