Játszótér a kertben – A szabadtéri játékok biztonságáról

Tíz éve a hazai játszótereknek, pontosabban a játszóeszközöknek is meg kell felelniük az uniós szabványnak. Az EU-szabványt a játszótéri balesetek, komolyabb sérülések visszaszorítása érdekében vezették be. A legtöbb helyről el is tűntek a „békebeli” fém mászókák, hinták, amelyek 20-40 éve a mai bölcsis, ovis, kisiskolás korú gyerekek szüleit szolgálták ki. Jobbára modern fajátékok kerültek a régi „vasak” helyére. A régi játszóeszközök több játszótéren – nem éppen EU-konform módon – azért ma is fellelhetők. Aki teheti, saját kertjében is beállít egy-egy mini játszóteret a csemeték nagy örömére. A szabadtéri játékok biztonságáról Sárosiné Pintér Monika játszótér szakértőjével beszélgettünk, aki ma már nemcsak a játszóterek felülvizsgálatát látja el, 2007 óta szabványos játszóeszközöket tervez és gyárt.

Életszépítők: – Egy fiú- és két leánygyermeket nevel, a legkisebb 5, a középső 10, a legnagyobb 12 éves. Tíz éve elvégezte a Tüv Rheinland InterCert Kft. játszótér felülvizsgáló szakértői képzését. Anyaként figyelt fel arra, hogy ezzel a „területtel” érdemes foglalkozni?

Sárosiné Pintér Monika: – Nemcsak a gyerekeim, hanem az akkoriban bevezetett EU-szabvány is ráirányította erre a területre a figyelmemet. Elvégeztem a játszótér felülvizsgáló szakértői képzést, s azon kaptam magam, hogy sorra kapom a megbízásokat játszóterek felülvizsgálatára. Kötelező volt a felülvizsgálatot elvégeztetniük a fenntartóknak. Többszáz játszóteret vizsgáltam meg bölcsődékben, óvodákban, közterületeken, főleg Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében; ez a munka nagyon jó alapot adott. Láttam milyen játszóeszközök vannak, és azt is felmértem, hogy mire lenne igény.

Életszépítők: – Kik dolgozták ki és mi a lényege az uniós szabványnak?

Sárosiné Pintér Monika: – Ez egy európai szabvány, melyet minden ország kötelező jelleggel „átvett”. Az általános, bevezető része biztonságtechnikai előírásokat tartalmaz – többek között az anyaghasználatra tér ki -, az egyes szabványpontok pedig a konkrét játszóeszközökkel (hinták, csúszdák, billenő-, forgóeszközök stb.) kapcsolatos elvárásokat rögzíti, német precizitással, minden részletre kiterjedően.

Életszépítők: – Hány kategóriába sorolja a játszóeszközöket a szabvány?

Sárosiné Pintér Monika: – Kilenc fejezet van, ebből egy általános, egy a dokumentációval foglalkozik, a többi hét pedig eszközspecifikus.

Életszépítők: – A részletes előírásokat nyilván csak a fenntartók ismerik, a laikus felhasználók számára többnyire az tűnt fel, hogy a régi vas mászókákat, hintákat kivonták a forgalomból. Legalábbis a legtöbb helyen így történt… Említene néhány olyan kötelező változtatást, ami többekben esetleg nem is tudatosult?

Sárosiné Pintér Monika: – Korábban a hintaállványokra nem volt előírás, a szabvány viszont csak két ülőkét engedélyez. Ennek oka, hogy a középső ülőke csak úgy közelíthető meg, ha a gyermek a két szélső hinta valamelyike előtt elhalad. Márpedig, ha az éppen mozgásban van, balesetet okozhat, fellökheti a gyermeket. A szabvány rögzíti a hintalánc elfogadható szemnagyságát is annak érdekében, hogy a kisgyerekek ne tudják beledugni az ujjukat. Vannak a szabványnak olyan elemei is, amelyeket időközben módosítottak. Korábban egy hintaállványon egyféle hinta lehetett – vagy lapülős vagy bölcsőüléses -, de mostanra ezt megváltoztatták, egy állványon lehet mindkét ülőke.

Játszóterek egykorKattints a képre még több fotóért!

Játszóterek egykor
Kattints a képre még több fotóért!

Életszépítők: – A jó öreg fém játszóeszközöket „kötelezően” fel kellett számolni?

Sárosiné Pintér Monika: – Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – ahol a felülvizsgálatok zömét én végeztem el – a játszótéri eszközök 80-90 százaléka nem volt megfelelő, de ez nem azt jelenti, hogy nem voltak szabványosíthatók. Az eszköz talajba süllyesztésével, ütéscsillapító talaj kialakításával és kisebb nagyobb változtatással viszonylag egyszerűen szabványosíthatók a régi vas mászókák, az íves mászókáknál ezt a megoldást szoktam javasolni. Előfordult azonban, hogy „egyszerűbb”, pontosabban kifizetődőbb volt lecserélni a játszóeszközöket, mint szabványosítani. A szabvány lényege a balesetveszély kiiktatása. Egy méternél magasabb eszközök alatt kötelező ütéscsillapító talajt kialakítani, ez lehet mulcs, gyöngykavics, homok vagy gumitégla. A gumitégla lehet öntött vagy előre gyártott elemekből, lapokból kirakott. Az öntött változat drágább, s ezeket általában nem is játszótereken, hanem sportpályákon alkalmazzák. A gumitégla – amit a játszóeszközök mellett mi is gyártunk – mára egész jól elterjedt, könnyű telepíteni és szinte elenyésző a fenntartási költsége. Előnye, hogy nem igényel karbantartást, időjárásálló, télen sem kell felszedni, s nem utolsó sorban újrahasznosított termék: autógumi-granulátumból készül.

Életszépítők: – A játszóterek felülvizsgálatát milyen időközönként ajánlott elvégezni?

Sárosiné Pintér Monika: – Korábban kétévente, jelenleg négyévente kötelező, de ma már a fogyasztóvédelmi hatóság is vizsgálódhat. A játszóterek üzemeltetőinek be kell jelenteniük az eszközeiket és azok állapotát a fogyasztóvédelmi hatóságnál. A hatóság nem az eszközöket ellenőrzi, hanem a dokumentumokat kéri és vizsgálja, beleértve a játszóeszközök tanúsítványát, az ellenőrzési és karbantartási naplót. Ha mindezek megvannak, feltételezhető, hogy a játszótér szabványos.

 

szodliget1

Életszépítők: – A legtöbb játszótéren a fa játszóeszközök dominálnak. Hol gyártják ezeket?

Sárosiné Pintér Monika: – Régebben, amikor hazánkban bevezették a szabvány, leginkább német, francia, lengyel gyártók termékeit láthattuk, ezek a gyártók – forgalmazóik – ma is jelen vannak. Az importált termékek nagyon szépek, nagyon jók, de nagyon drágák, ám a játszóterek fenntartóinak – általában – nincs sok pénzük. Ezt felismerve fogtunk bele minőségi játszóeszközök gyártásába; rajtunk kívül van pár magyar gyártó természetesen. Elfogult vagyok, de a mi eszközeink ár-érték arányban nagyon jók, folyamatosan fejlesztünk, a vásárlóink elégedettek. Nyolcadik éve telepítünk eszközöket, visszatérő megrendelőink vannak. Az önkormányzatoktól – mint játszótér-fenntartóktól – általában nagyobb megrendeléseket kapunk, komplett játszótér felszerelését bízzák ránk, míg a bölcsődékben és az óvodákban apránként apróbb fejlesztések valósulnak meg. Amire büszkék vagyunk: a pécsi Zsolnay kulturális negyed három játszóterét mi rendeztünk be, tavaly pedig a Delikát “Főzzön játszóteret!” elnevezésű akció keretében építettünk játszóteret a Unilever Kft-nek.

Életszépítők: – A szülők értékelik, ha a játszóterek biztonságosak és igényesek. Mennyire jellemző, hogy otthonra – udvarra, kertbe – kérnek mini játszóteret?

Sárosiné Pintér Monika: – Eleinte kizárólag szabványos játszótéri eszközöket gyártottunk, aztán jöttek a szülők, hogy otthonra is szeretnének, ezért bővítettük a kínálatot. A Tündérkert játszóeszközcsalád szabványnak megfelelő termékeit kifejezetten családi házas környezetbe terveztük, továbbá a www.jpk.hu oldalon található Napocska eszközcsaládból is tudunk termékeket javasolni privát kertekbe, udvarokra. A szülőktől egyébként sok ötletet kaptunk, most épp csúszdát készítünk, egyedi megrendelés alapján.

Életszépítők: – Milyen alapanyaggal dolgoznak?

Sárosiné Pintér Monika: – A szerkezet fűrészelt fenyőből készül, gyalult, csiszolt kivitelben, favédő alapozással és kétszeri felületkezeléssel, I. osztályú minőségben. A lábakat fém meghosszabbítással kivitelezzük, így nem korhadnak.

Életszépítők: – Miért éppen fenyő?

Sárosiné Pintér Monika: – Mert Magyarországon könnyen elérhető, könnyebb megmunkálni, mint az akácot, ami ráadásul reped is. Az eszközök kétévente igényelnek nagyobb karbantartást: felületkezelő festést.

Életszépítők: – Melyik a legnépszerűbb termékük?

Sárosiné Pintér Monika: – Magán megrendelőink is a komplett eszközöket szeretik. A három legkeresettebb termékünk a Manka, a Vackor és a Buba. Utóbbi egy komplett játszótér a maga 530x450x300 centijével, van benne homokozó, mászóka, csúszda, hinta.

Életszépítők: – Önnek melyik a kedvence?

Sárosiné Pintér Monika: – Személyes kedvencem a Manka és a Buba. Ezek a lányaim után kapták a fantázianevüket.

Manka – torony homokozóval, csúszdával

 

Életszépítők: – Milyen feltételei vannak a telepítésnek?

Sárosiné Pintér Monika: – Fotót vagy skiccet kérünk a területről, ahova telepíteni szeretnék, koncepciótervet készítek, hogy lássák, miként mutat majd az eszköz az adott helyen. Megvizsgáljuk, milyen a talaj, de extrém – például sziklás – talajon is telepítettünk már eszközöket. Többnyire agyagos a talaj, némelyik eszközt – például a hintát – talajtól függetlenül muszáj lebetonoznunk.

Életszépítők: – Mennyire időjárásállók ezek az eszközök?

Sárosiné Pintér Monika: – A tető – ha van – platólemezből készül. Árnyékos helyre ajánlott telepíteni a szabadtéri játékokat, nemcsak az eszköz védelmében, hanem a gyerekek miatt is, hogy kánikulában is tudják használni. Két-háromévente célszerű felületkezelést – festést – beiktatni, egyéb karbantartást nem igényelnek.

Életszépítők: – A helyszínen szerelik össze a játékokat, vagy összeállítva szállítják ki?

Sárosiné Pintér Monika: – Van, hogy az apuka, vagy más, szívesen barkácsoló családtag szereli össze. A mellvédeket, platót, tetőt előre összeállítjuk, s az eszközt a helyszínen építjük fel. A megrendelők – főleg a gyerekek – szeretik, ha a játék másnap használatra készen áll az udvaron.

 

Biztonsági tippek vásárolt vagy saját készítésű játszóeszközökhöz

1. Az eszközt mindenképp rögzítsük a talajhoz, főleg, ha "kényszermozgás" történik rajta 
(hinta, csúszda)!
2. Telepítésnél figyeljünk a tájolásra, a csúszdatest lehetőleg Észak felé nézzen!
3. Ha van rá lehetőség, árnyékba telepítsük az eszközt, ha nincs gondoskodjunk 
az árnyékolásról!
4. Az eszközön ne legyenek 8,9 cm és 23 cm közötti nyílások, mert ezen keresztül bújva a gyerek
felakadhat.
5. Ne legyenek 8 mm és 25 mm közötti nyílások sem az eszközökön, főleg a csúszda és a hinta
közelében, mert ezekbe a gyermek ujjai szorulhatnak be.
6. Az emelvényeken körbe legyen mellvéd, vagy korlát, hogy a gyerekek ne tudják véletlenül
sem kilökni egymást.
7. A kapaszkodók, létrafokok átmérője 25 mm és 60 mm közé essen!
8. Csúszda ne érkezzen a homokozóba, mert ez két különböző intenzitású játék!
9.  Az eszköz körül legye "esési tér" ahol nincs semmilyen kiálló, hegyes stb. tárgy, 
amire a gyerek ráeshet.
10. Évente többször ellenőrizzük az eszköz stabilitását, húzzuk meg a kilazult csavarokat!


jatszopark_logo
hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − 1 =

hirdetés