Baki a konyhában, avagy hogyan hozhatók helyre az elrontott ételek? Nagyanyáink praktikái

Bárkivel előfordulhat, hogy egy-egy étel nem úgy sikerül, ahogyan szeretné. Ha sütés-főzés közben balul sül el egy-egy munkafolyamat, jó, ha tudod, sok mindenre van ún. helyreállító praktika. Ismerd meg nagyanyáink trükkjeit!

Ha a pecsenye, mártás leve leég, tegyünk bele néhány karikára vágott burgonyát, amely az égett ízt magába veszi.

A túlecetezett étel cukor hozzáadásával közömbösíthető.

Ha nagyon zavaros lesz a hús- vagy csontleves, egy tojásfehérjét egy kanál vízzel verjünk gyenge habbá és öntsük a levesbe. Addig forraljuk, amíg a tojásfehérje kitúrósodik és a zavarosságot magába veszi (5-10 perc). Utána sűrű szitán szűrjük le – így szép tiszta levest kapunk.

A forrás közben összement tejet túrónak készíthetjük el, ha steril ruhán (pl. textilpelenkán) szűrjük át.

Ha elsóztuk a levest vagy pörköltet, késhegynyi szódabikarbónát adjunk hozzá, ez elveszi a só ízét.

Megpenészedett lekvárt vagy befőttet főzzünk újra vagy gőzöljük.

A kellemetlen szagú vagy avas zsírt megjavíthatjuk, ha kenyeret vagy hagymát szenesedésig sütünk benne.

Ha csomós lesz a rántás, szűrjük át.

A lekozmált mártást vagy húst, főzeléket, lekvárt más edénybe öntsük, és úgy főzzük tovább.

Ha a leveshús kemény, tálalás előtt fél órával szeleteljük fel és fedő alatt pároljuk.

Ha a bab idejére nem fő meg, adjunk hozzá kevés szódabikarbónát.

Ha a hús sülés közben nagyon kemény, egy-két kanál ecettel locsoljuk meg.

A túlkelesztett tésztát kevés tej és liszt hozzáadásával újra gyúrjuk át.

A megégett aprósütemény alját reszeljük le.

Ha a pirított cukor túlságosan megbarnul, teához, kávéhoz vagy mártásokhoz használjuk fel.

Ha a piskótatészta annyira megég, hogy már-már használhatatlan, a használható részeket vágjuk össze, locsoljuk meg rummal, szórjuk meg darált dióval, porcukorral, keverjünk hozzá lekvárt és használjuk fel töltelékként. Diónyi golyókat is formálhatunk belőle, kakaóporban megforgatva. A megégett tészta használható részeit édesmorzsának készítsük el.

A híg krémet is megjavíthatjuk: kevés liszt hozzáadásával újrafőzzük, s ha nem is lesz tökéletes a krém, használhatóvá válik.

Felhasznált irodalom: Horváth Ilona: háztartási tanácsadó – Szakácskönyv, 1955

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − hat =

hirdetés