Minimális rezsiköltséggel üzemel a budakalászi zéróenergiás családi ház. Interjú az építtető tulajdonossal

Az energiaárak emelkedése miatt rengeteg ember latolgatja, hogyan alakul a családi házuk, lakásuk rezsiköltsége (ha csak a magánfelhasználókat nézzük). A támogatott mennyiséget meghaladó fogyasztás plusz anyagi terhe rengeteg embert érint, a fogyasztók nagy része ráadásul jelentős kiadással számolhat. Az energiahatékony épületüzemeltetés soha nem volt ennyire kardinális kérdés, mint manapság, noha hosszú évek, sőt, évtizedek óta hallhatunk hatékony, valóban rezsicsökkentő építészeti, gépészeti megoldásokról.

A passzívház-technológia 1991 óta létezik, Wolfgang Feist fizikus professzor dolgozta ki a szabványt, egyúttal építtette meg a világ első passzívházát (családi házat, saját részre) a németországi Darmstadt városában. A légtömör, vastagon hőszigetelt, hőszigetelő nyílászárókkal ellátott passzívház az energiahatékony építés csúcstechnológiája, és sokak számára talán még mindig hihetetlen, hogy nem vagy alig kell fűteni és hűteni, ugyanakkor kifejezetten kellemes komfortérzetet nyújt, mivel a hővisszanyerős szellőzőrendszer folyamatosan friss levegő biztosít az épület egészében. A világon egyre több passzívház épül, és a szabvány mindenféle épülettípusnál működik. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a passzívházakat ma már ún. megújuló rendszerekkel kombinálják; ezek a házak energiát termelnek.

Magyarország első magánépítésű passzívháza Szadán valósult meg dr. Szekér László okl. építészmérnök, minősített passzívháztervező és oktató tervei alapján, a családi házat 2009-ben adták át. Azóta több tucatnyi passzívház létesült az országban, sőt, speciális felújítás révén is teljesíthetők a passzívház-követelmények.

Magazinunkon több passzívház ismertetője megtalálható, köztük a budakalászi családi házé is. Ezt az épületet 2018-ban egy fiatal házaspár építtette, az alapozástól nyolc hónap leforgása alatt érték el a kulcsrakész állapotot. A tapasztalatokról kérdeztük az egyik építtető-tulajdonost, Istvánt, részben azért, mert még mindig sok a tévhit a passzívházakkal kapcsolatban. István egyetemen dolgozik oktatóként, kutatóként, feleségével három kisgyermeket nevelnek.

Hogyan talált rá a passzívház-technológiára?

Friss házasként, vagy még talán előtte kezdtünk ezen gondolkodni. Édesapám gimnáziumi osztálytársa volt Szekér László építész, passzívháztervező; édesapám adta az ötletet, hogy az otthonunk passzívház is lehetne. A környezettudatosság és hatékonysági szempont az elejétől fontos kritérium volt. Kicsit utánajártunk, mit is jelent a passzívház, elmentem egy passzívház nyílt napra és konferenciára is. Jártunk a budaörsi passzívházban és a szadai házban is, beszélgettünk az építtetőkkel, és az építésszel is, elég sokat. „Sose fog fázni a lábunk”, ezt a mondatot gyakran hallottuk az építésztől. 

Végül belevágtak, ráadásul elég gyorsan felhúzták a házat…

Márciusban volt az első kapavágás, a ciszternával kezdtünk. A ház alapja áprilisban alakult, és december közepén költöztünk be.

A telek adott volt vagy a technológiához célzottan keresgéltek?

Amikor a telket megvettük, nem volt kiemelt szempont, hogy milyen tájolású. Szerencsés véletlen, hogy szinte teljesen déli tájolású, kicsit lejtős terepen. Tereprendezéssel nem kellett sokat bajlódnunk. Az alattunk lévő szomszéddal együtt építkeztünk. Mi decemberben költöztünk, ők kicsit később, tavasszal. Hogy ez a technológiai különbség miatt adódott-e, azt nem tudnám megmondani. Talán nálunk jobban sikerült ütemezni a szakágakat, és nekünk eggyel kevesebb szakág kellett, mert a gázzal nem kellett foglalkozni; átlagépítkezésnél nyilván ez is időfaktor.

Aki elhalad a ház előtt, feltűnhet neki, hogy utcafrontról nézve elég zárt, kis méretű ablakokkal, ami nem szokványos megoldás. 

Az utcafront Északra néz, ezért nem építettünk be nagyobb ablakokat. Az utcafrontról a konyhaablakra is van rálátás, ami sejteti, hogy a házon vannak nagyobb ablakok. A déli front csupa ablak, a nappali nagyablakos, a földszinten három oszlop van a nyílászárók között, az emeleti szobákban is méretesek ablakok, bár ott nem a földig érnek. Nagyon világos a lakás még télen is.

Szoktak ablakot nyitni? Gyakran kérdezik passzívház kapcsán, hogy lehet-e ablakot nyitni…?

Szoktunk, persze. Jellemző tévhit, hogy nem lehet ablakot nyitni. Ez egyáltalán nem igaz. Rendesen nyílnak az ajtók, az ablakok, a különbség az, hogy nem kell szellőztetni. Ha odakint télen melegebb van vagy szeretnénk, ha belül hűvösebb lenne, kinyitom az ablakot. Vagy nyáron 20 fok alatti külső hőmérsékletnél is ki szoktuk nyitni. Olyankor nem érdemes ablakot nyitni, amikor hűtési-fűtési időszak van, és bejönne a rossz idő. De ilyenkor egy szokásos házban is csak akkor nyit az ember ajtót-ablakot, mert szellőztetni kell. Ez az, amire egy passzívházban nincs szükség, mert van hővisszanyerős szellőzés, ami folyamatosan friss levegőt biztosít. Nagyjából három óránként kicseréli a levegőt az egész házban.

Hővisszanyerős. Ez azt jelenti, ha hideg van kint, a szellőzéssel nem hűl le a lakás…?

Mindig friss levegő jön be, de télen nem a -10 fokos. A szellőzőrendszer a benti levegőből kinyeri a hőt és beáramoltatja a bejövő levegőbe. Ezt nálunk még segíti egy ún. talajkör, ami felhúzza a -10 fokos levegőt 15-re, nyáron pedig a 30 fokot lehúzza 20-ra.

Vagyis kánikulában sem kellett klíma?

Nyáron elegendő a megfelelő árnyékolás. Még alig használtuk a légkondicionálót, pedig van egy a nappaliban. Idén nyáron 4-5 óránál többet nem üzemelt, pedig nagyon meleg volt kint. Így sem ment 25 fok fölé a hőmérséklet a házban. Amikor erősen besüt a nap, különösen az emeleten, akkor le szoktuk engedni a rolót, ez elegendő.

Bizonyára, hallja, hallgatja a rezsiköltségekkel kapcsolatos híreket. Sokakat érint érzékenyen a jelentős áremelkedés. Önök azon kevesek közé tartoznak, akiknek nem kell tartaniuk a magas rezsitől…

Valóban. Megnyugvást jelent számunkra, hogy jól választottunk technológiát. Nálunk nincs gáz, és van egy 5,2 kW-os napelemes rendszerünk. A napelemes házaknál évente van szaldó elszámolás. Az egész éves fogyasztásból levonják az egész éves termelést, és a különbözet alapján kell a fogyasztást kifizetni. Az elmúlt pár évben 2-3 ezer kWh körül mozgott a nettó éves fogyasztás úgy, hogy három gyerekkel gyakorlatilag egész nap itthon lebzselünk, folyamatos áramfogyasztás van. Úgy lett tervezve a rendszer, hogy átlagos használat alatt – ami nem egy kisgyerekes család -, nagyjából nullára jöjjön ki a villanyszámla.

Mennyit fizetnek az áramért?

Rezsicsökkentett áron 60-90 ezer forintot évente. És nincs gázszámla mellé. Egy átlagos családi házban több áramot fogyasztanak. 2600 kWh fogyasztásig szól a támogatott ár, ebbe kisgyerekekkel is beleférünk, alig futunk ki belőle.

Télen, a leghidegebb hónapokban kell fűteni a házat?

Időjárásfüggő, de novembertől szoktunk időnként fűteni, és február közepétől, végétől általában már nem kell. Ha szép napos idő van, lehet marha hideg odakint, nem kell fűteni, mert a Nap felmelegíti a házat. A passzívház egyik fő tulajdonsága, hogy nagyon jól tartja a hőmérsékletet. Ha nem csinálunk semmit télen, akkor is csak nagyon lassan hűl le. Amivel a hagyományos építésű családi házaknál ügyeskedni szoktak az emberek, hogy éjszaka 18 fokra hűtenek, napközben 16 fokra, és ha délután hazaérnek, 20-21 fokra. Ilyesmivel nekünk szerencsére nem kell foglalkozni, mert ha 22 fok van bent, kint pedig -10, három nap múlva sem lesz hidegebb 21 foknál a házban. Nagy hidegben is 1-2 fokot esik vissza a benti hőmérséklet.

Tehát nincs hőingadozás, nagyon egyenletes a hőmérséklet…

Nincs padlófűtésünk, nincsenek a házban radiátorok. Törölközőszárító van a fürdőszobában, a nappaliban pedig inverteres klíma, amivel télen tudunk fűteni, nyáron hűteni. A gyerekszobában van hordozható elektromos radiátor, ha szükséges, ott azt használjuk télen.

Amikor passzívházról olvasnak, hallanak az emberek, rendre jönnek a visszajelzések, miszerint szép és jó mindez, de a kivitelezés nagyon drága, és nem térül meg egyhamar. Ezt némileg felülírhatja most a gáz- és áramdrágulás, bár az építőanyagárak és a munkadíjak is emelkednek… Sokkal többe került a családi házuk, mintha hagyományos technológiával létesült volna?

Érdekes, nehéz kérdés. A klasszikus piaci erők azért működnek… Amíg nagyon olcsó volt az energia, addig az emberek kevésbé foglalkoztak ezzel… Németországban eddig sem volt olcsó az energia – bár nem volt annyira drága, mint most -, ezért az emberek jobban átérezték a helyzetet, és az EU is hozott komoly energiahatékonysági előírásokat. Újépítésű házaknál meghatározott hatékonysági mutatók mellett lehet építeni, ami még mindig nem éri el a passzívház szintet, de azért megközelíti. El kell ismerni ugyanakkor azt, hogy a magyar átlagkereset és a német átlagkereset köszönőviszonyban sincs egymással… Esetünkben 2018-ban volt a kivitelezés. Már akkor is erősen meginduló árak voltak. 2016-ban ültünk le először, kezdtük megtervezni, és akkor kisebb büdzsében gondolkodtunk, mint amennyi a végén lett. A kettő közt körülbelül 30 százalékos eltérés volt, a felkúszó építőanyagárak és a munkadíjak miatt. Azóta ezek még sokkal durvábbak… Hogy a házunk egy hagyományos házzal összemérve mennyivel drágább, arra nehéz egy pontos, egzakt számot mondani, hiszen ugyanolyan elosztású házat nem szoktak építeni passzív és nem passzív kivitelben, de ha körbenézek, azt látom, hogy más, hasonló alapterületű házhoz képest 10-15 százalékkal volt költségesebb a miénk. Ez ugyanakkor nem fair összehasonlítás, sok apróság is meghatározó egy 130 négyzetméteres háznál, a födémtől kezdve azon keresztül, hogy milyen padlót választunk…

A passzívházak három legfontosabb eleme a hővisszanyerős szellőzőrendszer, a hőszigetelés és a nyílászáró. Ezek extrán drága tételek voltak?

Nem veszélyesen. A passzívház-követelménynek megfelelő ajtó, ablak aránylag nagy tétel, nálunk ez körülbelül 20 százalékos többletet jelentett. A szellőzőrendszer tokkal-vonóval 1-1,5 milliós tétel lehetett. Nyilván nem olcsó, de a ház kivitelezési költségeihez képest nem annyira hatalmas tétel. Olcsóbb, mint egy teljes fűtési rendszert kiépíteni. A szigetelést pedig így is, úgy is fel kell tenni. Nem mindegy, milyen vastag, milyen az anyag, de azért itt is a komolyabb költség maga a munkadíj.  

Hány centis a hőszigetelés?

Nálunk húsz. Amire esetünkben nem volt szükség, így nem is került pénzbe: kémény, beépített padlófűtés, cirkó, radiátorok…

Az elsők között alkalmazták a napelemes cserepet. Mi a tapasztalat?

Kifogástalanul működnek. Nem kell vele foglalkozni extrán, esztétikailag azért messze szebb megoldás, mint a hagyományos panelek, amiket a ház tetejére tesznek. A tetőbe simul. Eddig nem volt szükség karbantartásra.

Ha újra építkezne, min változtatna? Maradna a passzívház mellett?

Igen. Nagyon szeretjük. Bevált. Komfort szempontjából is nagyon kellemes. Nagyon szép, világos. Nincs olyan dolog, amiben menet közben csalódtunk vagy máshogy csinálnánk.

 

Aki szeretné felvenni Istvánnal a kapcsolatot, az alábbi e-mail címen jelezheti: szerkesztoseg[kukac]eletszepitok[pont]hu

Fotók: Dr. Szekér László építészmérnök

 

Korábbi épületismertetőnk a budakalászi házról

 

„Először csak szóban bántott.” Vallomás egy anyaotthonból, egy fiatal édesanya története

Egy anyaotthonba, az itt élők biztonsága miatt, nehéz megoldani a látogatást, mégis szerettük volna megmutatni, hogyan élünk mi. Milyen nehézségeken mennek át a hozzánk érkező édesanyák és kisgyermekeik, mennyi mindennapos kihívás vár ránk, dolgozókra és természetesen a segítséget kérőkre is. Persze nem csak negatív, sok pozitív esemény is ér minket itt bent. Réka személyes blogbejegyzéseivel egy kis betekintést enged az anyaotthonok mindennapjaiba. Elsőként egy újonnan érkező édesanya történetét meséli el.

Nehéz napom volt, korán keltem és a kislányom is nyűgösen ment oviba, de ahogy beértem az otthonba, azonnal szóltak, hogy valaki rám vár. Nem volt választásom, magam mögött kellett hagyni a reggelt, vettem egy mély levegőt és átszellemültem egy teljesen más állapotba, ahol az én gondjaim már nem léteztek. Eltörpültek mindezek mellett.

Amikor bementem a szobába, a fiatal lány, Anna már ott volt. Köszöntem, leültem vele szemben, és teret hagytam a megérkezésnek. A válla összeroskadva, a haja az arcába lógott, a testbeszédéből áradt a félelem és a bizonytalanság. Ujjaival idegesen egy apró műanyagdarabbal babrált, talán hogy ezzel is csökkenthesse a benne szunnyadó feszültséget. Anna egy húszas éveiben járó lányanya volt, aki egy angyali szemű kisfiúval érkezett még tegnap, amikor én már nem voltam itt.

Még mindig csak csendben ültünk. Éreztem, hogy a némaságban több erő van most, csupán a tekintetemmel, az ottlétemmel több nyugalmat tudok árasztani, mintha elkezdeném faggatni, ezért vártam. Az idő ilyenkor ólomcipőben jár, de hiszem, hogy vannak pillanatok, amikor nem a szavak segítenek – ez pont ilyen volt. Akartam éreztetni vele, hogy nálunk biztonságban van. Ahogy ott ültünk, azon gondolkodtam, vajon mennyi jelentősége van egy ilyen helyzetben a kimondott szónak? Vagy itt ebben a pillanatban a mély, egyenletesen halk levegővétel önmagáért beszél? Szerintem vagy tíz perc is eltelt, amikor lassan a jobb kezével az arcába hulló haját a tekintetéből félre söpörte, megköszörülte a torkát és megszólalt.

– Segítségért jöttem – mondta, majd megint elhallgatott.

– Itt biztonságban vagy – feleltem. – Mire lenne szükséged?”

Tudtam, mit szeretne, de fontosnak éreztem, hogy ne támadjam le, ezért hagytam, hogy ő mondja el, miért van itt, és miben tudok neki segíteni. Kellett egy kis idő, de ahogy elkezdett oldódni, egyre több mindenbe beavatott. Kértem, hogy az elejéről kezdje.

– Nagyon gyorsan szerelmes lettem – mondta tétován. – Olyan jó volt vele lenni, mintha mindig is ismertük volna egymást. Talán az egész az én hibám. Én rontottam el ott, akkor, amikor beleszerettem. De hát minden lány erről álmodik: szép volt a mosolya, vicces volt, magas, férfias, és sokszor mintha kitalálta volna a gondolataimat – mondta Anna.

Csak hát a tündérmese pár hónap alatt rémálommá vált, a férfi ugyanis elkezdett kifordulni önmagából. Manipulálta, ellenőrizgette, hogy hol jár, mint csinál, sokszor kiabált, eltolta tőle a barátait.

– Egy ponton már azt hittem, hogy mindenki ellenem van. Valahogy elhitette velem, hogy a többiekkel van a gond, és hogy a barátaim nem jók hozzám. Hogy ő az egyetlen, aki szeret engem. Persze a barátaim az ellenkezőt állították. Elbizonytalanodtam, vajon melyik oldal a valódi? Tényleg a barátaimat ítéltem meg az elmúlt évek során rosszul vagy most vagyok hatalmas nagy kelepcében? Egyik oldalra se mertem odaállni. És idővel mindenki eltávolodott tőlem. Azt hiszem, itt volt egy pont, amikor menekülhettem volna, de akkor már úgy éreztem, hogy nincs hova – mesélte Anna.

– A barátaimtól távol kerültem, nem mertem bevallani még magamnak sem, hogy rosszul választottam, csak csináltam tovább mindent. De hiába nem volt már senki körülöttem, a páromat féltékenységi rohamok gyötörték és a kirohanásai egyre súlyosabbá váltak. Akkor csattant el az első pofon. Attól kezdve tőle is elkezdtem távolodni, és ő ezt tudta. Érezte. Nem engedett. Kedveskedni kezdett, ajándékokkal halmozott el, én meg azt hittem belátta, hogy hibázott. De hát annyira hinni akartam abban, hogy jó lehet! Olyan volt, mintha megint minden rendben lenne. A kiabálások elmaradtak, és kiderült, hogy babát várok. Elkezdtem újra bízni…

Sajnos nem egy ilyen történetet hallottam már, és pontosan tudtam, hogy mi lesz a vége, de hallgattam. Biztattam, hogy meséljen tovább, mert kíváncsi vagyok a történetére. Szerettem volna, ha megbízik bennem, hisz úgy tudok igazán segíteni, ha megvan köztünk a bizalom. Éreztem, hogy mintha megint megtorpant volna. Nem tudtam még eldönteni, hogy azért hallgatag, mert nem biztos abban, hogy jó döntést hozott, vagy azért, mert ennyire nyílt még ez a lelki seb. Végül pár perc szünet után folytatta.

– A terhességgel kezdődtek újra a gondok. Először csak szóban bántott. Kiabált, játszmázott… Miután megszületett a fiam, újra megütött. Nem tudtam, mitévő legyek. Bár Zolit sosem bántotta, ezt nem is akartam megengedni neki. Nem voltak már barátaim, nem volt hova mennem. Kiszolgáltatottnak éreztem magam. Féltem. Sokszor esténként azon gondolkodtam, egyáltalán megérdemlem-e a boldogságot? Egy jobb életet. Tervezgettem éjszakánként, hogy mit tehetnék, hova mehetnék, és aztán rátok találtam. Tegnap végre ott volt a megfelelő pillanat is, egyedül voltunk otthon. Gyorsan bepakoltam a bőröndbe, felültünk a buszra és idejöttünk. Hónapok óta erre vártam, ezt terveztem, most viszont fogalmam sincs, mi a következő lépés. Mi lesz velünk? Hogyan tovább? Lehet még normális életünk? Ki fog minket megvédeni?

Láttam, mennyire fél, tudtam, hogy kételyek gyötrik, és azt is, milyen nehéz út áll még előtte. Belenéztem a szemébe és csak magabiztosan, határozottan annyit mondtam:

– Nem lesz könnyű! De mi itt vagyunk minden lépésnél, hogy segítsünk nektek.

 

A cikket egy anyaotthon munkatársa, Réka írta. 

Nyitókép: Anthony Tran/Unsplash

Dekorációs falfestés: Mariann szabad kézzel alkotott mesevilága

Szabad kézzel mesebeli jeleneteket festeni egy-egy üres falfelületre kevesen képesek, és valljuk be, sokan közülünk nem is mernének nekilátni a munkának, tartva attól, hogy a megálmodott képi világ nem úgy sikerül, ahogy eltervezték. Nem mindenkinek van rajztehetsége és átlagon felüli színérzéke, de szerencsére élnek közöttünk tehetségek, akik színekkel, élettel, hangulattal képesek megtölteni a sivárabb tereket. Plusz érzelmi többletet jelent számukra, ha kreativitásuk jutalma sok-sok gyermekmosoly és elégedett szülő.

Guttyán Mariann (létrán egyensúlyozva) csodás mesevilágot varázsolt egy bölcsőde falaira, munkáját örökítik meg az alábbi fotók.

Mariann Lajosmizsén, Kecskeméten, Dunavarsányban, Dunaharasztin, Soroksáron és ezen települések közelében vállal dekorációs festést, Pécsről is tud megrendeléseket fogadni. Elsősorban babaszobák, gyerekszobák, rendelők, játszóházak tervezésében és kivitelezésében áll az érdeklődők rendelkezésére. Aki szeretné felvenni Mariannal a kapcsolatot, a mangomargitka@gmail.com e-mail címen keresztül érheti el.

 

 

Aphrodité aranyalmája birskörte lehetett. Érdekességek a birsről, receptajánlóval

A birsalma évezredek óta ismert és kedvelt gyümölcs, a magyarok már a honfoglalás előtt is termesztették, a birsalma és a virága a magyar népművészet motívumkincsében is fellelhető. A növény Délnyugat-Ázsiában őshonos.

A világon 40-50 birsfajtát szaporítanak, ezek közül Magyarországon 10-15 fajta közismert, közülük a legelterjedtebb a kifejezetten nagy, 300-350 grammos gyümölcsöt érlelő Bereczki, valamint a Konstantinápolyi birs. A birsalmafa április végén, május elején bont virágokat, ezért a fagyok ritkán tesznek kárt benne. Szeptember közepétől, végétől szüretelhető.

Mitológiai aranyalma

A görög mitológia aranyalmaként említi a Heszperiszek, vagyis a boldogság kertjét őrző és gondozó nimfák kertjében termő gyümölcsöt, ami valójában birsalma lehet. Egyes értelmezések szerint a birsalma az ókorban a szerelem és a szépség, a termékenység szimbóluma volt. A mitológiai történet szerint Aphrodité, a szerelem és a szépség istennője Parisztól aranyalmát kap, a trójai királyfi ezzel fejezi ki hódolatát iránta.

A tisztaszobák természetes illatosítója volt

A birsnek kellemes illata van, amit régen ki is használták, a gyümölcsöt a tisztaszobában tárolták a szekrény tetején. Ennek más praktikus oka is volt: a birsnek kifejezetten jót tesz, ha a felhasználás előtt hetekig, akár hónapokig hűvös helyen érlelik. Kosárban tárolva ugyanakkor a gyümölcs hamar bomlásnak indulhat.

Birskörte vagy birsalma? 

A gyümölcsöt körtének is nevezik jellegzetes formája miatt, de valójában nincs különbség a birsalma vagy a birskörte között.

A birsalma magas pektintartalma gyulladáscsökkentő hatású. Salaktalanítja a szervezetet.

Felhasználása

Más gyümölcsökkel ellentétben a birsalmát nem szoktuk nyersen fogyasztani, savanykás íze és a kemény húsa miatt. Párolva, főzve viszont tökéletes, kellemes íze van. Főzhetünk belőle kompótot, krémlevest, ízesíthetjük vele a párolt lilakáposztát, sőt, süteményekbe is felhasználhatjuk. A legelterjedtebb talán mégis a birsalmasajt, ami nem más, mint sűrű gyümölcszselé. 

 

 

 

Kreatív készségfejlesztés: őszi képeslap készítése nagyovisokkal, kisiskolásokkal

Ennek a látványos őszi képeslapnak a kivitelezése remekül fejleszti a gyerekek kézügyességét, kreatív készségeit; nagyovisoknál, kisiskolásoknál elősegíti a helyes ceruzafogás alkalmazását, és a kézíráshoz szükséges vonalvezetés gyakorlásához is tökéletes. Vegyes technikával készül, vízfestékkel, zsírkrétával, tűfilccel és filctollal dolgozunk. Ovis vagy iskolai foglalkozások keretébe beiktatható, de otthon is meg lehet vele próbálkozni, nem ördöngösség.  

Szükséges eszközök

1 db rajzlap vagy akvarell papír

1 fehér, citromsárga vagy más világos árnyalatú olajpasztell vagy zsírkréta 

1 db A4 fénymásolópapír

fekete színű tűfilc

fekete filctoll

ragasztó stift

olló

levélformákhoz letölthető sablon – én ezt a sablont használtam >>

Nagy méretben a képre kattintva lehet lementeni

A készítés menete

Először érdemes a képeslap színes hátterét elkészíteni, mert száradnia kell.

A képeslap méretre vágott (4 részre osztott) rajzlapot vagy akvarell papírra először rajzoljunk egyszerű mintákat olajpasztellel vagy zsírkrétával. A csíkos, hullámos minta kiindulásnak tökéletes. Ha fehér krétát használunk, nem lesz feltűnő a papíron, a mintát majd a festék teszi láthatóvá.

Jöhet a foltozás! Foltozásos technikával színezzük a rajzlapot vagy az akvarell papírt. Ehhez rendelkezésre állnak segédeszközök, nyeles szivacsecset vagy szivacshenger (lásd fotók), de egyszerű háztartási szivacs is tökéletes hozzá (4 részre is darabolhatjuk a mosogatószivacsot, így gazdaságosabb).

A szivacsot enyhén vizezzük be, majd nyomogassuk a vízfestékbe, és a szivaccsal törölgessük át az alátétre helyezett papírt. A festéket felvihetjük ütögető mozdulatokkal, húzhatunk a papírra csíkokat, a lényeg, hogy lehetőleg ne maradjon fehér felület. Többféle szín felvihető a papírra, de színváltás előtt a szivacsot mossuk ki, hogy a színek ne keveredjenek, a papíron persze egymásba folyhatnak, így szép foltos lesz a háttér és az olajpasztellel, zsírkrétával rajzolt minta is láthatóvá válik.

Hagyjuk száradni a papírt, következhet a levelek dekorálása. Ennek lényege a szabad rajzolás, bármilyen részletgazdag mintát alkothatunk fekete tűfilccel a levelekre. Minél aprólékosabb a rajz, annál jobb, erre vezessük rá a gyerkeket! A minták egy részét fekete filctollal ki is színezhetjük, de akkor szép a falevél, ha a világos részek és a vonalrajzok dominálnak rajta.

Ha elkészültünk a levél dekorálásával, ollóval vágjuk körbe a levelet, majd stifttel ragasszuk rá a színes (remélhetőleg már száraz) háttérre.

  

Ezzel a technikával egy teljes A4-es méretű rajzlapot is megtölthetünk, ez esetben több levelet ragaszthatunk a papírra.

Látványos őszi dekor, tapasztalataim szerint a felső tagozatosokat is leköti. Nincs két egyforma alkotás, öröm látni a gyerekek munkáit.

Alkotókedvű felnőttek is elkészíthetik természetesen.

 

Sütőtökös bulgur saláta

Ízletes és laktató saláta, sütőtökkel, friss salátával, fehér sajttal, bazsalikommal, pirított mogyoróval, dióval, bulgurral. 

Hozzávalók 4 személyre

10 dkg bulgur

30 dkg sütőtök

3-5 dkg krémfehérsajt vagy fetasajt

3-4 bazsalikomlevél 

kb. negyed jégsaláta

egy marék törökmogyoró, dió vegyesen (serpenyőben megpirítva)

Öntethez

3 ek olívaolaj

1 ek citromlé

1 tk méz

só, bors

Elkészítés

A sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk, olívaolajjal összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk és sütőben puhára sütjük (sütési idő kb. 15 perc).

A bulgurt forrásban lévő sós vízben puhára főzzük (kétszeres mennyiségű vízzel). 

Száraz serpenyőben pirítsuk meg a diót, a mogyorót.

A krémfehérsajtot morzsoljuk apróra.

A jégsalátát tépjük vagy vágjuk apróra, a bazsalikomlevelekkel együtt.

Végül készítsük el a dresszinget: keverjünk ki egy evőkanál citromlevet 3 evőkanál olívaolajjal és egy teáskanál mézzel. Sózzuk, borsozzuk.

Állítsuk össze a salátát: a bulgurt keverjük össze a megsült sütőtök kockákkal, a salátával és a bazsalikommal majd forgassuk össze az öntettel, végül szórjuk rá a sajtot és a pirított magvakat.

 

Richard Shilling tájművész csodaszép levélszobrai

Richard Shilling angol fiatalember Land Artistként – tájművészként – aposztrofálja önmagát. A természetből merít ihletet, ha teheti, a szabadban dolgozik, s kizárólag organikus anyagokat használ fel kompozícióihoz – faleveleket, gallyakat, terméseket.

Igényes, színes, formás alkotások születnek kezei nyomán, melyeket fotókon örökít meg, a mulandóság-újjászületés örök körforgásában így hozva létre maradandó értéket. A művész munkáiból válogattunk.

Fotók: Richard Shilling | A művész weboldala 

Facebook: richardshillingslandart

 

Ne cipeld tovább! Örökölt családi minták a táplálkozásban és az érzelmi evés. Könyvajánló

A statisztikai adatok szerint a magyarok 62 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Közülük sokan szeretnének lefogyni, mert szenvednek a súlytöbblettel járó problémáktól, ám próbálkozásaik – esetleg ideig-óráig tartó sikerek után – általában ismétlődő kudarcokba fulladnak. Ilyenkor akaratgyengének érzik magukat, és sokszor ezzel vádolja őket a környezetük is. A valódi kérdés azonban nem az, hogy mennyire erős az akaratuk, hanem hogy miért esznek rendszeresen többet, mint amennyire a testüknek szüksége van. A válasz ugyanis elvezethet a megoldásig.

Azok, akikben az ételek és az étkezés összefonódtak bizonyos alapvető lelki szükségletekkel – például a biztonságérzettel, a megnyugvással, a szeretetkifejezéssel, az összetartozással –, gyakran nem a fizikai, hanem az úgynevezett érzelmi éhség miatt esznek. Az evés pszichológiája nem egy „dísz a kalapon”, amit extraként bevethetünk a huszadik sikertelen fogyókúra után, hanem kikerülhetetlen része a testsúlygondok megszüntetésének.

Ha le akarunk fogyni, akkor előbb közel kell merészkednünk a problémánkhoz, és meg kell értenünk azt. Egy sok összetevős rejtvényről van szó, egy titkos térképről önmagunkhoz. Gyakran generációk hosszú sora őrzi és adja tovább tudatosan vagy tudattalanul az egyes elemeket, amelyek képesek összekapcsolódni egymással és belobbantani vagy fenntartani a problémát. Ha ezt a térképet, a mi egyedi történetünket felderítjük, akkor többé nem egyendiétákban, egy kaptafára gyártott életmódprogramokban, porokban és pirulákban keressük majd a megoldást, mert érteni fogjuk azokat a személyes szükségleteinket és hiányainkat, amelyek miatt akkor is eszünk, amikor az adott ételre vagy mennyiségre a testünknek nincs szüksége. Ha pedig értjük, akkor a valódi problémára kereshetünk valódi megoldást. E nélkül a tartós fogyás csak vágyálom marad, vagy alig elviselhető önsanyargatás árán érhető el.

Megjelent Dr. Lukács Liza legújabb könyve, a Ne cipeld tovább! A szakember a téma ismeretterjesztő alapművét írta meg, melynek segítségével felderíthetjük az evéshez, az ételekhez fűződő érzelmi viszonyunk gyökereit. Sőt, akár évek-évtizedek óta hordozott súlyfeleslegünknek is búcsút inthetünk, ha megértjük azokat a szükségleteinket és hiányainkat, amelyek miatt annyit és olyat eszünk, amire valójában nem a testünknek van szüksége.

Lukács Liza könyve megérintő olvasmány – a fej és az érzelmek számára is. Már csak azért is, mert nemcsak a szakértő, de a sorstárs, az egykori érintett is megszólal benne, bemutatva saját elhízásának, evészavarának, majd gyógyulásának történetét. Nem csak kívülről szemléli a problémát, hanem maga is járt már ott, megélte mindazt, amiben most másoknak segít, valódi empátiával és érzékenységgel. Szerinte nem az a legfontosabb kérdés, hogy mekkora az akaraterőnk, hanem az, hogy valójában mi tartja fenn a problémát. Az pedig – mint oly sok más probléma is az életünkben – részben transzgenerációs eredetű lehet. A szerző szavait idézve:

„Az evési és testsúlyproblémák kezelésének leggyakoribb hibás megközelítése csak egy-két kiváltó vagy fenntartó tényező megszüntetésére törekszik – ilyenek például az ételmegvonással járó dömping-diéták és a testmozgás általi kalória-kompenzáció. Mintha a súlytöbbletnek egyetlen aspektusa lenne. Túlsúlyod van? Fogyj le! Az ilyen megközelítések nem látják az összképet, nem érzékenyek a háttérben húzódó okok szövedékére. Kiragadnak egy tüneti elemet, és úgy gondolják, hogy ha azon a változtatnak, akkor azzal tartósan meg is oldódik a probléma. Ez azonban sosincs így, és a kínkeservvel (sőt, egyre nehezebben) leadott kilók végül némi ráadással kúsznak vissza. Ha az evés át van itatva más, fontos személyes, családi, társas élményekkel és pozitív vagy negatív érzésekkel, ha az étel jókora többletjelentést hordoz a családban, akkor hiába az átmeneti vagy többször sikeres súlycsökkentés, a személy mindaddig vissza fog hízni (esetleg sok szorongás és kompenzáló cselekedet árán fogja tudni megtartani az alacsonyabb testsúlyát), amíg az evéshez fűződő viszonya nem változik.”

Lukács Liza könyve nem csupán azoknak ajánlott olvasmány, akik szeretnének tartósan megszabadulni a súlyfeleslegüktől, és akiknek a számára fontos, hogy gyermekeiknek ne adjanak tovább hibás táplálkozási mintákat, hanem mindenkinek, aki kíváncsi, mit mond el róla az, hogy mit és hogyan eszik.

Részletek a könyvből

„Mit jelent „jóllakni”? Sokan akkor mondják, hogy jóllaktak, amikor már ki kell gombolniuk a nadrágot. Ez a pont jócskán túl van azon a határon, amit a jóllakottság jelent – ilyenkor már pukkadásig ették magukat. Jóllakni azt jelenti, hogy ugyan tudnál még enni, férne is beléd, de már nem esne olyan jól. A jóllakottság-jelzések bonyolult biokémiai folyamatok tökéletes összjátékaként állítják le a táplálkozást mindazoknál, akik megtanulták helyesen észlelni a telítettségérzést. Ez valójában nem egy érzés a gyomrodban, hanem egy impulzus az agyadban. Ha viszont valaki rendszeresen tovább eszik – akár már gyermekkora óta –, akkor figyelmen kívül hagyja ezeket a biológiai jelzéseket. A legtöbb ember ekkor is észleli ezeket, csak valamivel halványabban tudatosulnak. Nagyon sok olyan elhízott emberrel találkoztam már, akik úgy gondolták, hogy ők nem tudják, mennyi az elég, nem tudják jókor abbahagyni az étkezést. Azonban a legtöbbjük, ha igazán őszinte önmagához, akkor előbb-utóbb kimondja, hogy tulajdonképpen észleli azt a pontot az evésben, amikor a teste jelzi, hogy nincs szüksége többre, ő mégis tovább eszik.”

„A testszégyenítés ugyancsak számottevő kiváltó tényező lehet az evési zavarokban. Elsősorban a tíz-tizenkét éves kislányok számolnak be arról, hogy az első menstruációjuk megjelenése előtt, vagy közvetlenül azt követően, az anya, az apa vagy egy pedagógus részéről érkezett olyan megjegyzés a testsúlyukra, testalkatukra vonatkozóan, ami mély nyomot hagyott bennük, és úgy érezték: a testük hibás, szégyellnivaló. Tudni kell, hogy a hormonális háttér megváltozása miatt az első menstruáció előtt a lányok teste zsírt halmoz fel, gömbölydedebbé válnak a korábban kis cingár lányok is. Ezek a testi változások amúgy is elbizonytalaníthatják a lányokat, általában gyorsabban és/vagy korábban érik a test, mint ahogy azt a lélek követni tudná. Ha ebben az időszakban az apa vagy az anya bele-belecsíp a kislány hátsójába – „kezdesz husisodni, nehogy elhízz (mint anyád)” megjegyzéssel –, az negatívan hat a gyermek változó, formálódó testképére és testélményére is. Sok, később evészavarokkal küzdő fiatal lány számol be ehhez hasonló élményekről abból az időszakból, amikor a teste a kislányosból elkezdett nőiesebbé alakulni.”

„Amíg ezen az íráson dolgoztam, nem olvasók sokaságára gondoltam, akik majd a kezükben tartják a könyvemet, hanem mindvégig arra, hogy egy valakivel „beszélgetek”, aki kiutat keres az evési problémájából. Ez a valaki lehettem volna egykor én magam is. A saját gyógyulásom miatt érzett hála is inspirált arra, hogy hasznos és gyógyító gondolatokat juttathassak el azokhoz az emberekhez, akik számára pillanatnyilag más segítség nem, vagy csak korlátozottan érhető el. Bízom benne, hogy ez a könyv új utat nyit valakinek, aki már régóta bolyong az evési probléma útvesztőjében. Talán él valahol egy gyermek, akinek a szülei máshogy cselekednek, másként gondolkodnak és éreznek ezután, s nem fog kirajzolódni számára az a bizonyos „csillagkép”, amit az evési zavar jelent. Őszintén hiszek abban, hogy bármely aprónak tűnő változás képes átírni egy egész életutat.”

Olvass bele >>

A könyv a Kulcslyuk Kiadó gondozásában jelent meg

Nyitókép: Mart Production/Pexels

Életünk megszépítői: a kisállatok. Mire figyelj, ha tengerimalacot, hörcsögöt tartasz vagy tartanál?

A tengerimalac és a hörcsög – a kutya és a macska után – a legelterjedtebb házikedvencek Magyarországon. Tartásuk jóval egyszerűbb, mint a ragadozóké, ezért sok család dönt inkább mellettük, ha állattartásra adják a fejüket. Ám a tengerimalac és a hörcsög tartásának is vannak buktatói. Ebben a cikkben a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze róluk.

Bár a kisebb termetű kedvencek közé tartoznak, az igényeik nagyok. Az egyik legfontosabb különbség a két állat tartásában, hogy a tengerimalacot tilos egyedül tartani, a hörcsög pedig csak egyedül tartható. A tengerimalac-tartás során a legjobb felállás, ha egy ivartalan hímmel él együtt egy vagy több nőstény. Új tengerimalac érkezésekor először két hét karantént javasolt tartani. Ezzel elkerülhető, hogy élősködőket vagy egy lappangó betegséget átadjon a meglévő állatoknak. Csak akkor lehet elkezdeni az összeszoktatást, ha a karantén után egészségesnek bizonyult. Fontos a fokozatosság, nem kerülhetnek azonnal közös ketrecbe. A hörcsögtartás során az egyik leggyakrabban elkövetett hiba, hogy a gazdi többet tart egy helyen. Sajnos a hörcsög akár meg is ölheti fajtársát, ha össze van zárva vele, mivel az esetek többségében nem tűrik meg egymást. Így neki jobb egyedül.

A tengerimalac akár 5-8 évig is élhet. Ezzel szemben a hörcsög általában csupán 2-3 évig él. Ám ez idő alatt is mély kötődés ki tud alakulni a gazdi és a kedvenc között.

A tengerimalac minimum 120*50 cm alapterületű karámban vagy ketrecben tartható. Ezek jól szellőznek és biztonságosak. Mászni nem tud, de ugrani igen, ezért karám esetében úgy kell elhelyezni a polcokat, hogy ne tudjon kiszökni róluk. A lakhelyen legyen vastag alomréteg, illetve legalább annyi házikó, ahány tengerimalac él együtt. A nagy ajtós, több bejáratos bújóhelyeket kedvelik. Kaphat alacsonyan elhelyezett függőágyakat és puha fekhelyeket is. A hörcsög lakhely legyen egy legalább 80*50 cm alapterületű ketrec vagy terrárium. Ebbe kerüljön minél több fa házikó és búvóhely, illetve egy legalább 28 cm átmérőjű, nem rácsos futókerék. A vastag alomban szeret ásni, a csincsillahomokban pedig hemperegni és tisztálkodni. Fontos, hogy huzat és erős napfény ne érje a zsákmányállat helyét, mert könnyen megbetegedhet vagy hőgutát kaphat.

A felelős állattartás egyik alappillére a helyes táplálás. Erre különös figyelmet érdemes fordítani, hogy a kiskedvenc sokáig egészséges maradjon. A tengerimalac fűevő állat, a széna a fő tápláléka, ami sosem fogyhat el előle. Csak lassú, fokozatos szoktatás után ehet friss füvet, mert a hirtelen sok friss élelemtől felpuffadhat, mehet a hasa, és meg is halhat. Egy kevéske táp is adható a széna mellé, de csak olyan, amelyik egyforma szemekből áll, és legalább 20% a rosttartalma. A magvak, gabonafélék nem tesznek jók a tengerimalac fogaknak és az emésztésének, ezekre nincs szüksége! A gyümölcsöket, zöldségeket is jobb kerülni. Kiegészítő eleség gyanánt adhatóak zöld növények: tyúkhúr, kapor, málnalevél. A C vitamint a tengerimalac szervezete nem tudja előállítani, ahogy az emberé sem, ezért a pótlására mindig ügyelni kell. Ezzel szemben a hörcsög fő tápláléka a magkeverék, amit naponta kell adni neki némi zöldséggel vagy mezei növénnyel kiegészítve. Egy jó minőségű hörcsög magkeverék legalább 25-40 féle összetevőből áll. Továbbá a hörcsögnek szüksége van állati eredetű fehérjeforrásra is néhány naponta. Erre a célra a szárított rovarok a legideálisabbak. Ami hasonló a 2 fajban, hogy a tengerimalacnak és a hörcsögnek is szüksége van friss ivóvízre egy tálban vagy itatóban. A vizet naponta frissre kell cserélni.

Fotó: Alicia Rädler/Pixabay

Mivel zsákmányállatok, így a ragadozóktól el kell különíteni őket, és más állattal sem találkozhatnak, ismerkedhetnek. A tengerimalac és a hörcsög is érzékeny egzotikus állat. Nem minden esetben könnyű felismerni egy kezdődő betegséget, mert sokáig képesek titkolni. A rendszeres átnézés és a súlymérés segíthet abban, hogy a gazdi időben észrevegye, ha gond van. Minden testi és viselkedésbeli változás utalhat betegségre, amivel minél előbb egzotikus szakállatorvoshoz kell fordulni. Az általános állatorvosok általában sajnos nem elég képzettek ahhoz, hogy szakszerűen ellássák a tengerimalacot és a hörcsögöt.

A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) és a Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesület segítségével készült. Ha tanácsra lenne szükségünk, vagy gondolkozunk az örökbe fogadáson, bátran vegyük fel velük a kapcsolatot!

Hörcsögmentés: horcsogmentes@gmail.com

Együtt a Kisállatokért Alapítvány: info@ragcsalomentes.hu

Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesület: info@tengerimalacok.hu

 

Nyitókép: Livia Novakova/Pixabay

Minimalista őszi dekor: pingált vadgesztenye

Az egyszerűség jegyében készült az alábbi őszi dekor, asztali dísz; mellette szól, hogy minimális az eszközszükséglete, fehér, ezüst, arany színű alkoholos vékony filctollal pöttyözhetők, geometrikus mintákkal díszíthetők a vadgesztenyék.

Gyerekekkel is könnyen kivitelezhető, nagyobb ovisokkal, kisiskolásokkal kipróbálható otthon, bevethető készségfejlesztő foglalkozásokon is. A pingált gesztenyék jól mutatnak egy tálkában, de szétszórhatók például a könyvespolcon vagy az ablakpárkányon is…

A képeket a frkhansen.dk dán blogról vettük át.

Egy másik vadgesztenyés dekorötlet

vadgesztenye_koszoru_2

Kreatív készségfejlesztés: térbeli őszi fa színes papírból

Ez a kreatív foglalkoztató kiváló nagyovisok, kisiskolások finommotorikai fejlesztéséhez, amire a helyes ceruzafogás és a kézírás elsajátításához is nagy szükségük van; ráadásul a végeredmény látványos, ezért élvezettel foglalkoznak vele. Maradék papírok is felhasználhatók hozzá.

Szükséges anyagok

Natúr csomagolópapír (fa törzséhez)

Különféle színes papírokból 1-2 centisre tépett darabok (mi maradék színes fénymásolópapírt használtunk). A nyitóképen látható fákhoz krepp papírokat használtunk, ezekkel a kisebbek is könnyen tudnak dolgozni

Ragasztó stift vagy folyékony ragasztó

Műszaki rajzlap vagy más, jó tartású papír (nálunk maradék akvarell papír)

Vízfesték, ecset

Így készül

Ha a képnek szeretnénk hátteret, először fessük ki az alapot! Elegendő 2-3 színt használni hozzá, a semlegesebb földszínek kerülhetnek a lap alsó részére, a kék árnyalatai pedig felülre. Hagyjuk teljesen megszáradni a lapot, addig készítsük el a színes leveleket, vagyis a galacsinokat. Ehhez 1-2 centire tépdelt vagy vagdosott papírokat használjunk (többféle színűt), majd gyűrjük össze, amennyire csak tudjuk. Készítsünk minél többet a színes lombkoronához! 

A fa törzsét jelképező csomagolópapírból vágjunk 10-15 cm széles, kb. 10 centi magas (az alap méretétől függően) darabot, majd lazán tekerjük fel úgy, hogy 2-2,5 centi vastag fatörzset kapjunk. Gyűrjük meg a teljes felületén és ragasszuk fel az alapra (a tekercs vége kerüljön alulra). Ha ezzel is megvagyunk, jöhetnek a falevelek! Szép sorban egyesével ragaszgassuk fel, szorosan egymás mellé. Ez a művelet aprólékos munka, nemcsak a kézügyességet, hanem a koncentrációt is fejleszti.

Ragasszunk a fatörzs mellé néhány lehulló „falevelet” is és a földre is kerülhet néhány színes galacsin.

Érdemes elkészíteni oviban, suliban csoportfoglalkozás keretében is, mert így a végén komplett őszi erdőt kapunk, a színes térbeli papírfák jól mutatnak egymás mellett.

Otthoni foglalkoztatónak is tökéletes.

A „miattad boldogtalanok”. Ki felel a te boldogságodért?

Mindannyian boldogok akarunk lenni. Többé-kevésbé hisszük is, hogy ez lehetséges. S hogy ki felel érte? Elméletben tudjuk: mi magunk. Azután elkezdjük felsorolni a feltételeket…

Az elméleti ismereteinket sokszor nem alkalmazzuk a gyakorlatban, különösen, ha lelki, érzelmi kérdésekről van szó. Elméletben nagyon tudjuk, hogy bármilyen is a földi hierarchia, a díszlet és a szereposztás, valójában, lélek-szinten egyenrangúak vagyunk, nem uralkodhatunk egymáson, és nem is vagyunk egymásnak alávetve.

Elméletben azt is elutasítjuk, hogy tárgyak, helyzetek uralkodjanak rajtunk, mégis, amikor boldogságunk feltételeit soroljuk, rengeteg effélét is találunk a listán. Jó, persze, bizonyos eszközök megkönnyítik, hogy jobb közérzetünk legyen, de a jó közérzet még nem boldogság, sőt, a jó közérzet nem előfeltétele a boldogságnak.

A tárgyaknak a mi kis téves hiedelmeink nem fájnak, ám amikor más embereket veszünk a „listára”, az komoly konfliktusokat, kínokat, feloldhatatlan helyzeteket eredményez. Ha ugyanis valaki más bármilyen mértékben „felel” a boldogságunkért, akkor elviselhetetlen terhet, teljesíthetetlen feladatot sózunk a nyakába!

Egy másik embernek nincs olyan hatalma felettünk, hogy boldoggá tegyen, így ekkora felelőssége sem lehet!

A másik oldalról tekintve: senki nem követelheti érvényesen tőlünk, hogy tegyük boldoggá!

Egy embert egy életre gúzsba lehet kötni azzal, ha elhitetik vele, hogy felel valaki más boldogságáért. Hogyan is felelhetne, ha nincs olyan hatalma, hogy hasson a másikra? Lángoló szerelem idején, vagy újszülöttel a karunkban könnyű azt mondani: „annyira boldoggá teszel!”, hiszen annak, akinek boldogságunkat – tévesen! – tulajdonítjuk, semmit nem kell tennie, elég, hogy létezik.

Ha azonban egy másik embernek „valamilyennek” kell lennie ahhoz, hogy elégedettek, boldogok legyünk, átadtuk neki életünk felett a hatalmat, ezzel egyidejűleg a felelősséget is ráterhelve.

A boldogságunk csak rajtunk múlik,

így ezeket az elvárásokat jobb, ha elengedjük, mert ha ezekre építünk, csak pillanatnyi, ingatag boldogságban lehet részünk. Ha pedig azt is tekintjük, hogy a másik emberre háruló (hamis) felelősség neki mekkora teher és mennyire lehetetlen feladat teljesítését várjuk tőle, beláthatjuk, hogy ő aztán minden lesz, csak boldog nem! És akkor ott a kérdés: az is kell a boldogságomhoz, hogy akit szeretek, boldog legyen? Vagy az nem számít? Akármi is a válasz, saját boldogságunkat illetően megint egy másik emberre tekintünk.

Amikor valaki kimondva vagy kimondatlanul, de azt várja tőlünk, hogy mi tegyük boldoggá, tudnunk kell: lehetetlent kíván, és kívánságát eszerint is kell kezelni.

Sajnálhatjuk (bár ezzel nem segítünk sem rajta, sem magunkon), fájhat látni a szenvedését, de ha olyan feltételt támaszt, ami bennünket terhelne számunkra elfogadhatatlan mértékben, akkor már a saját boldogságunk a tét. Más dolog odaadni magunkat, és más dolog olyasmibe belemenni, amiben megsemmisülnénk.

Azok, akik mástól várják a boldogságukat, az esetek többségében ráadásul teljesen irracionális dolgokra vágynak, amelyeket lehetetlen teljesíteni. Jellemzően többféle, egymásnak ellentmondó elvárásuk van, olyasmire vágynak, amit nincs ember, aki teljesíteni tudna. Nem érzik azt sem, hogy milyen mértékben szólhatnak hozzá a másik életét illetően. Hozzá, és nem bele! Zsarnokok és áldozatok találkahelye egy-egy ilyen kapcsolat.

Ha azt vesszük észre, hogy mástól várjuk a „tutit”, tudatosítsuk, hogy téves vágy ez, a másik ember semmiképpen nem felelős a mi boldogságunkért. Neki is megvan a maga élete, van azzal elég dolga!

Ha pedig olyasvalaki van a környezetünkben, aki boldogtalansága terhét ránk akarja akasztani, ismerjük fel, hogy saját magának okoz nehézséget azzal, ha lehetetlent kíván. Megeshet, hogy nem fogja megérteni. Megeshet, hogy józan ésszel megérti, ám nem képes elengedni irracionális vágyait, vagy legalábbis csak nagyon fájdalmas úton. Ha vállalja a fájdalmas utat, hosszú távon neki lesz jobb. Ha nem vállalja, akkor viszont számunkra marad az önvédelem. Tudomásul vesszük, hogy mi sem várhatjuk el tőle, hogy tőlünk függetlenül boldog legyen, ha egyszer nem képes rá. A mi boldogságunk sem az ő boldogtalanságától függ! Ha egyszer azt állítjuk, hogy csakis rajtunk múlik, íme a legjobb „tanpálya”: tudunk-e boldogok lenni így, egy „miattunk boldogtalan” ember közelében? Felelünk-e mi magunk a saját boldogságunkért?

 

Nyitókép: Pavel Danilyuk/Pexels

„Telenül, talanul járunk, falevél, takaró a sátrunk.” Dalpremier: Sorskereső. Októberben jelenik meg Kulka János új albuma

Kulka János újra énekel! A Sorskereső c. dal 2022. szeptember 15-én került fel a YouTube-ra, s alig két nap leforgása alatt több mint 21 ezer alkalommal nézték, hallgatták meg. Ez nem egy szimpla dalpremier, annál sokkal több. Bár a dal megrendítő, mély melankólia hatja át, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész visszatérése az életbe vetett hitet, a reményt szimbolizálja; azt üzeni, hogy egy olyan súlyos sorscsapást, mint amilyen a stroke, nemcsak túlélni lehet (isteni kegyelem folytán), de az újrakezdésről, az újraépítkezésről sem szabad lemondani, még akkor sem, ha a felépülés sok esetben felfoghatatlanul hosszú, emberpróbáló folyamat.

Kulka János a visszatérésével magához ölelte a sorstársait és a közönségét. Csodálatos hang, csodálatos erő és teljesítmény!

A Sorskereső a 2022. október 7-én megjelenő Pálmaszív album egyik dala.

Egy korábbi Nők Lapjában megjelent interjúban Kulka János így nyilatkozott: „Tövisházi Ambrus a fő zenész, Tariska Szabolcs a szövegíró. Hat éve kezdtük, Ambrus fölhívott, próbáltunk. Jó volt, kis stúdióban dolgoztunk, Ambrus zongorázott, én énekeltem, néhány dalt. Aztán sztrókot kaptam. Kész. Befejeztük. Aztán évekkel később újra hívott. Próbáljuk meg. Nem ment. Most fél éve megint keresett. Nem adta föl. És sikerült, nemsokára megjelenik.”

A Pálmaszív különlegessége, hogy minden szerzeményhez videóetűd is készült, ezek közül három már az albumpremier előtti hetekben, csütörtökönként megjelenik a Magneoton YouTube csatornáján.

Tariska Szabolcs Artisjus-díjas szövegíró 2015-ben írta a Sorskereső c. dalt. A migrációs krízis ihlette. „Ekkortájt volt a Keleti pályaudvaron a vonatforgalom leállása, a gyalogosok vándorlása az autópályán, a furgonok raktereiben bekövetkezett, fulladásos tragédiák. Sok gyermek is volt az útra keltek között, innen ered a gyerekdaljellegű formanyelv, mintha az ő szemszögükből látnánk a borzalmakat”, nyilatkozta a szövegíró. A dalt az orosz–ukrán háború ismét aktuálissá tette.

 

Nyitókép: Magneoton Facebook esemény

Tejes-mézes, joghurtos-mézes arctisztító, zabpehellyel dúsítva arcpakolásként alkalmazható

A tej és a méz a bőrápolás klasszikusai. Tisztítják, tápanyagokkal látják el a bőrt. Az alábbi természetes összetevőkből álló arctisztítót tej és joghurt hozzáadásával is elkészíthetjük. Ha apró szemű zabpehellyel dúsítjuk a keveréket, bőrpuhító és -tápláló arcpakolást kapunk.

Hozzávalók

1 dl tej / natúr joghurt (görög, krémes)

1 ek méz

1 ek burgonyakeményítő 

1 tk szódabikarbóna

kb. fél ek apró szemű zabpehely

Elkészítés

A burgonyakeményítőt keverjük a tejhez/joghurthoz, majd melegítsük fel és lassú tűzön addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. 

Hagyjuk hűlni, majd keverjük bele a mézet és a szódabikarbónát.

Felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk. Lehetőleg zárható kis üvegedénybe tegyük.

Használata: vigyük fel az arcbőrre, dörzsöljük bele, hagyjuk kis ideig az arcon, majd vízzel öblítsük le.

Ha zabpelyhet adunk hozzá, arcpakolásként használhatjuk: 10-15 percig hagyjuk a masszát az arcbőrön, majd öblítsük le.

A szódabikarbóna arcradírként is használható, itt írtunk róla:

Természetes és kímélő bőrradírt kapunk joghurt és mák keverékéből:

Lábradírnak kiváló:

Bőrfiatalító arcpakolás:

 

Nagyanyáink konyhájából: citromos grízhab

Ez a habkönnyű desszert „fillérekből” kihozható, nem igényel extra hozzávalókat, az elkészítése pedig nagyon egyszerű. 

Gyakran felmerül, hogy víz helyett tejjel is elkészíthető-e. Mivel ez nem tejbegríz, vízzel felfőzve kapunk könnyű, grízhabot.

Hozzávalók 5-6 tálkányi mennyiséghez

1 liter víz

8 dkg búzadara

15 dkg cukor

1 citrom leve és héja

Elkészítése

Tegyük a vízbe a hozzávalókat, a darát, a cukrot, a citromhéjat és a citrom levét, majd közepes lángon főzzük fel, időnként keverjük meg. Akkor vehetjük le a tűzhelyről, ha csomómentes, tejfel sűrűségű, kocsonyás „masszát” kaptunk. Főzési idő 10-15 perc.

A masszát hűtsük ki teljesen, majd habverővel verjük habbá. 

Szedjük kis tálkákba, a tetejét megszórhatjuk bogyós gyümölcsökkel, sziruppal, gyümölcsszósszal, lekvárral stb. Fogyasztásig, lefedve tartsuk a hűtőben.

 

 

A természet kincsestárából: a dió jótékony élettani hatásai

Ha dióról beszélünk, legtöbbször egy finom sütemény jut az eszünkbe, leginkább a karácsonyi bejgli. Pedig jótékony hatása igazán nyersen érvényesül, hiszen így megtartja vitamin- és ásványi anyag tartalmát.

A dióbélnek kiemelkedően magas a vitamintartalma: jelentős A-, B1, B2, B5- és C-vitaminforrás. Gazdag ásványi anyagokban is, főként kálium-, foszfor- és nátrium- és kalciumtartalma jelentős. Emellett kiváló mangán-, réz-, vas-, magnézium-, cink- és szelénforrás, ezért is érdemes fogyasztanunk.

Fotó: Babicz Rita

Magas antioxidáns tartalma miatt a hosszú távú egészségmegőrzés érdekében érdemes rendszeresen fogyasztani. A vérszegénység megelőzésére, immunerősítésre, magas energiatartalma miatt a fizikai terhelhetőségre is kitűnő választás. Gyerekek számára is javasolják, a csontnövekedést is elősegítheti.

A vérnyomás és a koleszterinszint szinten tartása mellett a diónak nagy szerepe van a vérrögök képződésének megakadályozásában és az erek rugalmasságának megőrzésében is. A dió jód tartalma is említésre méltó, így a jódhiánnyal összefüggő pajzsmirigy problémák elkerülésében is szerepe lehet.

A dió csökkentheti a vér koleszterinszintjét. Gyulladáscsökkentő, parazitaölő, vértisztító hatású.

Melatonint tartalmaz, ami a jobb alvással áll összefüggésben. Az omega-3 zsírsav pedig csökkenti a vérnyomást, így segít a stresszoldásban.

Fotó: Babicz Rita

Fotó: Babicz Rita

Száraz, hűvös helyen sokáig tárolható, ennek köszönhetően egész évben fogyasztható. Tárolhatjuk mézben is, finom csemege, a köhögés természetes ellenszere, hatékonyan erősíti a legyengült szervezetet.

Mézes dió

Joghurtba, kefirbe vagy saláta közé keverve is ízletes.

 

 

Mossunk vadgesztenyével! Tippek, tapasztalatok

Ősszel érik be a vadgesztenye termése. Nemcsak gyermekeink kedvében járhatunk vele – kedves gesztenyefigurákat készítve -, a háztartásban is hasznát vehetjük! A vadgesztenye termését felhasználhatjuk például mosásnál. Ági kipróbálta, megosztja tapasztalatait.

A vadgesztenye termése magas triterpén-szaponinok tartalmának köszönhetően alkalmas a ruhák tisztítására. Érdemes utánaolvasni, majd kipróbálni, s a saját tapasztalatok alapján továbbfejleszteni. Ami az egyikünknek beválik, nem biztos, hogy másnak is jó. Több tényező befolyásolhatja a mosás eredményét, egyebek mellett a víz keménysége, a ruhák szennyezettsége. A hagyományos mosószerek optikai fehérítőt tartalmaznak, tehát az úgynevezett szelíd mosószerektől sosem vakítóan fehér a ruha.

– A vadgesztenyétől ne várja senki, hogy a gyermek etetésekor a ruha védelméül szolgáló textilpelenka hófehér lesz a 20. mosás után is,  főleg ha előtte paradicsom- és spenótfoltok tarkították. Azt se várja tőle senki, hogy a vörösborral leöntött damasztterítő patyolat fehérben tündököl. Ezekhez kell más szer is, vagy a hagyományos mosószerek egyike – mondja Ági.

Mindezek ellenére érdemes kipróbálni a szelídebb módszereket, köztük a vadgesztenye termésével való mosást.

Ági tapasztalatai

Az összegyűjtött vadgesztenyét, itthon szétterítettem, s hagytam száradni. Az első kísérleti mosásra a gesztenyék igencsak megszikkadtak. Óvatosan, erős pengéjű késsel nyolc darabba vágtam tíz vadgesztenyét. Ötöt ázni tettem 1 liter melegvízbe, ötöt pedig kis vászontasakba tettem – alaposan átkötöttem -, majd a mosógépbe raktam a fehér szennyes ruhákra. A ruhák között volt törölköző, konyhai kéztörlő, zokni. Az öblítőtartályba nem tettem semmit.

Elindítottam a mosógépet: 60 fok, normál napi mosás programmal.

Az eredmény

Teljesen elégedett voltam az eredménnyel! A vadgesztenye megtisztította a ruhákat. Az említett 3 ruhaneműn mértem le a tisztaságot. A konyhai kéztörlő – kis törölköző – foltmentes lett, a zokni fehér, pedig a kerti munkától erősen szennyeződött.

Következő alkalommal ugyanezekkel a vadgesztenyékkel színes ruhákat mostam 40 fokon. A ruhák puhák, tiszta illatúak lettek.

A teszt miatt egyik esetben sem használtam öblítőt. (A későbbiekben igen, hogy semlegesítsem a ruhákban maradt lúgot, amit savval – ecettel vagy citromsavval – lehet közömbösíteni.)

Összegzés

A saját készítésű mosószappanból készült mosógélhez képest a vadgesztenye kevesebbet tud – a gesztenyével tisztított ruhák kevésbé puhák. A mosódiónál viszont jobbnak tartom, mivel a ruhák illata frissebb, jobb, mint a mosódió használatakor. Nem mellékes, persze az sem, hogy a vadgesztenye nem kerül semmibe.

A napi frissítő mosáshoz minden további szer vagy előkezelés nélkül bevethető, szerintem teljes elégedettek lehetünk vele. A napi frissítő mosás alatt olyan ruhaneműket értek, amelyek főleg frissítést igényelnek, például egyszer hordott pólók, fehérneműk, otthoni ruhák, melyek nem foltosak.

Néhány tudnivaló

Pár óra áztatás után ilyen hab keletkezett

A vadgesztenye termés belső magjában található a szaponina szükséges a mosáshoz, így a külső barna héját nyugodtam eltávolíthatjuk. Egy adag vadgesztenye nem csak egyszeri mosáshoz használható fel, 4-5 alkalommal moshatunk vele (ez is saját tapasztalást igényel.) A szaponin jól oldja a szennyeződéseket, magasabb hőfokon jobban oldódik, hatékonyabban fejti ki hatását.

Nem árt a ruha színének, nem fakítja ki.

Lágyítja a vizet, a ruhák is sokkal puhábbak lesznek. Kevesebb igényel vasalást, illetve sokkal könnyebben vasalhatók.

A vászonzacskó hiánya ne tartson vissza a kipróbálástól, egyszerűen tegyük egy, már használaton kívüli zokniba a vadgesztenyéket. Arra figyeljünk, hogy alaposan kössük be a zoknit, mivel a mosás során könnyen kioldódik és a darabkák a ruhák közé kerülnek, illetve a mosógépben dugulást okozhatnak.

Ha idegenkedünk attól, hogy növénydarabokat tegyünk a ruhák közé, akkor oldjuk fel a vadgesztenyét előtte vízben. Forrázzuk le és hagyjuk állni pár órát, vagy áztassuk 24 órán át.

Nem ajánlják a vadgesztenyét gyapjú és természetes selyemkelmékhez.

A vadgesztenye élő anyag, könnyen romlik, tehát gyűjtés után szétterítve, alaposan szárítsuk meg!

Két mosás között is – amennyiben több nap telik el – ajánlatos a zacskóból kivenni és szétteríteni.

Saját nevelésű bazsalikom magbegyűjtéssel, palántázással

Ha a bazsalikomot magról szeretnénk szaporítani, virágzás után gyűjtsük be a cserepes növény magjait, és tavasszal kezdhetjük a palántázást, ültetést. A bazsalikom dugványozással is szaporítható, egy-egy 8-10 centis hajtást vízbe állítva gyökereztethetünk.

Ha megfelelőek az életkörülményei, nagyobb edénybe ültetve a cserepes bazsalikom is képes kisebb bokorrá fejlődni és virágokat hozni. A virágzatból pedig kinyerhetjük a magokat, melyekből saját bazsalikomot nevelhetünk. Miután elvirágzott a bazsalikom és elkezd barnulni a tok, vágjuk le a virágzatot és hagyjuk kiszáradni. Ekkor óvatos mozdulattal morzsoljuk ki a száraz tokból a fekete magokat és tegyük felcímkézett tasakba.

Februárban kezdhetjük a palántanevelést, a palánták pedig májustól kezdve a szabadba is kiültethetők. A magokat vékony földréteggel fedjük be. A csírázási hőmérséklet 18-20 Celsius-fok. A mediterrán fűszernövény víz- és fényigénye magas, ezért napsütötte helyen neveljük, és naponta spricceljük vízzel a palántákat. 

A 3-4 levelet hozott palánták átültethetők, akár a szabadba is kiültethetők a fagyok elmúltával, május végét érdemes megvárni. Ha szerencsénk van, és megfelelően jártunk el, egyetlen cserepes bazsalikomból akár kisebb bazsalikomültetvényünk is lehet.

 

Így készül töltött pizza! Calzone, nemcsak az olasz konyha kedvelőinek

A calzone (kálcóne) zárt pizzaféle: a tésztát megtöltve, félbehajtva sütjük meg. A hagyományos pizzához hasonlóan sokféleképpen ízesíthetjük, a tölteléket tetszés szerint variálhatjuk.

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához

fél kg  finomliszt

3 dl kézmeleg víz

1 ek só

0,5 tk cukor (elhagyható, enélkül is megkel a tészta)

1 csomag (7 g) instant élesztő

3-4 ek étolaj v. olívaolaj

A töltelékhez

A legegyszerűbb változathoz: hámozott paradicsom, pizzafűszerek (bazsalikomot, oregánót), reszelt (pizza)sajt. Dúsíthatjuk: olajbogyóval, kapribogyóval.

Készíthetjük tonhalkonzervvel vagy sonkával, szalámival, mindennel, amit pizzafeltétként használnánk. Arra ügyeljünk, hogy a töltelék szaftos legyen: reszelt sajt, hámozott paradicsom, paradicsomszósz vagy tejföl kerüljön bele. A töltelék mennyisége ízlésfüggő, vannak, akik a gazdagon töltött calzone-t preferálják, s vannak, akik nem szeretik, ha túl sok a töltelék benne.

calzone_toltott_pizza2

Elkészítés

Keverőtálba öntsük a langyos vizet, adjuk hozzá a sót, az élesztőt, a cukrot, az olajat. Keverjük össze, szitáljuk hozzá a lisztet, s az egészet jól dolgozzuk ki. Lágy tésztát kapunk. Szórjuk meg kevés liszttel, majd letakarva kelesszük a duplájára.

Osszuk négyfelé a megkelt tésztát, formáljunk kerek cipókat belőlük, majd nyújtsuk ki legalább fél centi vastagságúra (minél vékonyabb a tészta, annál jobb!).

A tölteléket arányosan elosztva halmozzuk a kinyújtott, kerek tésztalapok egyik felére, majd hajtsuk rá a töltelékre a tészta másik felét. A széleket nyomkodjuk le, hogy a tészta sütés közben ne nyíljon szét.

Forró, 200 fokra előmelegített – légkeveréses – sütőben süssük 15-20 percig 180-as hőfokon.

Melegen, langyosan, hidegen és másnap is finom!

 

Hasonló recept

Pizza

Nápolyi pizza

 

Az ősz melengető színei az otthonunkban. Inspirációk növénydekorációhoz

Az ősz hangulatát, változatos, melengető színeit az otthonunkba is becsempészhetjük, a legjobb, ha növénydekorációkat használunk erre a célra. Gyűjtögethetünk színes bogyóterméseket, örökzöldekről ágakat, a lombhullató fákról színes leveleket. 

Inspirációként néhány szép őszi növénydekoráció.

Lampionvirág

Sokféle elnevezést kapott ez a látványos növény, kedvencünk a piros papmonya névváltozat, de Vénusz köldökének vagy ördöglámpásnak is nevezik. Igazán mutatós növény!

Klasszikus őszi díszítők: kukorica, dísztök, krizántém

Sárga gömbszerű virágaival hívja fel magára a figyelmet a hamvas cipruska. Jól mutatnak a díszfüvek és a gyékényfélék a lakásban is.

Az ősz klasszikusa: krizántém.

Jártunkban-keltünkben színes bogyókat is begyűjthetünk, nemcsak vázában mutatnak jól, csokorba fűzve, hanem koszorúként, ajtókopotgatóként is.

Vadgesztenyét drótra is fűzhetünk.

 

Nyitókép: Karolina Grabowska/Pexels