Bevált recept sajtos szálhoz
Egy finom – klasszikus – sós nasi, amiből nyugodtan készíthetünk nagyobb mennyiséget, mivel hűvösebb helyen letakarva vagy fedeles dobozban napokig friss marad. Veronika receptje.
Hozzávalók
50 dkg rétesliszt
50 dkg sima liszt
2 csomag szárított élesztő
40 dkg margarin
10 dkg disznózsír
2 tojássárgája
2-3 deci tejföl (szükség szerint)
2 teáskanál só (ízlés szerint sózzuk)
1 tojás a kenéshez
20 dkg reszelt sajt
Elkészítés
A szitált lisztekhez hozzáadom a szárított élesztőt és a sót. Belemorzsolom a margarint és a zsírt. Két deci tejfölben elkeverem a két tojássárgáját, majd hozzáadom a száraz anyaghoz. Az egészet alaposan összegyúrom. Ha szükséges, adok még hozzá tejfölt és sót. A masszát kettévágom, két cipót formálok, majd legalább fél óráig pihentetem.
Pihentetés után lisztezett munkafelületen nagyjából 1 centi vastagra nyújtom az egyik cipót. Megkenem a felvert tojással és megszórom reszelt sajttal. Derelye- vagy pizzavágóval hosszabb rudakat vágok, s ezeket rögtön a tepsibe teszem.
A másik cipót kicsit vastagabbra nyújtom, megkenem a felvert tojással, majd megszórom köménymaggal és ezekből is rudacskákat vágok. Előmelegített sütőben 180-as hőfokon nagyjából 20 perc alatt készre sütöm.
Jó étvágyat hozzá!
Fotó, szöveg: Wágner Veronika
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.