Bravo, Bilbao! Spanyolországban áll a világ legmagasabb passzívháza. A 88 méter magas toronyházat szinte fűteni sem kell télen

A spanyolországi Bilbaóban található a világ legnagyobb passzívháza. A 88 méter magas, 32 emeletes, 171 lakást magában foglaló épület minden szempontból megfelel a szigorú német szabványnak, a közelmúltban kapta meg a darmstadti Passzívház Intézettől a tanúsítást. A toronyházat Germán Velázquez spanyol építész tervezte, a kivitelezés 2,5 évig tartott. A bilbaói passzívház mindössze két méterrel magasabb az eddigi „csúcstartónál”, a szintén lakáscélú Manhattani toronyházat 2017-ben adták át. 2011-ben még a 78 méter magas bécsi irodaház vezette a „magassági” ranglistát.

A 88 méter magas toronyház. Látványterv: VArquitectos

Fotó: VArquitectos

A 78 méter magas passzívház-technológiával létesült, fokozottan energiatakarékos bécsi irodaház

Manhattan első passzívház-technológiával létesült toronyháza 26 emeletes, 86 méter magas

A bilbaói passzívház mintegy 90 százalékkal kevesebb fűtési energiát igényel a hagyományos technológiával korábban létesült épületekhez képest és kb. 75 százalékkal kevesebbet, mint egy átlagos új építésű toronyház. Mint minden passzívházban, nagy gondot fordítottak az extra hőszigetelésre, az épületburok légtömör – légmentes – kialakítására, és a hármas üvegezésű ablakok is rengeteg fűtési energiát takarítanak meg.

A passzívház-technológia fenntartható és költséghatékony megoldás a közel nulla energiaigényű építési követelményt támasztó követelmények megvalósításához. A német építési standard minden klímazónában „működik”. A passzívházak segítik a klímavédelmi célok elérését, magas szintű komfortérzetet nyújtanak igen alacsony épületüzemeltetési költségek mellett – fogalmazott korábban Wolfgang Feist fizikusprofesszor, a passzívház-technológia kidolgozója, aki a családja számára 1991-ben építette meg a világ első passzívházát a németországi Darmstadban.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × három =

hirdetés