Letisztult dizájn: Beton Botanika. Egyedi készítésű kaspók, gyűrűk, medálok szürke- és fehércementből

Beton Botanika – ez a Juhász Erika által cementből öntött egyedi, modern dekortárgyak, kiegészítők márkaneve. Erika főleg kaspókat és ékszereket készít az eredetileg az építőiparban használatos anyagból, pontosabban annak finomított, dekorációs célra kifejlesztett változatából. 

Az ötlet még 2016-ban körvonalazódott – meséli Erika -, amikor is a házuk felújítása miatt kezdett el kísérletezni a betonnal, mint kreatív alapanyaggal.

Juhász Erika

– Akkoriban elég sok külföldi lakberendezési oldalt nézegettem; a beton ekkoriban kezdett megjelenni a beltéri burkolási technikákban és dekorációkban. Megfogott ennek az anyagnak az egyszerűsége, letisztultsága, egyedisége. Szabadidőmben elkezdtem kísérletezni. Először csak kaspókat készítettem, később jött az ékszertervezés és -készítés. Letisztult darabokat igyekeztem megvalósítani.

Sokakban felmerülhet, hogy milyen anyagot használt. Nem a barkácsáruházakban kapható, előre kevert zsákos betonnal dolgozott, magának keverte ki az anyagot, az összetétel kikísérletezése hónapokig tartott.

– A megfelelő arányok kidolgozása volt a leghosszabb folyamat az alapanyag előállítása során. Letisztult, homogén felületet szerettem volna elérni. A saját keveréket pár évval később felváltotta a kifejezetten design tárgyakhoz és szobrászati alkotásokhoz kifejlesztett betonkeverék.

Többféle kaspó és ékszer készül: hagyományos szürke- vagy fehércement alapú, valamint különböző por állagú oxid festékekkel anyagában színezett, illetve akrilfestékekkel, arany-, ezüstfóliával utólag díszített termékek. 

– A betonhoz illenek a klasszikus geometriai formák, ezzel a letisztultságot lehet hangsúlyozni, az oxid festékekkel például különleges pasztell vagy márványos hatást lehet elérni, az utólag festett darabokat pedig szinte bármilyen motívummal el tudom látni, de ezekkel a mintákkal is az egyszerűségre törekszem – mondja Erika.

 

Az ékszerek alapvetően kétféle módon készülnek: a geometrikus formájú kiegészítőknél jól érvényesülnek a beton tulajdonságai, extrább a hatás. A másik típus kissé kifinomultabb: fém ékszeralapokba önti az anyagot. Az ékszereket is lehet anyagában színezni. – Az pedig, hogy milyen technikával díszítjük a már megkötött anyagot, szinte csak rajtunk múlik – fogalmaz Erika.

A beton nem éppen nőies anyag, már ami a készítéssel járó munkálatokat illeti. Az alapanyagoknak is van súlya, a keveréshez és a termékek készítéséhez, a szállításhoz is szükséges némi fizikai erő.

– Vannak kevésbé szerethető munkafázisok, mint például a csiszolás, de a végeredmény kompenzálja a készítéssel járó fáradalmakat. Szerintem az anyag keménysége, ridegsége ellenére igazán különleges és nőies darabokat is elő lehet állítani, legyen szó ékszerről vagy kaspóról.

A betonkaspók belseje impregnált. Növényültetéskor arra érdemes figyelni, hogy a kaspó aljára egy kisebb drénréteg kerüljön kavicsból, illetve jó vízáteresztő földet használjunk. A betonkaspókba elsősorban pozsgás növényeket érdemes választani; a nedvességet a húsos leveleikben tárolják, így nem igényelnek sok vizet, hetente-kéthetente elegendő őket megöntözni kevés vízzel.

– Szeretném minél szélesebb körben eljuttatni az emberek felé, hogy a beton az építészeten túlmutató anyag, kerülhet egy-egy betonkaspó a gyerekszobába vagy az irodába is. Ha nem tudunk elegendő időt a természetben tölteni, vegyük körül magunkat minél több élő növénnyel! Egyrészt szemet gyönyörködtető a látványuk, másrészt gondoskodásra ösztönöznek minket. Az ékszerek elkészítése aprólékos munkát igényel, viszont olyan jó látni, hogy ebből a szokatlan alapanyagból milyen letisztult, különleges darabokat lehet készíteni. A célom összességében az, hogy a betonról ne csak a szürkeség jusson az emberek eszébe.

Beton Botanika a Facebookon >>
Instagram >>

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − 3 =

hirdetés