Tizennyolc évesen életem első önálló karácsonyára készültem, a nálam négy évvel idősebb szerelmemmel. Mindketten otthonról menekültünk egymáshoz azon a felejthetetlen nyáron, én még gyerekfejjel, ő egy kicsit érettebben. Fogalmunk sem volt arról, milyen összeköltözni valakivel.
Nem csak a menekülhetnék vitt egymás karjaiba bennünket, nagy szerelem volt, igaz, sokan nem tudták hova tenni a nagy sietséget. Fogalmunk sem volt arról, milyen szülők nélkül élni, milyen, amikor szabadon dönthetünk a sorsunk alakulásáról, hogy milyen felelősséget vállalni a másikért és önmagunkért. Mert hát a garzon bérleti díját elő kellett teremteni, és én még javában az érettségire készültem…
Az első önálló, „felnőttes” karácsonyom rég volt, és igazán szép volt. Végre nem tört rám az apám Szenteste vad kiabálások közepette, alkoholgőzösen, végre nem fájt már annyira az anyám örökös hiánya, pedig az elviselhetetlen hiányérzet általában karácsonyra szokott tetőzni.
Együtt voltunk kettecskén, és az első karácsonyra már kezdett kioldódni belőlem az állandósult rettegés, meg az önsajnálat, hogy milyen egy elbaltázott sors jutott nekem! Édes Istenem, mit vétettem?! Hogy létezzek, hogy nőjek fel anyám nélkül? Legalább a nővéremet hagytad volna meg, hogy összekapaszkodhassunk, de nem, őt is elvetted. Nagyjából ebben a belső monológban telt a gyerekkorom.
Aztán, egy héttel a 18. születésnapom előtt a Jóisten kigondolta, hogy a kedvemben jár. Pont jókor, mert addigra minden koromsötét lett körülöttem, a gimit is készültem otthagyni. Szóval összejöttem Tomival. Jókor voltunk jó helyen. Sokan véletlennek mondanák, de én biztosan tudom, hogy ő a sorsomba volt vésve, és én is az övébe.
Tomival kiegészítettük egymást a traumáinkban, ő apa nélkül nőtt fel, egy „elveszett” anya mellett. A különbség az volt, hogy apámmal ellentétben Tomi anyja nem tört-zúzott, nem ivott, vagy ha mégis, titokban tette.
Tomit az édesanyja és a nagyanyja nevelte fel, az apja hamar lelépett. Nem volt előtte állandó férfiminta. Ha ezt olykor nehezményezte, az apámmal érveltem… Azt sem mondhatnám, hogy Tomi szeretetlenségben nőtt fel, de valami mégsem volt kerek, ahogy Tomi mondaná: még a széltől is óvott töketlen, felhizlalt kamasszá cseperedett.
Ő ténylegesen otthagyta a középiskolát, minden erejével tiltakozott az anyja által választott szakma ellen. Pedig anyuka jót akart (tudjuk, tudjuk). Ha Tomi nagyvárosi sihederként elvégzi vidéken a mezőgazdasági szakközepet, rögtön munkába állhat anyuka aktuális és nős szerelme mellett, aki állatorvosként úgymond vitte valamire. Tomi sajnos nem bírta a gyakorlati képzést, az istállót, de anyja udvarlóját sem, aki tíz éve csitítgatta lázongó szeretőjét: nyugodjon meg, el fog válni, csak idő kérdése. Ez persze soha nem következett be.
Szóval Tomival nagy vonalakban összepasszoltunk, az anyukája is megkedvelt, bár felfedezni véltem benne némi irigységet. Oly sokszor vetette a szememre, hogy Tomi úgy néz rám, mint egy istennőre.
Apám viszont nem volt kíváncsi Tomira. Mentségére szóljon, felőlem sem érdeklődött, mióta „elszöktem” otthonról. Nem tudom, mi történt volna, ha vele maradok. Nem biztos, hogy élnék, de lehet, csak dramatizálom. A költözésem után röviddel apám elvesztette az állását is. Még mélyebbre süllyedt.
Egy szó, mint száz: az első önálló karácsonyomat rendesen túllihegtem. Úgy voltam vele, hogy eljött az én időm, s ezennel az ellopott karácsonyokat ünnepélyesen visszaveszem.
Megbeszéltük Tomival, hogy ajándékozásra nem telik, de szerzünk karácsonyfát, díszeket, összehozok egy ragyogó karácsonyi menüt, sütök klasszikusokat, még bejgli is lesz.
Túlbecsültem a képességeimet.
Megszállottan tanulmányoztam a Horváth Ilona-féle szakácskönyvet (időszámításunk előtt, amikor még nem volt internet), közösen vásároltunk be Tomival a Tescóban. A szupermarket országos viszonylatban új és menő dolognak számított akkoriban, s bár elbűvölt, nem szerettem ott vásárolni, mert az árubőség feletti fegyelmezetlenségem rendre hazavágta a családi kasszát…
Elérkezett a nagy nap. Nekiálltam sütni-főzni. Tomi intézte a fát.
Szépíteném, de felesleges: a karácsonyi menü csúcspontja a máktöltelék lett. Magában kanalazva. Mai eszemmel már tudom, hogy próbasütést kellett volna tartani, ha lett volna miből. A csuszatésztát is meg lehetett enni, de a halászlevet még évekig tökéletesítenem kellett.
Miközben a készülő bejglit szuggeráltam, Tomi hazahozta a fát. Máig nem tudom, honnét szerezte a haverjával. Én tényleg csak annyit kértem tőle, hogy szép legyen és szimmetrikus. Megpillantottam a gyér lucfenyőt, és valami kicsúszott a számon. Nem tudom, mi. Arra emlékszem csak, hogy Tomi hevesen feltépi az erkélyajtót, és azzal a lendülettel hajítaná is ki a fát az első emeletről.
Jelentem, a karácsony ezen részét sikerült megmentenem! Nyilván az elfogultság beszél belőlem: a miénk volt a legszebb legcsúnyább karácsonyfa!
Ám az ünnep csúcspontját nem a fenyőfa és a karácsonyi „lakoma” jelentette, hanem a lágy ünnepi dallamokba élesen, hangosan és ritmikusan behasító csengő.
– Ilyenkor?! Ki lehet az?! Vársz valakit?! – kérdezgettük egymástól teljes döbbenetben.
Tomi egyik munkatársa volt az. December huszonnegyedikén, késő délután, midőn az angyalok javában szórják a szeretet csillámporát az otthonokra, s már egy lélek sem járkál az utcán. Munkásruhában várakozott, csengetett, várakozott, csengetett az ajtónk előtt. Azóta sem értem, miért nem sietett haza a kicsi gyerekeihez és a feleségéhez. Valami fontosat akart mondani, munkaügyben. Ráért volna harmadnap is, sőt, jövőre is, de ő ezt – pechünkre – nem érzékelte.
Hát így telt az első, „felnőttes” karácsonyunk bevezető napja. Tökéletlenül boldogan.
Jó „visszanézni” akkori önmagamra, a túlélésre, az erőmre emlékeztet. Ez a karácsony minden addigi ünnepet felülírt. Gyermekkorom ellopott karácsonyaiban sem béke nem volt, sem szeretet.
N-K. E.
Nyitókép: Brigitte Tohm/Pexels
Szóljon ez az időszak a nyugalomról és a békés együttlétről! Adventi készülődés skandináv módra
/Kategória: Karácsony /Szerző: Szabó HajnalkaÁllj meg egy pillanatra, egy kis időre, hozz létre egy kis szigetet, amin megpihenhetsz és készülődj most így az idei adventre!
Sokáig nem tekintettem különösebben kiemelt időszaknak az adventet, emlékszem az otthoni dekorációra, az almakompót és a sült alma illatára, meg persze a főtéri adventi vásárra, amit mindig nagyon vártunk, mert olyankor, útban hazafelé sosem hagytuk ki a már-már hagyományossá vált gofrizást. A mi kis családi hagyományaink mellett például nem volt szokás az adventi gyertyagyújtás vagy épp a kalendáriumozás sem, jobbára inkább december 6-ra és a karácsonyra fordítottunk több figyelmet és energiát. Felcseperedve aztán el is törpült ez az időszak a két fontosabb ünnep fényében, majd pedig később, a húszas éveim közepére kezdett ismét megtelni tartalommal a várakozás időszaka és kezdett átitatódni a saját érdeklődésemmel, kiépített kis szokásrendszeremmel. Amit eleve hoztam – a fények, az illatok, a közös programok -, újraértékelődtek és az általam annyira szeretett északi kultúrával és gondolkodásmóddal bővültek ki, megheckelve ezzel az adventi mindennapokat.
Fények
Északon, a skandináv országokban már javában csak néhány óra a napsütéses órák száma, az egész napos szürkületben és sötétben pedig legfontosabbak a fények és a fényekkel való hangulatteremtés. Melegfényű fényfüzérekkel, puha fényű gömblámpákkal, LED fényekkel és nem utolsósorban gyertyákkal kiválóan megteremthető a bensőséges hangulat.
Természetesen önmagában a dekorálás, a fények elhelyezése is tökéletes közös program gyerekekkel, párral, a család apraja-nagyjával, a közös munka eredménye pedig nem más, mint maga az együtt megteremtett tér, amit szinte azonnal birtokba is vehetünk. Nem beszélve róla, hogy fenntarthatósági szempontból is egy kiváló megfontolás a hangulatfények használata, hiszen energiatakarékos megoldásnak tekinthető.
Illatok
A cudar hideg beálltával jó érzés egy kellemesen meleg és finom illatú otthonba hazaérni. Egyéni ízlés szerint számtalan téli illat és illatvariáns közül lehet választani, a fahéjtól egészen a sült gesztenyén át a narancs, a vanília vonalán végig haladva. Hagyjuk most el a mesterséges illatkombinációkat, és nyúljunk vissza a temérdek természetes növény és termés aromája felé, melyekből számtalan módon lehet kicsalni a finomabbnál finomabb illóolajokat. Gyerekkorom illata például a sült alma volt, ami olyan finomság, amit könnyen és egyszerűen lehet elkészíteni, de idén például a fahéjas szilvára tettem voksot.
Ha pedig gyerekekkel készítenénk valamilyen illatozó finomságot, akkor egy téli keksz illat is bámulatos dolgokat képes művelni, hogy a forró csokit már meg se említsem.
Dekoráció
Ablakrajz. A maga egyszerűsége és nagyszerűsége folytán élek-halok az ablakrajzokért, amit aztán tényleg lehet közösen készíteni nem kevesebb, mint kettő vagy több krétafilc segítségével. Akár téli városkép, akár hópelyhek, üzenetek köszönnek vissza az ablaküvegen, mindenképp különleges hangulatot varázsolnak. Ráadásul nem kell egyben, egy egész ablaküveg-freskót készíteni, lehet napról-napról hozzárajzolni és játszani, hogy aztán egy egész téli mese kerekedjen belőle.
De készíthetünk papír hópehelyfüzért, dekoratív befőttesüveg-hógömböt, örökzöldekkel felhasználásával készült dekorációt, melyek mindegyikébe bevonhatók a legkisebbek és legidősebbek akár.
Idő, együtt
Akár magunkban, baráttal, barátnővel, párral, gyerekekkel, szülőkkel, nagyszülőkkel, mindegyszóval bárkivel is valósítjuk meg ezeket a nyugi-pillanatokat, fontos, hogy fordítsunk energiát arra, hogy mind önmagunkat, mind pedig a másikat megtiszteljük a teljes figyelmünkkel, ezáltal megteremtve a minőségi idő és minőségi együttlét élményét. Legyen ez egy kicsit az elcsendesedés és az egymásra figyelés időszaka, mikor nem nézzük folyamatosan a telefonunkat, tabletünket, egész egyszerűen kivonjuk magunkat az online körforgásból és egy kicsit offline-ba tesszük magunkat.
És persze felmerül a kérdés, ez ugyan mitől skandináv?
A pontok, amelyeken végig haladtunk a hygge alappilléreit foglalják magukba: a fényekkel és illatokkal a hangulatteremtést, a közös programokkal, a minőségi idővel az együttlét, a valahová- és valakihez tartozás élményét teremthetjük meg, ráadásul a számtalan variáns lévén, személy szerint, egy kedvenc zokniban, olvasni egy órát és közben teljes kiőrlésű kakaós csigát és vaníliás tejet falatozni, számomra a legnyugisabb és legbékésebb dolog, amiért érdemes hálásnak lenni.
Mindezek megvalósításhoz pedig nem kell túlköltekeznünk magunkat, a nem túl kevés és nem túl sok, tehát pont jó, éppen elég mércéjét szintén mi magunk határozhatjuk meg, mellyel valójában a lagom alapköveit tehetjük le, hiszen az apró, de annál értékesebb dolgokkal, gesztusokkal lehet a legnagyobb örömet szerezni, fenntarthatósági szempontból pedig a valami régiből újat varázsolni.
Az idei karácsonyvárás tőled függ igazán, nem attól, hogy kipipálod, nem attól, hogy feldíszíted, elkészíted, hanem attól, hogy saját képedre formálva te magad teremted meg a nyugalmat és a békés együttlétet, szóljon az mindenki, saját, egyedi mércéjével mérve, bármiről.
Elindult a 8 járműből álló ünnepi Fényflotta Budapesten
/Kategória: Karácsony /Szerző: Szépítők Magazin2023. december 1-től 2024. január 7-ig közlekedik a budapesti utakon a BKV Fényflottája, december 24. és december 31. kivételével. A feldíszített, fényárban úszó járművek december 1-én, napnyugta után gördülnek ki a Hungária kocsiszínből. A fénybe öltöztetett fogaskerekű december 10-től csatlakozik.
A 2009 óta közlekedő klasszikus Fényvillamos, a Ganz UV mellett 2023-ban már nyolc jármű kapott ünnepi díszkivilágítást. Kültéri LED-szalagok, füzérek kerültek egy KCSV-7, egy TW600 (Hannoveri), egy T5C5K2 (Tátra), egy ICS (Ganz-csuklós) és egy Combino villamosra, valamint egy szóló és egy csuklós Mercedes-Benz Conecto autóbuszra – tájékoztatott a BKV.
A járatok menetrendje illeszkedik a megszokott menetrendbe, és az utazás normál BKV-díjszabással vehető igénybe.
Fotó: Máthé Zoltán/MTI (korábbi felvétel)
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI (korábbi felvétel)
Itt látható, hogy mely napokon mely útvonalakon csíphetők el az egyes „fényjárművek”.
Nyitókép: Róka László/MTI (korábbi felvétel)
A magyarok 10 kedvenc karácsonyi filmje
/Kategória: Élménytár /Szerző: Szépítők MagazinA Magyar Filmadatbázis, a mafab.hu felhasználóinak értékelései alapján összeállította a karácsonyi filmek TOP 10-es listáját.
Csak olyan filmek vettek részt a „versenyben”, melyek legalább 500 szavazatot kaptak a magyar nézőktől, és melyek valamilyen módon kötődnek a szeretet ünnepéhez. Az összesen 10 ezer szavazat alapján állt össze a kedvenc filmek tízes listája.
1. Drágán add az életed!
Minden idők egyik legjobb akciófilmje 1988-ból Bruce Willis-szel a főszerepben. Az általa megformált John McClane mindent megtesz, hogy megmentse házasságát és az ünnepet. Ehhez egy 34 emeletes épületben macska-egér harcot kell vívnia egyedül egy sereg terroristával. A film 1657 szavazatot kapott (88%).
2. Igazából szerelem
A második helyen minden idők egyik legszerethetőbb, bárhányszor megnézhető romantikus vígjátéka, az idén 20 éves Igazából szerelem végzett 1486 szavazattal és szintén 88% értékeléssel. Richard Curtis filmje olyan sztárokat vonultat fel, mint Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Laura Linney, Emma Thompson, Alan Rickman és Keira Knightley.
3. Reszkessetek, betörők!
1503 szavazattal és 86%-os értékeléssel lett dobogós John Hughes 1990-ben készült filmje, a Reszkessetek, betörők!, Macaulay Culkinnal a főszerepben. Kevint szülei otthon felejtik, miközben ők Párizsba utaznak karácsonyozni. A magára maradt kisfiú otthon százféle ravaszsággal és furfanggal bánik el két rablóval.
4. Klaus- A karácsony titkos története
A negyedik legnépszerűbb karácsonyi film a 2019-es tökéletes mese, a gyönyörű, kedves, ötletes és vicces spanyol animáció, a Klaus – A karácsony titkos története, melyben egy önző postás és egy zárkózott játékkészítő meghökkentő barátsága örömet hoz a hideg, sötét norvég városkába.
5. Ollókezű Edward
Ötödik helyen végzett az Ollókezű Edward Johnny Depp és Winona Ryder főszereplésével. Tim Burton 1991-ben készült, Golden Globe-ra és Oscarra jelölt kultfilmjének különlegessége, hogy ez bizonyult a legközkedveltebb halloweeni filmnek is.
6. Holiday
Hatodik lett a Holiday Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law és Jack Black főszereplésével. A 2006-os romantikus vígjátékban egy londoni és egy los angelesi fiatal nő, két összetört szív akad egymásra a világhálón. Kitalálják, hogy otthont cserélnek, ám a pasimentes vakáció nem a tervek szerint alakul.
7. Az öt legenda
A toplista hetedik helyén a 2012-es Az öt legenda című kedves animációs mese található, melyben a négy őrző mellé csatlakozik Dér Jankó, hogy szembeszálljanak a gonosz Szurokkal.
8. Halloween
A nyolcadik helyen a Halloween lista hetedik helyezettje, a Tim Burton írta és Henry Selick rendezte animáció, a Karácsonyi lidércnyomás áll 1993-ból.
9. Reszkessetek, betörők! 2.
Az 1992-es filmben Kevin újra összefut a négybalkezes párossal. Ezúttal New Yorkban a Plaza Hotel elegáns termei romokban hevernek és teljes a káosz.
10. A Grincs
Végül 2000-ből A Grincs zárja a sort, melyben a Jim Carrey alakította titokzatos városlakó egyszer s mindenkorra véget akar vetni a nagy éves hajcihőknek, amikor mindenki boldog.
Városaink ünneplőben: adventi fényfestés
/Kategória: Élménytár, Karácsony /Szerző: Szépítők MagazinA fénydekorálás elengedhetetlen tartozéka az adventi időszaknak, településeink ünnepi díszbe öltöznek.
A fényfestés egy egészen különleges műfaja a dekorálásnak, az épületeket, közterületeket vetített képekkel „terítik be”, a végeredmény rabul ejti a tekintetet.
Összeállításunkban a Night Projection csapat által tervezett és kivitelezett mosonmagyaróvári épületeket mutatjuk be, hasonló fényfestést több városban látni az adventi, karácsonyi időszakban, köztük Komáromban, Szentesen és Szentendrén.
Fotó: Night Projection
Fotó: Night Projection
A kivitelező csapatról
A Night Projection története 2005-ben kezdődött egy általuk tervezett és megvalósított fényinstallációval, a „Fénykupolával”. Az évek során a diavetítőkön és projektorokon keresztül eljutottak az általuk fejlesztett nagy fényerejű vetítőgépekig, nagy gyakorlatra tettek szert, rendezvények alkalmi illetve szórakozóhelyek hosszútávú fénydekorálásában. Ma már jelen vannak minden jelentős hazai fesztiválon.
Fotók (ahol külön nem jelöltük): facebook.com/FleschKozpont
Adventi irodalmi kalendárium. December 1.
/Kategória: Impulzus Olvasósarok /Szerző: Szépítők MagazinMóra Ferenc: A kíváncsi hópelyhek
A nap éppen lement, mikor az erdő felett elkezdett esni a hó.
— No, anyó — mondta varjú apó a feleségének a nyárfahegyben —, azt hiszem, holnap fehér abrosznál esszük az egérpecsenyét.
Nemsokára a búzamezők fölött kezdtek táncolni a hópihék.
— Gyertek, gyertek — csalogatták őket a szántóföldek —, jó ám a vetésnek a jó puha hó! Az tart meleget a búzaszemnek, hogy meg ne fagyjon a földben.
A falu már rég elcsendesedett, mire a hófelhők odaértek föléje.
— No, ezt a falut megtréfáljuk — mondták a hópelyhek. — Reggel maga se ismer magára, olyan fehérre meszeljük, még a háztetőket is.
Voltak kíváncsi hópelyhek is. Messze az ég alján nagy világosság látszott. Ott a város lámpái világítottak. Ezek a hópelyhek a várost akarták látni.
— Majd meglátjátok, hogy megbecsülnek ott minket — mondták a falura, mezőre hulló testvéreiknek. — Még székkel is megkínálnak, talán hintóba is ültetnek.
Azzal elszálltak a város fölé, s ott lehullottak a háztetőkre, az utcákra, a terekre. Alig várták a reggelt, hogy szétnézzenek a városban.
De mire kireggeledett, akkorra a hópelyheknek beesteledett. Jöttek a hóhányó munkások, megkínálták a havat seprűvel és lapáttal. Aztán rakásra rakták, úgy hordták ki a városból. Mire delet harangoztak, locspocs lett a városi hóból. Az erdők, mezők hava pedig tavaszig megmaradt ragyogó fehéren.
#adventiirodalmikalendarium
Így készül a mézeskalács házikó
/Kategória: Karácsony /Szerző: Szépítők MagazinA mézeskalács ház mesebeli hangulatot kelt, szívmelengető, illatos dísze az ünnepre hangolt lakásnak, gyerekek számára pedig kész varázslat. Belsejébe meleg fényű LED teamécsest állíthatunk, így kellemes hangulatfényt ad esténként.
A mézeskalács házikó titka a jó mézes recept és a ragasztónak használt cukormáz állaga. A ragasztás négykezes feladat, de egyedül is megoldható. A díszítés teret enged a kreativitásnak. Az egyszerűbb változatokon csak fehér cukormáz látható, de a mázat pár csepp színes (kék, sárga, zöld, piros) ételszínezékkel színezhetjük is, így máris színesebb lesz az alkotás.
Az általunk használt receptet ismertetjük.
Hozzávalók
75 dkg liszt
4 tojássárgája
15 dkg porcukor
25 dkg langyos méz
4 ek tejföl
5 dkg zsír
1 csomag mézesfűszer
2 kk szódabikarbóna
(aki sötétebb tésztát szeretne, 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaóport gyúrhat a tésztába)
Elkészítés
A tészta hozzávalóit alaposan dolgozzuk össze kézzel vagy gép segítségével. Fényes, ruganyos tésztát kapunk.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 3-4 milliméter vastagra, majd szaggassuk ki különböző sütőformákkal.
A mézeseket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon 10-12 perc alatt megsül. Érdemes figyelni sütés közben a színét, mert hamar megég.
Ha kihűlt, fehér vagy színes cukormázzal, díszítőelemekkel (színes szórócukor, cukorgyöngy, mák, kókuszreszelék, tökmag, napraforgómag, szezámmag stb.) dekorálható.
Bevált recept cukormázhoz
Hozzávalók
1 tojásfehérje
csipetnyi só
kb. 35 dkg porcukor
A tojásfehérjét a sóval verjünk kemény habbá, majd, ha a hab már elég kemény, apránként adagoljuk hozzá a porcukrot, közben robotgéppel folyamatosan keverjük. Íróka minőségű, masszív cukormázat kapunk.
A cukormázat tehetjük erős, kisméretű nejlonzacskóba.
A zacskó egyik sarkára vágjuk 1-2 milliméternyi lyukat, így is adagolhatjuk a ragasztáshoz szükséges cukormázat.
Egy közepes mézeskalács ház összeillesztéséhez 2 tojásfehérjéből, és kb. 70 porcukorból készült cukormázra van szükség.
Sokféle sablon érhető el mézeskalács házhoz a Pinteresten, érdemes körülnézni az oldalon.
Az általunk készített ház méretei
2 oldalfal: 10 cm x 17 cm
1 oromfal, 1 hátfal: 11 x 10 cm
2 háromszög formájú tető: 18 x 10 cm
Az oromfalra ajtót, az oldalfalakra pedig egy-egy ablakot vághatunk derelyevágóval.
Kéményhez 2 db 1 x 3,5 centis téglalap, a cserepekhez 56 db 2 x 3 centis téglalapokat vágtunk derelyevágóval (a cserepek elhagyhatók, cukormázzal is rajzolhatunk a tetőre cserepeket)
A munkafolyamat
A tésztát (tenyérnyi mennyiségű tésztával dolgozzunk) lisztezett munkafelületen nyújtsuk kb. 3 centi vékonyra. Kalkuláljuk bele, hogy a tészta sütés közben megemelkedik.
A zsírpapírból, vagy kartonpapírból elkészített sablonok mentén derelyevágóval (vagy késsel) vágjuk ki a házikó elemeit.
A zsírpapírra helyezett „házelemek” előmelegített sütőben 180 Celsius-fokon 10-12 perc alatt megsülnek.
Meg kell várni, míg a tészta kihűl, mert melegen puha, deformálódik és könnyen törik.
A falak összeállításához elkél a segítség – négykezes munka
Ha a falak más stabilan állnak, jöhet a tetőfedés – a cserepeket alulról felfelé haladva kezdjük kirakni!
A fenyőfához vágjunk ki 6 ágú csillagokat a tésztából derelyevágóval vagy csillag formájú süteménykiszúró szettel. Minél több csillagot használunk, más-más méretben, annál szebb lesz a fenyőforma.
Ha kisültek a csillagok, még melegen lyukasszuk ki középen (a nyers tésztát is lyukaszthatjuk), és fűzzük fel őket hurkapálcára.
A ház talapzata egy nagyobb tepsi méretű mézeskalács lap, egyben kisütve
A ház dekorálásának csak a fantázia szab határt. Állíthatunk mellé fenyőt, rénszarvasokat, más állatokat (sokféle forma kiszúró kapható), és kerítést is építhetünk mézeskalácsból. A télies hangulatot, havas hatást porcukorral érjük el.
Hogyan készíthetünk díszes karácsonyfát mézeskalácsból? Az ismertető itt érhető el
Az egyik legszebb karácsonyi növény a télen is díszlő vörösbogyós magyal
/Kategória: Kertek & Terek /Szerző: Szépítők MagazinA magyal, vörös bogyóinak és télen is zöld csipkés leveleinek köszönhetően a karácsonyi időszak egyik legszebb örökzöld cserjéje, egyszerűségében nagyszerű ünnepi dekornövény.
Sövényként is telepíthető, jól bírja a metszést, a téli hónapok kivételével egész évben ültethető, gondozása egyszerű, a talajigénye átlagos, jól tűri a napfényt és az árnyékot is, a legjobb olyan – lehetőleg szélvédett – helyre telepíteni, ahol mindkét hatás érvényesül. Ha megfelelőek az életkörülményei, évtizedekig megél.
Több fajtája létezik, köztük sárga-zöld, fehér-zöld levelű változatok, és aprólevelűek is. Vörös terméseit szívesen fogyasztják a madarak télen, ahhoz, hogy bogyót hozzon, nemcsak termő cserjét, de porzós növényt is célszerű beszerezni, s ezt a termő fajta közelébe ültetni.
Nyitókép: Goran Horvat/Pixabay
„Kedves Mikulás! Hogy fér bele annyi ajándék a puttonyodba?!”
/Kategória: Impulzus Olvasósarok /Szerző: Szépítők MagazinMiért van ilyen sok csoki Mikulás és virgács a boltban? Hát nem a Télapó hozza?
Hány éves? Olyan öreg? Sose hal meg?
Hogyan tud meginni minden házban egy pohár tejet?
És az a sok süti… Nem lesz cukorbeteg?
Az iskolába a jelmezes Mikulás jön?
Ahogy a fiam cseperedett, egyre több lett a gyanús körülmény a Mikulást illetően…
Ez a fotó 2013. december elsején készült. Egy gyerekeknek szóló programon vettünk részt. Nem volt szó arról, hogy a Mikulás is jelen lesz, ezért váratlanul ért bennünket a sarokban üldögélő csupaszakáll ember látványa. Bárki mellé állhatott egy közös fotó erejéig, márpedig a gyerekek számára ez igazi misztikum. Közös kép a Mikulással.
Persze nem lehetett fotózni saját fényképezőgéppel vagy telefonnal, és a képért kértek párszáz forintot.
Elfogadható, logikus magyarázatot nem tudtam adni a fiamnak, amikor rákérdezett:
– Anya, mit keresett ott a Mikulás?
Mondtam volna, hogy éppen pénzt keresett?
A helyzet abszurditása miatt azóta is ez az egyik kedvenc képem.
A Karácsonyi Artúr c. animációs film elején több, hasonló ravasz-fogós kérdést tesz fel a gyanakvó kisfiú. Idézem:
Kedves Télapó!
Te létezel? Ha az Északi-Sarkon élsz, miért nem látni a házad a Google Earth-ön?
Te vagy Szent Miklós? Akkor nagyon öreg lehetsz…
Hogy van időd elolvasni az összes levelet, amit a gyerekektől kapsz?
Mennyi bejglit és húsos pitét ehettél már életedben!!!
Hogy fér bele annyi ajándék a puttonyodba?!
Évről-évre nagyobb puttonyra van szükséged a népességnövekedés miatt?
És hogy férsz be a kéménybe? Belenéztem a kéményünkbe, nagyon kicsi. Ha egy perc alatt sikerül is leküzdeni magad, még kilenc ház van az utcánkban, és az már tíz perc. Ráadásul több millió utca van a világon… Nehéz lehet télapónak lenni a mai világban!
És mi van ha eljössz, de én épp a nagyinál vagyok?
Hogy tudod körbejárni az egész világot egy éjszaka alatt? A barátom azt mondta, hogy akkora sebességgel kellene száguldanod, hogy ahhoz a te szánod és a rénszarvasaid is elég bénák.
Szerintem létezel, de hogy csinálod?!
Karácsonyi stollen. Kipróbált német recept
/Kategória: Édes élet, Karácsony /Szerző: Mesterházy MónikaA stollen klasszikus adventi, karácsonyi édesség. Hetekkel az ünnep előtt elkészíthető, alaposan becsomagolva hűvös helyen tárolható karácsonyig. Ajándékba is megsüthetjük szeretteinknek. Ezt a receptet egyik német ismerősünktől kaptuk, többszörösen kipróbált recept.
Hozzávalók
fél kg finomliszt
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
2 dl tej
1 tojás
5 dkg élesztő
3 ml rum
20 dkg apróra vágott kandírozott vegyes gyümölcs, 15 dkg mazsola, 8 dkg durvára zúzott mandula, 8 dkg durvára zúzott dió
1 narancs reszelt héja, 1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál őrölt szerecsendió, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
Elkészítés
Fotó: Mesterházy Mónika/eletszepitok.hu
A mazsolát egy kis edényben rumba áztatom (kb. egy órán át hagyom benne).
A kandírozott gyümölcsöket és a mandulát apróra darabolom.
A langyos tejet összekeverem a porcukorral, belemorzsolom az élesztőt, letakarva félreteszem meleg helyre.
A vajat megolvasztom (nem szabad felforralni), hozzáadom az édes tejjel felfuttatott élesztőhöz, majd belekeverem a tojást, a citrom- és a narancshéjat, a fűszereket, a sót.
Egy nagy keverőtálba szitálom a lisztet, hozzáadom az élesztős-vajas-fűszeres masszát. Alaposan átgyúrom a tésztát (akkor jó, ha hólyagos), majd hozzászórom a felaprított magvakat, a gyümölcsöket és a rumba áztatott – lecsepegtetett – mazsolát.
Megint átgyúrom a tésztát, és meleg helyen kelesztem 2-2,5 óráig. Kelesztés közben legalább még kétszer átgyúrom a tésztát. A kelesztés végén a sütőt előmelegítem 180 Celsius-fokra.
A tésztát hosszabb cipóformára alakítom, majd egy sodrófával mélyedést nyomok a közepébe, megkenem vajjal, majd ráhajtom a cipó egyik felét.
Sütőpapírral bélelt tepsin még negyed órát kelesztem a tésztát, aztán mehet a sütőbe. Körülbelül egy óra alatt sül meg. Amikor kész, még melegen megkenem a tetejét vajjal és meghintem szőlőcukorral. A díszítéshez 8 dkg vajra és 10 dkg szőlőcukorra van szükség.
Nyitókép: Zozz_/Pixabay
A közös családi készülődés gazdagítja és meghosszabbítja a karácsonyi élményeket
/Kategória: Karácsony /Szerző: Laky J. EszterAmikor csinos, alkalomhoz illő ruhába öltözünk, tudattalanul viselkedésünket is átöltöztetjük. Finomabbá, ünnepélyesebbé válnak mozdulataink, és nemcsak azért, hogy ruhánkat óvjuk, hanem azért is, mert a díszesebb öltözethez nem illik a kapkodás, a hanyagság, a hétköznapi lezserség. Ilyenkor magabiztosabbak, elégedettebbek vagyunk, és ezt üzenjük a körülöttünk lévő világnak is.
Ünneplőbe öltöztetett fizikai környezetünk is hatással van viselkedésünkre, az ízlésünknek megfelelő, esztétikus, harmonikus karácsonyi dekorációk segítenek bennünket ráhangolódni az ünnepre, a vendégvárásra.
Nem mindenki szereti a csillogó-villogó, nyüzsgő karácsony előtti forgatagot, ahol versengve szólalnak meg a különböző karácsonyi dallamok, és még tolakodóbbak a reklámok, a vásárlásra ösztönző táblák, futófények, mint máskor. Ezek sajnos nem a szeretet ünnepére való készülődésre hangolnak bennünket, de saját otthonunk díszítéséhez mi választhatjuk meg azokat a lehetőségeket, melyek a meghitt, békés, szeretetteljes ünnepet varázsolják körénk.
Egy kész (az otthonossághoz szükséges dekorációkkal ellátott) otthon további díszítése egy adott pontig „felöltöztetést” jelent, de ha nem vigyázunk a mértékre, könnyen giccsessé, nyomasztóvá válhat.
Ha azt szeretnénk, hogy a belvárosi kavalkád után lakásunkban nyugodt légkör fogadjon bennünket, akkor figyeljünk oda, mikor elég a fényfüzér, a girland, a műanyag fenyőág. Talán észre sem vesszük, de lehet, hogy a zsúfoltság, a fények ide-oda ugrálása miatt leszünk ingerültek, gyermekeink pedig izgágák. A túldíszítettség bennünket is eltelíthet.
Megtalálható bennük a közös élmény öröme, a várakozás izgalma; a ragasztó, a drót ezeket úgy erősítette oda, hogy ha évek múlva előkerülnek a padlásról, akkor is érezni fogjuk bennük. A közös készülődés gazdagítja és meghosszabbítja az ünnepi élményeket, megakadályozza, hogy az ajándék kibontásával eltűnjön a varázs, és kipukkanjon a csodabuborék.
Az Angyalka ajándékai mellett ott illatozik a cukordarával púposan megszórt mézeskalács, az asztalon, minden tányér mellett a fenyőágacskából kanyarított szalvétagyűrű és az ovis szalvétakép, amikre a mamák és papák mind-mind nagyon büszkék.
Fotó: www.eighteen25.com
Otthonunk ünnepi öltözetét ezek az apróságok jelentik. Tőlük lesz meleg, barátságos a szoba, és nem nyugtalanságot, hanem mosolyt, beszélgetést indítanak el körülöttünk.
„Egy bizonyos idő után
Akárhány karácsonyfát láthatsz,
Mindig csak egyet látsz
S a többi látszat.”
Részlet Gyurkovics Tibor: Karácsony c. verséből
Nyitókép: Christian Bowen/Unsplash
Főzött, darált paprikakrém házilag
/Kategória: Falatkaland /Szerző: Szépítők MagazinHasználhatjuk ételízesítőként, magyaros fogásokba, humuszba, szendvicskrémként. Ez a paprikakrém nem krémes állagú, mivel nem turmixoltuk össze a paprikát, és épp ez benne a különleges. Ez a paprikakrém leginkább az Erős Pista nem erős változatához, az Édes Annához hasonlít.
Ez a mennyiség 3 kisebb befőttes üveg megtöltéséhez elegendő.
Hozzávalók
kb. 150 dkg kápia paprika
1 dl olívaolaj
20 ml fehérborecet
10 gerezd fokhagyma
1 tk bors
50 g só
Elkészítés
Fotó: Dizájnkonyha
A paprikát megmosom, majd megtisztítom és eltávolítom a magokat, a magházat. Ezután a többi hozzávalóval együtt konyhai darálóba teszem – ne turmixoljuk, akkor egészen más állagot kapunk majd.
Ezután egy főzőedényben felteszem főni eleinte magas hőfokon, hogy gyorsan átmelegedjen, majd 20 percig közepes hőfokon főzöm, párszor átkeverem.
Az üvegeket használat előtt kupakkal együtt forró vízben megfürdetem, fertőtlenítés céljából.
Amikor a főzési idő letelt, még melegen az üvegekbe szedem, addig, hogy teljesen tele legyen az üveg. Ezután rászorítom a kupakot és fejjel lefelé hagyom 20 percig. Ez segíti a vákuum képződést, a meleg fertőtleníti még egyszer a kupakot, segít hosszan eltarthatóvá tenni a krémet.
Ha letelt a 20 perc felfordítom az üvegeket és szobahőmérsékleten hagyom kihűlni, és mehet is a spájzba vagy a kamrába.
Felbontás után hűtőben tároljuk.
További izgalmas receptekért látogass el a Dizájnkonyha oldalára!
Ez tényleg óriási! 150×120 centis karácsonyi kifestő. A4 lapokra nyomtatható
/Kategória: Karácsony, Kreatív /Szerző: Szépítők MagazinA gyerekek kreatív fejlesztését jobbnál jobb ötletekkel segítő Mr. Printables weboldalról sokféle kifestő, színező letölthető A/4-es PDF formátumban. Amit most közülük ajánljunk, világszerte népszerű, egyszerűen imádnivaló!
A Mr. Printables oldalról nyomtatható ki a 22 db A4-es lap. A szaggatott vonal mentén haladva vágjuk le a széleket. Az összeillesztése sem túl bonyolult, amennyiben nem keverjük össze nyomtatás után a lapokat – felülről lefelé haladva illesszük egymáshoz a papírlapokat. Ha festett vagy tapétázott falrészletre szeretnénk a posztert rögzíteni, a lapok ragasztásához célszerű rizspapír dekorációs ragasztószalagot használni, amely visszaszedhető anélkül, hogy a fal sérülne.
A 22 A4-es lapból kirakható poszter közel 1,5 méter magas, leghosszabb szélessége pedig megközelítőleg 1,2 méter. Tetszés szerinti eszközzel – vízfestékkel, színes ceruzával, filctollal – színezhető. A végeredmény elbűvölő!
Részletek
Innét lehet letölteni >>
Direktlink: http://pdf.mrprintables.com/mrprintables-giant-xmas-tree-coloring-ltr.pdf
A “DOWNLOADS” feliratot keressétek és az A4 változatra kattintsatok, ekkor tudjátok megnyitni PDF formátumban!
Étkezés előtt vagy után? Melyik vitamint mikor érdemes bevenni?
/Kategória: Egészség /Szerző: Szépítők MagazinA vitaminok olyan szerves vegyületek, melyekre szüksége van a szervezetünknek, azonban önmagától – a D-vitamin kivételével – ezeket nem tudja előállítani. Erre tekintettel a vitaminokat pótolni kell: ezt elsősorban az elfogyasztott ételekkel tehetjük meg, ezen kívül azonban ma már számos étrend-kiegészítő is elérhető. Van-e jelentősége annak, hogy ezeket a tablettákat mikor vesszük be? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.
A vitaminok
A vitaminokat oldhatóságuk alapján alapvetően két csoportra oszthatjuk: zsírban oldódó lipovitaminok az A-, D-, E- és K-vitaminok; vízben oldódnak a C- és B-vitaminok. Ezek egyes fajtái bevihetők multivitamin szedésével, súlyos vitaminhiány esetén azonban a célzott pótlás lehet a megoldás.
Zsírban oldódó vitaminok
Az A-, D-, E- és K-vitaminokat a szervezet képes tárolni a zsírszövetekben és a májban, így ezekből a napi ajánlott mennyiséget nem szabad túllépni.
A-vitamin
Az A-vitamin – vagy retinol – fontos funkciója, hogy támogatja a bőr és a szem egészségét. Természetes forrásai az állati belsőségek, tejtermékek, tengeri halak, a sárgarépa és egyéb zöldségek, valamint a gyümölcsök. A vitamin a májban raktározódik, túladagolása ritkán fordul elő, de ekkor súlyos esetben mérgezéshez is vezethet, ezért nagy dózisokban nem ajánlott szedni. Használata segíti a csontok, fogak fejlődését, hiánya pedig a vakság egyik leggyakoribb oka.
Az optimális felszívódás elősegítése érdekében étkezés közben kell bevenni.
D-vitamin
A D-vitamint szervezetünk napfény hatására maga állítja elő, és pótlás nélkül néhány hónap alatt ürül ki, ezért ha elegendő időt töltünk a szabadban, az általában biztosítja az egész éves vitaminszükségletünket. Amennyiben pótolnunk kell, ezt elsősorban táplálékkiegészítőkkel tehetjük meg. A D-vitamin szükséges a csontképződéshez, segíti a kalcium és a foszfor felszívódását, így hiánya csontritkuláshoz, fogromláshoz vezethet.
A nap bármely szakában szedhető, és érdemes zsírtartalmú ételekkel bevenni az optimális felszívódás érdekében, léteznek azonban olyan, zsírban előre oldott készítmények is, melyek esetében a felszívódást nem befolyásolja az étkezés.
Fontos az is, hogy bizonyos egyéb zsírban oldódó vitaminok, mint az E-vitamin, befolyásolhatják a felszívódását, a K-vitaminnal való együttes bevitel pedig javíthatja a csontsűrűséget.
E-vitamin
Antioxidáns hatású vitamin, mely védelmet nyújt a szabadgyökök károsító hatásával szemben. Védi a szívet, csökkentheti az érelmeszesedés, trombózis vagy a szívroham esélyét, mivel véralvadásgátló hatással rendelkezik. A legfontosabb E-vitamin-források a növényi olajok és gabonacsírák, a hús, a máj és a tojás.
Az E-vitamin hiányának nincsenek azonosított tünetei, ráadásul túladagolásától sem kell tartani, mert nem tartalmaz mérgező vegyületeket. Ellentétben az egyéb, zsírban oldódó vitaminokkal, a szervezet nem tárolja hosszabb ideig, ezért a rendszeres pótlása fontos.
Az E-vitamint is érdemes az étkezésekkor bevenni, itt azonban egyes vizsgálatok arra is rámutattak, hogy ugyanolyan hatékony a felszívódás akkor, ha a zsírban gazdag ételek fogyasztása a nap folyamán máskor történik.
K-vitamin
A vitaminnak fontos szerepe van a véralvadásban, emellett elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját. Megtalálható a zöld leveles növényekben, a tejben és a tejtermékekben, valamint a májban.
A szervezet számára szükséges mennyiséget egyrészt táplálékkal vihetjük be (K1-vitamin), nagyjából a fele pedig jótékony hatású bélbaktériumok közreműködésével keletkezik (K2-vitamin), tehát egészséges táplálkozás és bélflóra esetén pótlására nincs szükség. Bár zsírban oldódik, az E-vitaminhoz hasonlóan nem raktározódik hosszú ideig a szervezetben.
A K-vitamin-kiegészítők a nap bármely szakában szedhetők, zsírt tartalmazó étkezés mellé.
Vízben oldódó vitaminok
Ezen vitaminfajták savas közegben hasznosulnak a legjobban, és szinte valamennyi élettani folyamatban fontos szerepet játszanak. Táplálékkiegészítőként jó ötlet lehet a multivitamin szedése, ezzel ugyanis valamennyi fontos vízben oldódó vitamint egyszerre vihetjük be a szervezetbe.
B-vitaminok
A B-vitaminok fontos szerepet játszanak az anyagcsere-folyamatokban, hozzájárulnak az idegrendszer épségéhez és segítenek a fáradtság leküzdésében. A vékonybélben szívódnak fel, a felesleg a vizelettel távozik.
Táplálkozással könnyen bevihetők, így súlyos hiányállapot ritkán alakul ki, azt leggyakrabban a túlzott alkoholfogyasztás vagy a felszívódási zavarok okozzák. Mégis fontos odafigyelni rájuk, mivel már az enyhébb hiány is megmutatkozhat látható tünetek – vérszegénység, szív-és érrendszeri panaszok, nyálkahártya-gyulladás – formájában.
A vitaminok étellel vagy anélkül, a nap bármely szakában bevihetők, a legjobb azonban ezzel kezdeni a napot, mivel az anyagcserében és az energiatermelésben is szerepet játszanak. A maximális felszívódás érdekében a legjobb az éhgyomorra történő bevétel.
C-vitamin (aszkorbinsav)
A vitamint a szervezet nem tudja előállítani, azt táplálékkal kell bevinni, ellenkező esetben vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, gyulladások jelentkezhetnek, valamint nő a fertőzésekkel szembeni fogékonyság. Megtalálható a citrusfélékben, bogyós gyümölcsökben, zöldségekben. Hozzájárul a kollagéntermeléshez, segíti a fogíny, a csontok, a fogak, és általában a sérülések gyógyulását.
Mivel vízben oldódik, a felesleges mennyiség a vizelettel távozik, így túladagolni nem lehet, azonban a mértéktelen C-vitamin-fogyasztás a vesekő kialakulásában szerepet játszhat.
A nap bármely szakaszában, étkezés közben vagy anélkül is be lehet vinni, ha azonban étkezések mellé fogyasztjuk, csökkenthetjük a savasság miatti gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat.
Ne vegyük félvállról a vitaminfogyasztást
Egészségünk megőrzése mindannyiunk számára fontos, ebben a folyamatban pedig kiemelt szerepe van az életmódnak és a táplálkozásnak. Bármilyen egészségesen étkezünk, előfordulhat, hogy egyes vitaminokból a szükségesnél kevesebbet viszünk be szervezetünkbe, figyeljünk tehát oda testünk jelzéseire, és ha ez szükséges, pótoljuk a szükséges mennyiséget egészséges táplálékkiegészítők fogyasztásával.
(X)
Karácsonyi kaktusz: ősszel, télen pompázó dísznövény. Hogyan gondozzuk?
/Kategória: Kertek & Terek /Szerző: Szépítők MagazinA karácsonyi kaktusz a Schlumbergera nemzetségbe tartozik, és Brazíliában őshonos. Hazájában Flor de Maionak hívják (Május Virág), mert a déli féltekén májusban virágzik, nem pedig decemberben.
Ahhoz, hogy csodás virágjai hazánkban is hosszú ideig nyíljanak, a kaktusznak sok fényre van szüksége. Nem bírja a huzatot és a túlzott meleget sem.
Nem kifejezetten sivatagi kaktusz, de leveleiben képes tárolni a vizet, így öntözést is csak hetente, őszi és téli hónapokban ennél ritkában igényel. Helyezzük a virágcserepet félig vízzel telt kavicságyra, hogy megfelelő páratartalmú környezetet biztosítsunk a növénynek. A kaktusz a virágbimbók elhullatásával jelzi, ha nem megfelelő a nedvességtartalom számára.
A karácsonyi kaktusz a lakás árnyékos szegleteiben érzi a legjobban magát, ezeken a helyeken viszonylag kevés öntözésre van szüksége. Elvirágzás után célszerű harminc napon keresztül a megszokott helyénél körülbelül 10 fokkal hűvösebb, sötétebb helyre áttenni.
Elvirágzás után is gondozást igényel
Ahhoz, hogy a következő évben ismét virágokat hozzon, a karácsonyi kaktusznak egész évben intenzív természetes fényre van szüksége. Nyáron a szabadba is kihelyezhető, azonban a forróságot nem tűri, levelei megéghetnek, kiszáradhat. A kánikulában tegyük félárnyékos vagy árnyékos helyre. Ősszel fokozatosan szoktassuk a zárt helyhez – eleinte csak egy órára, majd fokozatosan több időre vigyük a lakásba.
Átültetés
Ha átültetésre kerül sor, a friss virágföldhöz keverjünk fele mennyiségben vermikulit (természetes eredetű szilikát-ásvány) és homokot. Nagyobb cserépbe is ültethetjük. Arra figyeljünk, ha ősszel ültetjük át, a kaktusz a gyökérzet fejlesztésére és nem a virágok nevelésére fordít energiát.
Tápanyag-utánpótlás
Áprilistól szeptemberig kevés műtrágyát is kaphat, de figyelni kell arra, hogy a műtrágya nitrogéntartalma ne legyen több 10 százaléknál. Október végén vagy november elején kizárólag nitrogénmentes műtrágyát keverhetünk a virágföldbe. Így a karácsonyi kaktusz minden évben pompás kiegészítője lesz az ünnepi dekorációnak.
Szaporítás dugványozással
Szaporítása egyszerű, tavaszra érdemes időzíteni a dugványozást. Ehhez használjunk laza szerkezetű földkeveréket – tőzeg és homok elegyét. Válasszunk le a kaktuszról három zsenge szárból álló Y-formájú szárdarabokat. Mielőtt a földbe helyeznénk, hagyjuk levegőn száradni pár óráig. Ezután dugjuk a földbe a kaktuszszárakat. Naponta permetezzük vízzel, és fontos, hogy világos helyre kerüljenek. Pár hét alatt gyökeret hoznak a dugványok. Ha a növény növekedésnek indul, átültethetjük nagyobb cserépbe őket.
Nagy Adrienn okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség
Zserbógolyó. Egyszerűen elkészíthető, sütést nem igényel
/Kategória: Édes élet /Szerző: B. Csánk GyörgyiA zserbót sokan szeretik, ám az elkészítése időigényes és megkövetel némi konyhai rutint. Ezek a golyók gyorsan elkészíthetők, sütni sem kell, a zserbóíz mégis garantált. Aprítógép szükséges hozzá. Gasztroajándéknak is tökéletes.
Hozzávalók kb. 15 darabhoz
20 dkg dió
4 dkg aszalt sárgabarack (puha)
4 dkg babapiskóta
3 ek (lehetőleg házi) baracklekvár
1 ek holland kakaó
5-8 dkg porcukor (ízlés szerint édesíthető)
1 ek sötét rum vagy 1 kk rumaroma
Bevonathoz
15 dkg étcsokoládé
1 ek étolaj
1 marék dió
Elkészítés
A babapiskótát őröld porrá aprítógépben, majd öntsd át egy keverőtálba.
A diót serpenyőben pirítsd meg, aprítsd, öntsd az őrölt piskótához. Következhet az aszalt sárgabarack, aprítsd fel és öntsd a többihez.
Add hozzá a porcukrot, a kakaót, a rumot/rumaromát és a sárgabaracklekvárt.
Az aszalt sárgabarackot is aprítsd fel, mehet a többihez.
Adj hozzá porcukrot, 1 kanál kakaót, rumot és 3 evőkanál házi sárgabaracklekvárt. Kezd el összegyúrni, ha szükséges, adj még hozzá lekvár. Kemény, de formázható masszát kell kapni. Kóstold meg, ha szükségesnek érzed, adj még hozzá cukrot.
A masszából formázz kis golyókat. (Olvasói megjegyzés: „a masszát hagyd néhány órát állni, hogy jól megszívja magát, különben a csokifürdő után összerepedezik.”)
Készítsd el a csokimázt: vízgőz felett olvaszd meg az apróra tört étcsokoládét, add hozzá az olajat, keverd össze, és mártogasd bele a golyókat. Helyezd a csokis golyókat szilikonlapra. Az diógerezdeket pörköld meg, majd, mielőtt a csoki megdermedne, egy-egy darabot tegyél a golyók közepére.
Szaloncukrot is lehet belőle készíteni, ez esetben szaloncukornak kell formázni a masszát.
Gasztroblogomat itt találod >>
Ellopott gyerekkori karácsonyaim. Eszter története
/Kategória: Impulzus Olvasósarok /Szerző: Szépítők MagazinTizennyolc évesen életem első önálló karácsonyára készültem, a nálam négy évvel idősebb szerelmemmel. Mindketten otthonról menekültünk egymáshoz azon a felejthetetlen nyáron, én még gyerekfejjel, ő egy kicsit érettebben. Fogalmunk sem volt arról, milyen összeköltözni valakivel.
Nem csak a menekülhetnék vitt egymás karjaiba bennünket, nagy szerelem volt, igaz, sokan nem tudták hova tenni a nagy sietséget. Fogalmunk sem volt arról, milyen szülők nélkül élni, milyen, amikor szabadon dönthetünk a sorsunk alakulásáról, hogy milyen felelősséget vállalni a másikért és önmagunkért. Mert hát a garzon bérleti díját elő kellett teremteni, és én még javában az érettségire készültem…
Az első önálló, „felnőttes” karácsonyom rég volt, és igazán szép volt. Végre nem tört rám az apám Szenteste vad kiabálások közepette, alkoholgőzösen, végre nem fájt már annyira az anyám örökös hiánya, pedig az elviselhetetlen hiányérzet általában karácsonyra szokott tetőzni.
Együtt voltunk kettecskén, és az első karácsonyra már kezdett kioldódni belőlem az állandósult rettegés, meg az önsajnálat, hogy milyen egy elbaltázott sors jutott nekem! Édes Istenem, mit vétettem?! Hogy létezzek, hogy nőjek fel anyám nélkül? Legalább a nővéremet hagytad volna meg, hogy összekapaszkodhassunk, de nem, őt is elvetted. Nagyjából ebben a belső monológban telt a gyerekkorom.
Aztán, egy héttel a 18. születésnapom előtt a Jóisten kigondolta, hogy a kedvemben jár. Pont jókor, mert addigra minden koromsötét lett körülöttem, a gimit is készültem otthagyni. Szóval összejöttem Tomival. Jókor voltunk jó helyen. Sokan véletlennek mondanák, de én biztosan tudom, hogy ő a sorsomba volt vésve, és én is az övébe.
Tomival kiegészítettük egymást a traumáinkban, ő apa nélkül nőtt fel, egy „elveszett” anya mellett. A különbség az volt, hogy apámmal ellentétben Tomi anyja nem tört-zúzott, nem ivott, vagy ha mégis, titokban tette.
Tomit az édesanyja és a nagyanyja nevelte fel, az apja hamar lelépett. Nem volt előtte állandó férfiminta. Ha ezt olykor nehezményezte, az apámmal érveltem… Azt sem mondhatnám, hogy Tomi szeretetlenségben nőtt fel, de valami mégsem volt kerek, ahogy Tomi mondaná: még a széltől is óvott töketlen, felhizlalt kamasszá cseperedett.
Ő ténylegesen otthagyta a középiskolát, minden erejével tiltakozott az anyja által választott szakma ellen. Pedig anyuka jót akart (tudjuk, tudjuk). Ha Tomi nagyvárosi sihederként elvégzi vidéken a mezőgazdasági szakközepet, rögtön munkába állhat anyuka aktuális és nős szerelme mellett, aki állatorvosként úgymond vitte valamire. Tomi sajnos nem bírta a gyakorlati képzést, az istállót, de anyja udvarlóját sem, aki tíz éve csitítgatta lázongó szeretőjét: nyugodjon meg, el fog válni, csak idő kérdése. Ez persze soha nem következett be.
Szóval Tomival nagy vonalakban összepasszoltunk, az anyukája is megkedvelt, bár felfedezni véltem benne némi irigységet. Oly sokszor vetette a szememre, hogy Tomi úgy néz rám, mint egy istennőre.
Apám viszont nem volt kíváncsi Tomira. Mentségére szóljon, felőlem sem érdeklődött, mióta „elszöktem” otthonról. Nem tudom, mi történt volna, ha vele maradok. Nem biztos, hogy élnék, de lehet, csak dramatizálom. A költözésem után röviddel apám elvesztette az állását is. Még mélyebbre süllyedt.
Egy szó, mint száz: az első önálló karácsonyomat rendesen túllihegtem. Úgy voltam vele, hogy eljött az én időm, s ezennel az ellopott karácsonyokat ünnepélyesen visszaveszem.
Megbeszéltük Tomival, hogy ajándékozásra nem telik, de szerzünk karácsonyfát, díszeket, összehozok egy ragyogó karácsonyi menüt, sütök klasszikusokat, még bejgli is lesz.
Túlbecsültem a képességeimet.
Megszállottan tanulmányoztam a Horváth Ilona-féle szakácskönyvet (időszámításunk előtt, amikor még nem volt internet), közösen vásároltunk be Tomival a Tescóban. A szupermarket országos viszonylatban új és menő dolognak számított akkoriban, s bár elbűvölt, nem szerettem ott vásárolni, mert az árubőség feletti fegyelmezetlenségem rendre hazavágta a családi kasszát…
Elérkezett a nagy nap. Nekiálltam sütni-főzni. Tomi intézte a fát.
Szépíteném, de felesleges: a karácsonyi menü csúcspontja a máktöltelék lett. Magában kanalazva. Mai eszemmel már tudom, hogy próbasütést kellett volna tartani, ha lett volna miből. A csuszatésztát is meg lehetett enni, de a halászlevet még évekig tökéletesítenem kellett.
Miközben a készülő bejglit szuggeráltam, Tomi hazahozta a fát. Máig nem tudom, honnét szerezte a haverjával. Én tényleg csak annyit kértem tőle, hogy szép legyen és szimmetrikus. Megpillantottam a gyér lucfenyőt, és valami kicsúszott a számon. Nem tudom, mi. Arra emlékszem csak, hogy Tomi hevesen feltépi az erkélyajtót, és azzal a lendülettel hajítaná is ki a fát az első emeletről.
Jelentem, a karácsony ezen részét sikerült megmentenem! Nyilván az elfogultság beszél belőlem: a miénk volt a legszebb legcsúnyább karácsonyfa!
Ám az ünnep csúcspontját nem a fenyőfa és a karácsonyi „lakoma” jelentette, hanem a lágy ünnepi dallamokba élesen, hangosan és ritmikusan behasító csengő.
– Ilyenkor?! Ki lehet az?! Vársz valakit?! – kérdezgettük egymástól teljes döbbenetben.
Tomi egyik munkatársa volt az. December huszonnegyedikén, késő délután, midőn az angyalok javában szórják a szeretet csillámporát az otthonokra, s már egy lélek sem járkál az utcán. Munkásruhában várakozott, csengetett, várakozott, csengetett az ajtónk előtt. Azóta sem értem, miért nem sietett haza a kicsi gyerekeihez és a feleségéhez. Valami fontosat akart mondani, munkaügyben. Ráért volna harmadnap is, sőt, jövőre is, de ő ezt – pechünkre – nem érzékelte.
Hát így telt az első, „felnőttes” karácsonyunk bevezető napja. Tökéletlenül boldogan.
Jó „visszanézni” akkori önmagamra, a túlélésre, az erőmre emlékeztet. Ez a karácsony minden addigi ünnepet felülírt. Gyermekkorom ellopott karácsonyaiban sem béke nem volt, sem szeretet.
N-K. E.
Nyitókép: Brigitte Tohm/Pexels
Az első lejegyzett bejgli recept 1829-ből
/Kategória: Karácsony /Szerző: Szépítők MagazinA bejgli magyar receptjét először Czifray István, József nádor udvari főszakácsa adta közre 1829-ben megjelent, jó néhány kiadást megélt szakácskönyvében. Nem bejglinek nevezi, hanem „Posonyi finom mákos kalátsnak”.
A történetírók szerint a bejgli eredete ennél régebbre nyúlik vissza. Bár ma már tradicionális magyar karácsonyi édességként tekintünk rá, a bejgli eredetileg a Szilézia vidékéről származik, és már a 14. században ismert kalácsfajta volt. A mákkal vagy dióval töltött tekercs a 19. század második felében kezdett mifelénk elterjedni karácsonyi ételkülönlegességként, és lassan átvette a karácsonyi kalács helyét. A karácsonyi bejgli tradicionálisan diós vagy mákos töltelékkel készült. A népi hiedelem szerint a dió elűzi a rontást, a mák pedig a bőséget, a „sűrű fillért”, a boldogságot jelképezte. Ma már sokféle töltelékkel és azok kombinációival készítik, létezik mandulás, pisztáciás, kókuszos, zserbós, gesztenyés, meggyes-mákos, diós-áfonyás, aszalt szilvás, aszalt barackos, narancsos-marcipános stb.
Pozsonyi finom mákos kalács – Czifray István receptje szerint
Tégy öt meszely (2 liter) száraz lisztet deszkára, sózd meg és szelj bele három fertályfont (42 deka) vajat, nyújtsd ki sodrófával, adj hozzá tizenkét tojásszéket, hat evőkanál tejfelt, öt kanál jó élesztőt, egy kanál tört czukrot s egy kis langy tejsürüt; csináld meg a tésztát széles késsel, a kezeddel pedig éppen ne érintsd meg.
Elkészülvén a tészta, csinálj belőle apró czipókat (a szerint, a mint kisebb vagy nagyobb kalácsókát akarsz sütni), takard be kendővel s hagyd jól megkelni.
Azalatt készíts olyan tölteléket, mint a mákos réteshez az 1164. szám alatt, hanem nagyobb mennyiségben; nyajtsd ki azután a czipókat egymás után hosszában három késfoknyi vastagságra, kend meg a töltelékkel késfoknyi vastagon, tekergesd össze, tedd bádog tepsibe, vagy zsírral megkent papirosra, s hagyd még egy kevéssé kelni, kend be végre levert tojással és süsd meg szépen.
Vagy pedig diós töltelékkel töltsd meg, melyet ekképen készíts: vagdald össze igen apróra a megtisztított diókat, tisztíts meg jó fehér mézet, tedd bele az aprított diókat s annyi tejet, hogy kenni lehesen; adj hozzá összeapritott czitromhéjat és egy kis tört vaníliát, forrald fel egy kevéssé, azután hűtsd meg, de ne hagyd egészen meghidegedni, mert majd nem kenhetnéd.
Mákos töltelék az 1164. szám alatt található receptleírás szerint:
Tölteléknek végy fél meszely (2 deci) tisztított mézet, egy itcze (8 deci) apróra tört mákot, keverd össze s tedd gyenge pártüzre; adj hozzá annyi tejet, hogy kenni lehessen, továbbá egy kis darab vajat, apróra tört vaníliát s aprított czitromhéjat; ha már elég puha, tedd félre s hagyd meghűlni.
Mai, megszokott formában a hozzávalók átirata
Tésztához
(megjegyzés: egy rúd bejglihez 15-20 dkg liszt szükséges, így a receptben szereplő mennyiségekből kb. 10 bejglink lenne, a szerk.)
2 kg liszt
42 dkg vaj
12 tojássárgája
6 ek tejföl
5 ek élesztő
1 ek finomszemcsés kristálycukor vagy porcukor
só
langyos tejszín
Mákos töltelékhez
(erről írja a szerző, hogy „nagyobb” mennyiség szükséges belőle a fenti mennyiségekből készített bejglihez; a szerk.)
2 dl méz
8 dl mák
kevés tej (annyi, hogy a mákos töltelék kenhető legyen)
kis darab vaj
vaníliarúd kikapart belseje
reszelt citromhéj
Megjegyzés: ahhoz, hogy a régi szakácskönyvekből is magabiztosan süssünk, főzzünk, kell némi konyhai rutin, mivel az ételekhez szükséges hozzávalók mennyisége gyakran elnagyoltan van feltüntetve, és az elkészítési útmutatót sem egyszerű követni, mivel nem állnak rendelkezésre a korabeli konyhai eszközök. Gyakran a hozzávalókat sem egyszerű beszerezni, és esetenként a szövegértelmezés is fel adja a leckét, az ételek régi neve ma már sokunk számára ismeretelen (például a vajas szarvas – vajaskifli). De épp ez benne a szép, izgalmas felfedezés! A régi szakácskönyvek nemcsak kultúrtörténeti érdekességek, de gasztronómiai szempontból is hihetetlenül gazdag világot tárnak fel előttünk. Czifray István szakácskönyvét egyébként többször is újranyomtatták, és a modernizált változata is elérhető.
Nyitókép: az Év Diós Bejglije 2021-ben. Készítője: Simon Andrea, Trattoria di Sophia, Budapest
Fotó forrása: cukraszat.net
9 szép nyomtatható karácsonyi színező gyerekeknek, felnőtteknek
/Kategória: Kreatív /Szerző: Szépítők MagazinKarácsonyi színezőket gyűjtöttünk össze, gyerekek és felnőttek is találhatnak kedvükre valót. Kisiskolásoknak egy feladatlapot is elrejtettünk a képek között.
A képeket mentsd le a gépre, nyomtasd ki, s máris színezheted!
Narancsos-diós karácsonyi kelt kuglóf
/Kategória: Karácsony /Szerző: Szépítők MagazinAki klasszikus süteménnyel szeretné meglepni a szeretteit karácsonykor, a kuglóf remek választás, békebeli klasszikus sütemény. Ez a kelt kuglóf őrzi a narancs kellemes ízét és illatát; aki szereti a mazsolát, tehet bele, de el is hagyható.
Hozzávalók
40 dkg liszt
2 tojás
1 dl langyos tej
1 dl szobahőmérsékletű vagy langyosított tejszín
10 dkg olvasztott vaj
8-10 dkg cukor
csipetnyi só
2,5 dkg élesztő
1 bionarancs reszelt héja
1 bionarancs leve
2 evőkanálnyi apróra vágott kandírozott narancshéj
2 evőkanálnyi mazsola vagy
2 evőkanálnyi durvára vágott étcsokoládé
1 evőkanálnyi durvára vágott dió
Elkészítés
Az élesztőt futtassuk fel a langyos, cukrozott tejben.
A vajat olvasszuk meg, de ne forraljuk.
Egy nagyobb keverőtálba szitáljuk a lisztet, majd beletesszük a nedves és száraz összetevőket, a vaj, a narancshéj, a dió vagy mazsola és az étcsoki kivételével, ezek a dagasztás végén kerülnek a tésztába.
A felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük, majd elkezdjük dagasztani.
Ha a tészta már szép fényes és ruganyos, dagasszuk hozzá az olvasztott vajat.
Ha a vajat is szépen felvette a tészta, gyúrjuk hozzá a narancshéjat, a mazsolát és az étcsokit.
Kelesszük a tésztát a duplájára 40-50 percig, lefedve, majd a megkelt kuglóftésztát gyúrjuk össze és tegyük kuglófformába, figyelve arra, hogy a formának nagyjából a felét töltse meg a tészta. Sütés előtt hagyjuk még kb. 25 percig kelni.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon alsó-felső sütési módban süssük kb. 45 percig. Ha közben nagyon barnulna a teteje, fóliával takarjuk le.
Ha megsült, a kuglófformában hagyjuk kihűlni. Borítsuk ki a formából, majd szórjuk meg szőlőcukorral vagy porcukorral.
Fotó: Kate Laine/Unsplash
Karácsonyfa: mű, vágott vagy földlabdás legyen? Mikor választunk valóban környezettudatosan?
/Kategória: Karácsony /Szerző: Szépítők Magazin– Semmi rosszat nem teszel, ha kivágatsz egy karácsonyfának való fenyőt – mutat rá a kanadai Ellipsos cég által végzett korábbi elemzés, mely szerint az élő fenyő szinte minden szempontból jobb döntés. Egy műfenyő átlagos élettartama hat év. Ha ennyi ideig használják, nagyjából háromszor annyi üvegházhatású gáz kibocsátásával jár a gyártása és a szállítása, mint az élő fenyőé.
A műfenyők jelentős része Kínából érkezik Amerikába és Európába is. A szállítás és a gyártás komoly környezeti hatásokkal jár. Ezzel szemben az élő fenyőket az adott országban nevelik, nálunk zömében a nyugati határszéli falvakban.
Sokan azt gondolják, hogy egy műfenyő mellett döntve megmentik egy fa életét, de ezeket a fenyőket valójában kizárólag azért ültetik, hogy karácsonyfa legyen belőlük.
Környezeti szempontból akkor lesz egyenértékű a vágott karácsonyfával a műfenyő, ha legalább húsz esztendeig használják.
A műfenyő nem csak környezeti, de egészségügyi szempontból sem tökéletes választás, mutat rá az Ellipsos. Kőolaj- és fémszármazékok képezik ugyanis az alapját, ezek nem megújuló források, ráadásul a gyártás során egészségre ártalmas anyagok keletkeznek. A kész műfenyő tartalmaz például PVC-t, akár ólmot is, ami az egészségre kifejezetten ártalmas.
A hazai gazdaságnak is jót tesz az, aki élő, vágott fenyőt vásárol.
A hazai kínálat jelentős része ugyanis a nyugati határszélről származik. Zala, Somogy és Vas megyében több száz kistermelő neveli meg azt a 1,5-1,8 millió fát, amit idehaza állítanak fel karácsonykor. A fák döntő része 1-2 hektáros apró birtokokról származik, 5-10 év alatt érik el a megfelelő méretet. Hasonló a helyzet a földlabdás fenyőkkel is: ezek döntő része is Magyarországon nevelkedik. Ezzel szemben a műfenyők jelentős része Kínából érkező importtermék.
A földlabdás fenyő valóban környezettudatos választás: a fa kiültethető a szabadba, de nevelhetjük megfelelő méretű dézsában, cserépben is.
Forrás: ankert.hu