Barackos-szilvás kosárka
A fahéjas-szilvás rácsos pite receptje alapján készült apró változtatásokkal. Sütőformának muffin formát használtunk, továbbá a töltelékbe sárgabarack, őszibarack is került a szilva mellé.
Hozzávalók 12 darabhoz
A tésztához
30 dkg finomliszt
15 dkg vaj
7-8 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
kb. 3-4 ek házi baracklekvár
1 egész L-es tojás + kevés sárgája a kenéshez
1 mk sütőpor
2 ek tejföl
csipetnyi só
A töltelékhez
kb. nagy szemű szilva, őszibarack és sárgabarack magozva, szeletelve
2 ek barna cukor
1 csapott tk fahéj
Elkészítés
A tölteléket sütés előtt készítsük elő: a gyümölcsöket vágjuk vékony szeletekre és alaposan forgassuk át a cukorban és a fahéjban. Hagyjuk állni sütésig.
A tészta összeállítása: a lisztet keverjük össze a sütőporral, a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat. Morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a tojást és a tejfölt. Gyúrjuk össze. (Ha túl lágynak találjuk a tésztát, kevés lisztet adhatunk hozzá.) Ruganyos, könnyen formázható tésztát kapunk. Csomagoljuk be és kis időre tegyük a hűtőbe.
A pihentetett tésztát vágjuk két részre, az egyik fele, a pite alapja legyen kicsit nagyobb. Formáljunk cipókat belőlük. Lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél centisre a nagyobb tésztát, és nagy pogácsaszaggatóval vágjunk belőle köröket. (A sütőformát nem szükséges vajazni.) Nyomkodjuk bele a mélyedésekbe a tésztát, legyen egy kis pereme is, majd 180-as hőfokra előmelegített sütőben süssük elő (kb. 5 perc).
Az elősütött tésztára kenjünk házi baracklekvárt, tegyünk rá 1-1 evőkanál fahéjas-cukros gyümölcsöt.
A maradék tésztát is nyújtsuk vékonyra, vágjunk belőle vékony csíkokat és igazítsuk el a tetején tetszőlegesen.
A tetejét kenjük meg tojássárgájával és 180-as hőfokon süssük aranybarnára. Sütési idő kb. 25 perc.
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.