Baconbe göngyölt avokádó
Könnyű, mégis laktató finomság – nagyon egyszerű elkészíteni.
Hozzávalók 2 személyre
4-6 szelet bacon
1 nem túl érett avokádó
1-2 evőkanál barna cukor
fél-egy teáskanál őrölt chili (elhagyható)
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180-as hőfokon. Egy kis tálkában keverjük össze a barna cukrot és az őrölt chilit. Tegyük félre.
A tepsit béleljük ki alufóliával.
Mossuk, hámozzuk meg az avokádót, vegyük ki a magját és vágjunk belőle 1,5-2 centis szeleteket. Mindegyiket tekerjük körbe baconnel, majd forgassuk meg a cukros keverékben (vagy a cukorban), és sorakoztassuk a tepsire.
Süssük 10-15 percig 180-as hőfokon.
Az avokádó gyógyhatásairól
Az avokádót (Persea americana) a spanyol hódítók hozták Európába Mexicóból. Trópusi fán termő gyümölcs; története egészen az inkákig visszavezethető. Régóta ismert afrodiziákum. Ma már világszerte termesztik trópusi, szubtrópusi, mediterrán vidékeken.
Tápláló, magas, 25 százalék a zsiradéktartalma, főleg többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag. Az érett gyümölcs, a vitaminok és ásványi anyagok tárháza. Több mint tízféle vitamin található benne: A-, B csoport (főleg B1, B2),C-, E-, D-vitamin. Több mint húszféle ásvány: kálium, foszfor, vas, nátrium, kalcium, magnézium, niacin, karotin. Protein forrás. Kitűnő antioxidáns.
Csekély a cukortartalma, ezért a cukorbetegek számára is értékes. Savtartalma jelentéktelen, elősegíti a lúgosítást. Olaja táplálja a száraz, öregedő bőrt, a kozmetika ipar régen felfedezte magának. Emelett az ekcéma, pikkelysömör megelőző és tüneti kezelését segíti. Jótékonyan hat, az arthritis (izületi) fájdalmakra. A telítetlen zsírsavaknak ismert a szívre, erekre gyakorolt hatása. Ajánlják a koleszterin csökkentésére, magas vérnyomás kezelésére, érelmeszesedés és gyomorbántalmak ellen, illetve kiegészítő kezeléseként. B-vitamin tartalmának köszönhetően növeli az agysejtek alváshormon (meletonin) termelését, tehát kiváló lehet vacsorára, a nyugodt alvás érdekében.
Recept, fotók: www.ohsweetbasil.com
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Kapcsolódó összeállításunk
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.