Baki a konyhában, avagy hogyan hozhatók helyre az elrontott ételek? Nagyanyáink praktikái
Bárkivel előfordulhat, hogy egy-egy étel nem úgy sikerül, ahogyan szeretné. Ha sütés-főzés közben balul sül el egy-egy munkafolyamat, jó, ha tudod, sok mindenre van ún. helyreállító praktika. Ismerd meg nagyanyáink trükkjeit!
Ha a pecsenye, mártás leve leég, tegyünk bele néhány karikára vágott burgonyát, amely az égett ízt magába veszi.
A túlecetezett étel cukor hozzáadásával közömbösíthető.
Ha nagyon zavaros lesz a hús- vagy csontleves, egy tojásfehérjét egy kanál vízzel verjünk gyenge habbá és öntsük a levesbe. Addig forraljuk, amíg a tojásfehérje kitúrósodik és a zavarosságot magába veszi (5-10 perc). Utána sűrű szitán szűrjük le – így szép tiszta levest kapunk.
A forrás közben összement tejet túrónak készíthetjük el, ha steril ruhán (pl. textilpelenkán) szűrjük át.
Ha elsóztuk a levest vagy pörköltet, késhegynyi szódabikarbónát adjunk hozzá, ez elveszi a só ízét.
Megpenészedett lekvárt vagy befőttet főzzünk újra vagy gőzöljük.
A kellemetlen szagú vagy avas zsírt megjavíthatjuk, ha kenyeret vagy hagymát szenesedésig sütünk benne.
Ha csomós lesz a rántás, szűrjük át.
A lekozmált mártást vagy húst, főzeléket, lekvárt más edénybe öntsük, és úgy főzzük tovább.
Ha a leveshús kemény, tálalás előtt fél órával szeleteljük fel és fedő alatt pároljuk.
Ha a bab idejére nem fő meg, adjunk hozzá kevés szódabikarbónát.
Ha a hús sülés közben nagyon kemény, egy-két kanál ecettel locsoljuk meg.
A túlkelesztett tésztát kevés tej és liszt hozzáadásával újra gyúrjuk át.
A megégett aprósütemény alját reszeljük le.
Ha a pirított cukor túlságosan megbarnul, teához, kávéhoz vagy mártásokhoz használjuk fel.
Ha a piskótatészta annyira megég, hogy már-már használhatatlan, a használható részeket vágjuk össze, locsoljuk meg rummal, szórjuk meg darált dióval, porcukorral, keverjünk hozzá lekvárt és használjuk fel töltelékként. Diónyi golyókat is formálhatunk belőle, kakaóporban megforgatva. A megégett tészta használható részeit édesmorzsának készítsük el.
A híg krémet is megjavíthatjuk: kevés liszt hozzáadásával újrafőzzük, s ha nem is lesz tökéletes a krém, használhatóvá válik.
Felhasznált irodalom: Horváth Ilona: háztartási tanácsadó – Szakácskönyv, 1955
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.