Banános-csokis-kókuszos túródesszert karamellkrémmel
Az édesen sós karamellkrémnek nagy divatja van. Sokan szeretik, mások viszont egyáltalán nem kedvelik. De bármennyire is megosztó édesség, nagyon jól harmonizál a túróval és a banánnal. A többi hozzávaló pedig csak még inkább feldobja ezt a finom pohárdesszertet.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Hozzávalók (4 személyre)
Karamellkrémhez
2 ek cukor
1 tk vaj
csipet só
7,5 dkg tejszín
Túrókrémhez
25 dkg túró
10 dkg banán
1 citrom leve
2 ek porcukor
1 púpozott ek tejföl
2,5 dkg csokiforgács
Rétegekhez és díszítéshez
10 dkg vajas keksz teljes kiőrlésű búzalisztből (bármilyen más keksz is jó hozzá)
2 ek kókuszreszelék
4 ek 100%-os narancslé
15 dkg banán
csokiforgács
Elkészítés
1. A karamellkrémhez a cukrot egy lábasban világosra karamellizáljuk, hozzákeverjük a vajat és a sót, lassan felengedjük a tejszínnel, simára keverjük, majd hűlni hagyjuk.
2. A kókuszreszeléket kis lángon kissé megpirítjuk. A kekszet késes mixerben durvára daráljuk, majd hozzákeverjük a pirított kókuszreszeléket. Zöldséghámozóval forgácsokat vágunk a csokiból.
3. A banánt meghámozzuk, villával szétnyomkodunk belőle 10 dekányit, majd elkeverjük a fél citrom levével, a tejföllel, a porcukorral, valamint a túróval, és hozzáforgatjuk a csokiforgácsot.
4. A többi banánt felkarikázzuk és meglocsoljuk a citrom másik felének levével.
5. A kókuszos kekszmorzsából 2-2 evőkanálnyit teszünk 4 pohárba, és mindegyik adagot meglocsoljuk 1 ek narancslével.
6. Elhelyezünk rajtuk 4-4 banánkarikát, erre halmozunk a banános túrókrémből 1-1 jó evőkanálnyit, amire 1-1 ek kókuszos morzsa kerül, majd ismét 1-1 ek túrókrém.
7. A tetejét meglocsoljuk a karamellkrémmel, és banánkarikákkal, valamint a maradék csokiforgáccsal díszítjük. Hűtőbe tesszük pár órára, hogy az ízek összeérjenek és a keksz megpuhuljon.
Jó étvágyat!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.