Barackos finomságok – 12 remek recept
A sárgabaracklekvár édességeink egyik leggyakrabban használt alapanyaga, ízletes dzsem is készíthető a gyümölcsből, s persze frissen is felhasználhatjuk sokféle módon. A legjobb barackos recepteket válogattuk össze!
Könnyű, kevert sütemény: mandulás barackos kocka
Fotó: www.tastykitchen.com
Hozzávalók
2 bögre felkockázott sárgabarack (héjastól), 1/3 bögre szeletelt mandula, 15 dkg cukor (lehet barnacukor is), 25 dkg liszt, 3 tojás, 10 dkg vaj vagy margarin, 1/2 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál fahéj (elhagyható)
Elkészítés
A cukrot keverjük össze a lágy vajjal/margarinnal, majd adjuk hozzá a tojásokat, a lisztet, a vaníliás cukrot és a sütőport, a fahéjat. Addig keverjük, amíg csomómentes nem lesz, majd a tésztát öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe vagy szilikon sütőformába. A felkockázott barackot és a szeletelt mandulát egyenletesen szórjuk rá. 180 fokon 15-20 perc alatt aranybarnára sül. A legjobb frissen – kicsit kihűlve – fogyasztani, vaníliafagylalttal isteni!
Fotó: cakecentralweb.info
Tipp: vegyes gyümölcsből is elkészíthetjük, meggyel, málnával is nagyon ízletes. Mandula nélkül is finom, durumliszttel, vagy teljes kiőrlésű liszttel is elkészíthetjük.
Egészséges reggeli: müzlis sárgabarackos joghurt
Fotó: www.ohsobelle.com
Joghurtos gyümölcsfagyi
Gyerekeknek fagylaltot készíthetünk sárgabarackból és görög joghurtból – turmixoljuk össze a gyümölcsöt a joghurttal, adagoljuk jégkrémkészítő formába és néhány órára tegyük a fagyasztóba.
Sárgabarackkrémes diótorta
Hozzávalók a tésztához
18 dkg porcukor, 8 tojás, 2 evőkanál kakaópor, 18 dkg darált dió, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 csomag sütőpor, baracklekvár
A tészta elkészítése
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük. A fehérjehabhoz hozzáadjuk a 18 dkg porcukrot, tovább verjük, végül belekeverjük a 8 tojássárgáját, s ezzel is tovább verjük. A darált diót, a zsemlemorzsát, a kakaóport és a sütőport egy tálban elkeverjük, majd a tojásos masszához adjuk, és az egészet összekeverjük. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, előmelegített sütőben kb. 160 fokon megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe). A tészta sütés közben szépen megnő. Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk ketté. Az alsó felét kenjük meg bőségesen baracklekvárral és kb. 2 centi vastagon a barackos krémmel (a krémre helyezzük a tészta másik részét, amit csokimázzal öntünk le).
Barackos krém
Hozzávalók a krémhez
4 deci tejszín, 10 dkg porcukor, 3 deci (lehetőleg házi) baracklekvár, 1 csomag instant zselatin fix
A krém elkészítése
A hideg tejszínt verjük kemény habbá, adjuk hozzá a cukrot és keverjük tovább habverővel, majd apránként adagoljuk a baracklekvárt. A végén keverés közben szórjuk bele a zselatin fixet.
Csokimáz
Hozzávalók csokimázhoz
10 dkg vaj, 15 dkg csokoládé
Elkészítés
A csokimázhoz a vajat kis edényben lassú tűzön forró víz felett felolvasztjuk. Beletördeljük a csokit, és folytonos keverés mellett homogénre olvasztjuk. A mázat melegen ráöntjük a tésztára; kb. 2-3 mm vastag lesz a csokiréteg. A csokimázat a a tészta közepére öntsük, és kenőlapáttal egyenletesen oszlassuk el a teljes felületen és az oldalain. Diógerezdekkel díszíthetjük a tetejét, az oldalát pedig darált dióval.
Pihentessük legalább 2 órát a hűtőben; másnapra lesz igazán finom.
Tipp: tejszín helyett használhatunk kész cukrászkrémet is; fél literes kiszerelésben kapható hipermarketekben. Könnyebb vele dolgozni, nem esik össze és feleannyi zselatin elég hozzá.
Gyors barackos krémes
Levendulás-muskotályos sült barack, habcsók, vanília fagylalt
Hozzávalók a levendulás sült barackhoz
5 kg (akár túlérett) őszibarack, 100 g kristálycukor, 100 g muscovado cukor, 1 citrom leve, 2 szál levendulavirág, 150 ml Sauska Sárgamuskotály 2011
Elkészítése
A barackokat meghámozzuk, vékony cikkekre vágjuk, összekeverjük a kristálycukorral és a citromlével, és 2-3 órán keresztül állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, kissé kinyomkodjuk, 20×30 cm-es tepsibe borítjuk, és 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük. 20 perc után merőkanállal leszedjük az alatta keletkezett levet, és a korábban leszűrt léhez adjuk. (Ebből lesz a szörpünk.)
A sütő hőfokát 120 fokra mérsékeljük, a barackokat meglocsoljuk a sárgamuskotállyal, és 3-4 órán keresztül sütjük. A sütési idő a barackok érettségétől, lédússágától függ.
Amikor az egész besűrűsödik, a közepébe helyezzük a levendulavirágokat (ne lógjanak ki, mert megégnek, megkeserednek!) a tetejét megszórjuk a muscovado cukorral, majd újra 200 fokra állítjuk a sütő hőfokát, és nem több, mint 15 perc alatt készre sütjük.
A levendulavirágokat kidobjuk, az illatos barackot és a baracklevet üvegekbe töltjük. Az üvegeket lezárjuk, 20 perc alatt vizes dunsztban kidunsztoljuk, és ebben a vízben hagyjuk kihűlni.
Hozzávalók a habcsókhoz
2 tojásfehérje, 150 g porcukor, csipetnyi só, 1kk. citromlé
A tojások fehérjét a sóval félig felverjük, hozzáadjuk a cukor felét, tovább verjük, és apránként hozzákanalazzuk a maradék cukrot, és a legvégén az ecetet is. A masszát nyomózsákba töltjük, sütőpapírral kibélelt tepsibe halmokat nyomunk, és 100 fokra előmelegített sütőben 2 órán keresztül szárítjuk.
Hozzávalók a vanília fagylalthoz
250 ml tej, 1 vaníliarúd, 100 g porcukor, 400 ml tejszín, 5 tojássárgája, 1 tk. vanília kivonat, csipetnyi só
A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, és a tejjel, a tejszín és a cukor felével, együtt felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és fél órán keresztül hűlni hagyjuk.
A tojássárgákat a maradék cukorral habosra verjük, és folyamatosan keverve hozzáadjuk a kihűlt vaníliás tejet is. A lábast visszatesszük a tűzre, és az egészet közepes lángon forráspontig melegítve lassan besűrítjük – nem szabad felforralni, mert túrós lesz. Ezután kivesszük a vaníliarudat, hozzáadjuk a vanília kivonatot, szobahőmérsékletűre hűtjük, majd legalább 4-5 órára hűtőszekrénybe tesszük.
A maradék tejszínt félig felverjük, a hideg vaníliás alapba keverjük, és fagylaltgép tartályában kb. 30 perc alatt kifagyasztjuk.
Poharak aljára habcsókot morzsálunk, rá vaníliafagyit kanalazunk, a fagyira meleg sült barackot csorgatunk, és végül megszórjuk néhány levendulavirággal.
Sárgabarackos szelet
Zselés baracktorta (gyors, egyszerű)
A recept a fotóra kattintva érhető el. A torta őszibarack befőttből is elkészíthető, de szezonban friss sárgabarackot használhatunk. A sárgabarackot szabadítsuk meg a héjától! Bevált módszer, hogy a barackokat néhány percre forró vízben áztatjuk, s ezután húzzuk le a héját, így könnyen eltávolítható.
Baracklekvár, dzsem tartósítószer nélkül
Fotó: zentMRS
A házi baracklekvárnak párja nincs! A lekvár- és dzsemkészítés nem túl bonyolult eljárás, néhány fontos szabályt kell csupán betartanunk.
Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy érett, hibátlan barackot használjunk! Mossuk meg a gyümölcsöt, szabadítsuk meg a héjától (pár percig áztassuk forró vízben, így könnyen eltávolítható lesz a héja), majd magozzuk ki! A barackot nem szükséges felkockázni, a felezett gyümölcs is szétfő. Tegyük egy nagy lábasba, és adjuk hozzá a cukrot. Egy kiló tisztított, magozott sárgabarackhoz kb. 30-40 dkg cukor szükséges (felesleges túlcukrozni).
Befőzőcukrot is használhatunk, így kevesebb cukorra lesz szükség a gyümölcs eltevéséhez. A főzési idő is jelentősen lerövidül, ezáltal megmaradnak a vitaminok, és a gyümölcs eredeti ízei. (A befőzőcukor csomagolásán feltüntetik az adagolást és a használati útmutatót.)
Mérsékelt hőfokon kezdjük főzni a lekvárt, gyakran kevergessük, nehogy leégjen. Ha nem használunk befőzőcukrot, a lekvár 2-3 óra alatt sűrűsödik be.
Fontos, hogy makulátlan tisztaságú üvegekbe adagoljuk a forró lekvárt! Tartósítószerre nincs szükség! Kupakkal azonnal zárjuk le, majd állítsuk az üvegeket a fejükre. Tartsuk szárazdunsztban 2-3 napig (az üvegeket alaposan bugyoláljuk be törölközőkkel, takaróval).
Mi a szárazdunszt?
Régi bevált módszer a mikroorganizmusok elpusztítására. A forró lekvárral teli üvegeket légmentesen lezárjuk. Az üvegeket egy nagyobb tepsibe állítjuk egymás mellé és alaposan bebugyoláljuk. Szárazdunsztban a lekvár lassan, 2-3 nap alatt hűl ki.
Barackdzsem
Ha dzsemfixet használunk, lényegesen lerövidül a főzési idő, a dzsemet forrástól számítva pár percig kell főzni. Ez esetben a megtisztított, hámozott, magozott barackot le is darálhatjuk, vagy botmixerrel pépesíthetjük.
Cikkajánló Frida dzsemje >>
Ízesített víz
Fotó: jennysteffens.blogspot.hu
Nyáron az ízesített víz kiváló hűsítő ital. Barackkal is elkészíthetjük! Adható hozzá valamilyen friss fűszernövény (menta, bazsalikom, citromfű, zsálya, levendula stb.), citrom- vagy lime. A feldarabolt idénygyümölcsöt, a szeletelt vagy gerezdekre vágott citromot, lime-ot és a többi ízesítőt tegyük egy nagy kancsó vízbe és hagyjuk 2-3 óráig állni.
Olasz tejpuding: barackos panna cotta
Fotó: everything-is-poetry
Hozzávalók a gyümölcspüréhez
4 sárgabarack (lehet vegyesen sárga- és nektarin), 1 kávéskanál zselatinpor, 1 kávéskanál fahéj, 2 evőkanál cukor
Hozzávalók a pudinghoz
2 dl tej, 1 tasak vaníliás cukor, 4 dl tejszín (Hulala), 10 g zselatinpor
A gyümölcspüré elkészítése
A barackot mossuk meg, turmixoljuk össze – adjuk hozzá a fahéjt, a cukrot és a kávéskanálnyi zselatinport és mérsékelt hőfokon, kevergetve forraljuk fel. A gyümölcspürét – a tál méretétől függően – 1-2 centis rétegben adagoljuk poharakba, tálakba, majd tegyük a hűtőbe 1-2 órára, hogy megdermedjen.
A puding elkészítése
A tejszínt, a tejet, a vaníliát, és a tasak zselatint összekeverjük, mérsékelt hőfokon felforrósítjuk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd vegyük ki a hűtőből a gyümölcspürés tálakat és kanalazzuk a gyümölcsrétegre a pudingot. A tálkákat, poharakat tegyük a hűtőbe 1-2 órára. Tálalás előtt rövid időre állítsuk meleg vízbe a tálkákat, így ha felfordítjuk a pudinggal teli edényeket, könnyen kicsúszik belőlük a puding. (A pudingot hagyhatjuk az edényben is – lásd fotó, ez esetben a tejpuding kerüljön először a tálba, majd arra a gyümölcsréteg.)
A panna cottát díszíthetjük friss fűszernövényekkel (bazsalikom, menta, citromfű, zsálya stb.). Finom desszert – imádják a gyerekek!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.