Harangozó Attiláné Barna Éva vagyok, 3 kicsi gyermek édesanyja, a VicArt ékszerek megálmodója, készítője és fotósa. A VicArt a nevemből ered, mert sokan hívnak Vicának. Úgy kezdődött a drótékszeres pályafutásom, hogy 2011 decemberében vettem egy tekercs lila drótot az adventi koszorúhoz…
Alumíniumdrót volt, tehát nagyon könnyen lehetett hajtogatni. Mivel sok megmaradt belőle, ezért tekergettem, tekergettem, az itthon fellelhető, célnak nem éppen megfelelő szerszámokkal addig formáltam, míg lett belőle egy gyűrű.
A férjem nem győzte behordani a műhelyéből a fogóit…
…próbálgattuk, melyik lesz igazán alkalmas dróthajlításhoz. Persze ezek nagyok voltak, férfikézbe és kemény anyagok megmunkálására valók. Hamarosan be kellett ruháznom néhány jobb szerszámra.
Akkoriban bújtam az internetet és a technikákat gyakoroltam; már amennyit két óvodás és egy egyéves gyerek mellett lehetett. Jobbára alvásidőben vagy este fektetés után. A férjem készített nekem egy táblát, amire rögzíteni tudtam őket, és mikor feltettem rá az első 6-8 fülbevalót, nagyon árváknak tűntek ott. A következő év eleje tehát azzal telt, hogy sorozatban gyártottam az ékszereket, hogy nyilvánosság elé állhassak velük.
Eleinte csak fülbevalókat készítettem, aztán medálokat, később gyűrűket és karkötőket is. 2012. márciusában Facebook oldalt hoztam létre, áprilisban blogot nyitottam azoknak, akik nincsenek fent semmilyen közösségi hálón.
A férjem elektronikai műszerész volt, így rengeteg rézdrótja volt otthon, mindenféle méretben. Ezeken gyakoroltam, azután ezüstözött réből készítettem el a végleges formát. Utólag visszagondolva kár volt a kukába dobni a félresikerült darabokat, mehettek volna a MÉH telepre.
Nagy előrelépés volt, amikor megnyitottam a Meskán a boltomat. Már a bolt kifejezés is nagyon inspiráló volt, hajtott előre, hogy mindig legyenek új portékáim. Sok kedves embert ismertem ott meg, csak pozitív visszajelzéseket kaptam. Rengeteg kép került fel a Facebook oldalamra, olyanok is amiket egyszer megcsináltam, de még egyszer nem tudnék.
Ennek több oka is lehet: nincs hozzá anyagom, mert például egy szétszedett régi ékszerből szedtem ki hozzá a gyöngyöt. Vagy: annyira nehéz volt megcsinálni, hogy a végén örültem, hogy kész és nem akartam még egyszer ebben a formában elkészíteni. Esetleg kitaláltam egy másik módot, ahogy meg lehet csinálni.
Egy ékszert legfeljebb kétszer készítek el…
…így tudom garantálni, hogy nem jön szembe az utcán.
E három ok miatt ötlött fel először bennem, hogy csinálok egy saját webshopot, ahol kizárólag azok a termékek elkészültek, s azonnal szállíthatók. Jött a nyár, a vásárok és rendezvények ideje, a webshop megvalósításával ezért kicsit vártam, a vásárokra készültem. Mindig nagy öröm személyesen is találkozni a vásárlóimmal. Ilyenkor van lehetőség arra, hogy egyéni elképzeléseket is megbeszéljünk. Boldog vagyok, amikor felpróbálják vagy csak meglátják a kész ékszert, és azt mondják: ez az!
Elmúlt a nyár, novemberre összeraktuk a programozó öcsémmel a webshopot. Ebben az időben kezdtem el beletanulni a marketingbe. Több könyvet, rengeteg interneten fellelhető anyagot elolvastam, és próbáltam alkalmazni. Akciókat, játékokat indítottam a Facebookon. Eleinte sután fogtam az egészhez, mára azonban a tapasztalat, és a folyamatos tanulás révén eljutottam egy olyan szintre, ami nekem elegendő. Nem alkalmazok nyomulós technikákat, az nem az én világom; mindössze megtanultam, hogyan juttathatom el a portékáimat azokhoz, akik ezt értékelik és szeretik.
Közben a fotózásban is fejlődtem…
…sok termékfotót már nem laikus szemmel nézek, hanem a beállítást próbálom megjegyezni és alkalmazni más fotós trükköket. Imádom ezt a munkafázist is. Szeretem az ékszereket elkészíteni, lefotózni, a képszerkesztés is közel áll hozzám, s a arra is ügyelek, hogy az ékszerek igényes csomagolásban jussanak el tulajdonosaikhoz.
Hogyan születik egy ékszer?
Van, hogy megrendelésre készítek valamit. Ez lehet egy már régebbi ékszer is, csak más színben, vagy egy teljesen új termék is. Van, hogy ihletből készítek ékszereket, az aktuális hangulatom szerint. Ha például nagyon lila hangulatom van, előszedem az összes lila és vele harmonizáló gyöngyömet, néhány tekercs drótot, és ezekből alkotok valamit. Van, hogy…
…az anyagban benne van, hogy mi akar lenni…
…én csak megcsinálom. Érhet a múzsa csókja akkor, ha például egy híres színésznőn meglátok egy szép fülbevalót. Mire leülök az asztalhoz, már nem is tudom pontosan hogy nézett ki, de a lenyomata megmaradt bennem, és az alapján készül egy teljesen más fülbevaló.
A leggyakoribb mégis az, hogy egy gyöngyös boltban meglátok egy gyöngyöt, kicsit arrébb egy másikat, s a fejemben már formálódik is, hogy ez jó lesz karkötőnek, ebből lesz a medál. Szinte reszket a kezem ilyenkor, szeretnék mihamarabb hozzákezdeni, hogy elkészüljön a szett.
Minden Karácsony előtt készítek könyvjelzőket, kulcstartókat, mobildíszeket gyönyörű gyöngyökkel ékesítve. Tanulok új technikákat is, a zsugorkázás egy időre magába szippantott, s az üveglencsével fedett ékszereket is nagy szeretettel készítem.
A három kicsi gyerekünk és a háztartás mellett muszáj valami olyat is csinálni, ami produktív és feltölt. Eleinte nagy öröm volt, hogy olyan dolog került ki a kezemből, amit nem eszünk meg vagy nem koszolunk össze, tehát nem főzés és mosás. Mára az ékszerkészítés szinte a hivatásommá vált. A legjobban az jelzi ezt, hogy amikor a fiamat kérdezik az óvodában a szülők foglalkozásáról, azt mondja: apa tűzoltó, anya ékszereket készít.
Facebook
VicArt
Csipkemintás vajas keksz
/Kategória: Édes élet /Szerző: Szépítők MagazinA pate sablée kiválóan mintázható csipkével vagy sütimintázó hengerrel. Magas cukor- és vajtartalmú tészta, omlós és ízletes. Használhatjuk különféle ízesítésű kekszek alapjaként, de különféle gyümölcsökkel is megtölthetjük.
Hozzávalók több mint 50 darab kekszhez
250 g finomliszt
200 g enyhén puha vaj
100 g porcukor
egy csipet tengeri só
2 db tojássárgája
1/2 rúd vanília kikapart magjai
Elkészítés
A munkafelületre halmozzuk a lisztet, egy mélyedést formázunk a közepén. A vajat beledaraboljuk. Rászórjuk a sót és a porcukrot. Ujjainkkal összedolgozzuk a vajat a cukorral, a sóval és némi liszt is kerülhet hozzá. Hozzáadjuk a tojássárgákat, amiben elkevertük a vanília magjait. Összedolgozzuk a vajas morzsalékkal, végül beledolgozzük az összes lisztet.
A homogén tésztát a tenyerünkkel többször nyomkodjuk meg (magunktól távolítva a tésztát), hogy teljesen sima legyen. Folpackba csomagolva tegyük a fagyasztóba 20 percre. (A jól becsomagolt tészta eláll a hűtőben 1 hétig, a fagyasztóban 3 hétig.)
Béleljük ki a sütőlapot sütőpapírral, melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
A tésztát osszuk kétfelé – amíg az egyikkel dolgozunk, a másik felét tegyük a hűtőbe. Enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk a tésztát nagyjából 5 milliméter vastagra. Borítsuk rá a csipkét és így nyújtsuk tovább a tésztát, kb. 3 milliméter vastagra.
A csipkét távolítsuk el, majd tetszőleges formájú kiszúróval formázzunk kekszeket.
A kekszeket 170 fokon 7-8 perc alatt süssük meg – gyorsan megsülnek, figyeljünk arra, nehogy nagyon megpiruljanak, vagy megégjenek.
Fotók, recept: Szeretetrehangoltan
Egyedi póló, avagy Angyalkám, varrhatok neked szárnyakat?
/Kategória: Csináld magad! /Szerző: Mesterházy MónikaAlapanyagok
Fehér vagy bézs árnyalatú pamutpóló
Színes pamut anyag (lehet kék vagy rózsaszín, esetleg szolid mintás, vagy arany, ezüst)
Vékony vatelin bélésanyag
Olló, cérna, tű
A kivitelezés képekben
Ötlet, fotók: Lill-a Design
Ajánló
Póló átalakítás: frissítsük fel kreatívan a gyerekek ruhatárát!
Sütés nélkül finomat: aszalt gyümölcsös, mogyorós, mandulás rúd
/Kategória: Édes élet /Szerző: Szépítők MagazinHozzávalók
10 dkg darált háztartási keksz + 4 dkg darabos keksz
10 – 10 dkg mazsola
aszalt barack és aszalt füge
5-5 dkg mogyoró és mandula apró darabokra vágva
10-12 dkg vaj
porcukor ízlés szerint
Elkészítés
Az aszalt gyümölcsöket 20 percre vízbe áztatjuk, majd leszűrjük és a fügét, a barackot apróra vágjuk.
A kekszet az olvasztott vajjal és a cukorral összekeverjük, majd hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket és az apróra vágott magokat.
Alaposan összegyúrjuk és rudat formálunk belőle, majd alufóliába csomagoljuk és hűtőszekrénybe tesszük néhány órára. Éles késsel szeleteljük.
Ez az édesség a kekszszalámi rokona, annak reformváltozata, főleg, ha cukor nélkül készítjük. Bármilyen más aszalt gyümölccsel és maggal el lehet készíteni. A magokat sütőben meg is piríthatjuk felhasználás előtt.
György Ottilia receptje
Marcipános-nugátkrémes tallérok
/Kategória: Édes élet /Szerző: Szépítők MagazinHozzávalók kb. 55 darabhoz
Tésztához
25 dkg finomliszt
20 dkg marcipánmassza
12,5 dkg cukor
csipet só
12,5 dkg vaj
1 tojás
Tetejére
15 dkg étcsokoládé
1 púpozott ek mogyorókrém
hámozott, aprított, natúr pisztácia vagy mogyoró
Elkészítés
1. A lisztet tálba tesszük, nagy lyukú reszelőn belereszeljük a marcipánt, hozzáadjuk a cukrot és a sót, és elmorzsoljuk a kisebb kockákra vágott hideg vajjal.
2. A tojással együtt sima tésztává gyúrjuk, téglalappá formázzuk és háztartási fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
3. Lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és kb. 5 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle. (Én véletlenül vékonyabbra nyújtottam, ezért több lett, mint amire számítottam.)
4. A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben, egymás után megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
5. A csokit felaprítjuk, a mogyorókrémmel együtt gőz fölött vagy vízfürdőben megolvasztjuk, a tallérokat megmártjuk benne, vagy teáskanál hátával egyenletesen elkenjük rajtuk a mázat, és csokis felükkel felfelé sütőpapírra tesszük.
6. 5 perc elteltével villával mintát nyomunk a tallérokon lévő nugátos csokikrém közepébe, megszórjuk aprított pisztáciával, hagyjuk, hogy a krém teljesen megszáradjon, majd fogyasztásig hűvös helyre tesszük.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 10 perc
Tipp:
Pisztácia híján zöld ételfestékkel is színezhetjük a mogyorót, és száradás után megszórjuk vele a még lágy krémet.
Jó étvágyat!
Webajánló
Sünis kanál blog
Születésmese. Kórházban háborítatlanul. Zsófi története
/Kategória: Sorsvonalak /Szerző: Gősi JudóLillában azonnal megfogott a nyíltsága, a merész szókimondása, a sziporkázó humora és az érezhető „egyensúlyban levése”. Örömmel elfogadtam, mikor felkért arra, hogy az orvosa, szülésznője és a párja mellett női segítője legyek kisbabája világra jötténél. Párjával, Robival aranyos, kedvesen évődő párt alkottak. Tapintható volt közöttük a szeretet, az egymásra figyelés.
Zsófi, a világra készülő kislány, a kiírt terminusnál 4 nappal korábban döntött úgy, hogy útnak indul, de Lilla hangja teljesen kisimult, és békés volt a telefonban, mikor hívott, hogy hajnal óta 57 perces fájásai vannak. A délelőtt csendesen telt. Lilla a fájások alatt elcsendesedett és elrévedt, de utána mindig visszakapcsolódott a múltidéző, meghitt beszélgetésbe. Délutánra fájásai erőssége megnőtt, így elindulunk a kórházba.
A szülőszobát a leendő apa mécsesekkel öltöztette ünneplőbe…
…és halk zene szólt. Bársonyos félhomály és bensőséges nyugalom volt a levegőben, melyet nem zavart meg az időközben megérkező doktornő sem. Kedves volt és halk. Lilla beleegyezésével rövid vizsgálat következett, 2 centinél tartott a tágulás.
A fájások alatt Lilla ringatózva, csukott szemmel adta át magát a történéseknek. Fél 11-kor a fájások erősödni kezdtek. Lilla a megpihenés után új dolgot talált ki; Robi nyakába kapaszkodott, picit beroggyantotta a térdeit, én pedig elkezdtem masszírozni a csípőjét, a keresztcsontját. A mozdulataim lassúak és mélyek voltak, mély sóhajtások jelezték, hogy ez jól esett neki. 1 órakor 5 centinél tartottunk…
Robi dúdolt Lillának, ő pedig a fájások alatt valamit csendesen mondogatni kezdett. Sokáig nem értettem, hogy mit mond, aztán ahogy egyre hangosabban ismételgette, a hangok szavakká, mondatokká forrtak: Gyere kincsem, gyere kicsi csillagom. Nyitom a kaput. Erős vagy már, gyere közénk. Szép kis család leszünk. Nagyon szeretünk Téged. Elengedlek, elengedlek, gyere bátran.
A fájások tovább erősödtek, fél 3-kor előkerült a muskotályzsálya és vízforraló. Lillának jól esett a meleg borogatás. Ekkor már félig elvarázsolt állapotban volt. Tekintete merengőn, mélázón révedt a levegőbe. A fájásoknál a hangja egyre erősebbé és erősebbé vált. Markolta a kedvenc, otthonról magával hozott kendőjét, szorította a feléje nyújtott kezeket és a fájások csak jöttek, jöttek, egyre dinamikusabban és egyre erősebben.
A borogatások cseréjét Lilla csukott szemmel kérte, láthatóan nagyon segítette a fájdalmak elviselésében és egyre csak azt mondogatta, hogy: „még melegebbet, még melegebbet.” Fél 4-kor Lilla már hörgő, elcsukló hangon vajúdott. Robival összeösszenézve felváltva kínáltuk vízzel Lillát, ahogy eddig is. Közben rendületlenül folyt a borogatás és Lilla egyre hangosabban és egyre gyakrabban jelezte, hogy Zsófi hamarosan megérkezik.
A szülésznő időközönként megjelent, majd mikor nyugtázta, hogy minden szépen halad az útján, csendben magunkra hagyott bennünket. Szívet melengető volt a figyelem mind felőle, mind a doktornő felől. Olyanok voltak, mint a légtornászok alatti védőháló. Ott voltak, készen álltak, de hagyták megtörténni azt, ami magától is meg tud történni.
Fél 5 körül Lilla már nem kért több meleg borogatást. Az eddigi félig ülős, félig fekvős állapotból négykézlábra állt úgy, hogy közben felkönyökölt az ágyra. A lába terpeszben, csípője ritmusosan ringatózott.
A vajúdás kemény munka…
…ez meg is látszott rajta. A haja kócos és csurom víz volt.
Próbáltam az arcából kisimítani az odaragadt tincseket és közben fújtam, hogy ezzel is kicsit hűteni tudjam a hevületét. Itt már egyik kezével Robit, másik kezével engem markolt. Minden szorításánál picit visszaszorítottam én is, hogy ezzel is jelezzem, vele vagyok. Közben a félhomályos szülőszobában csendes készülődés kezdődött, a szülésznő előkészült a gátvédelemhez. Ekkor már tűnő felső méhszáj volt tapasztalható a vizsgálatnál. A doktornő halkan, tagoltan, lassan és kedvesen beszélt Lillához. Elérkezett a kitolás…
Mikor megjelent a baba feje, az annyira várt magzatvíz még mindig nem volt sehol. „Látom a pici fejét és teljesen kopasz” – mondta a szülésznő. Bátorította Lillát, hogy érintse meg, de ő nem tudott mozdulni a fájdalomtól. Aztán nagy loccsanás hallatszott, és a szülésznő módosított: „de, de van haja! Nem is kevés, szép fekete”.
Ezután, szinte három fájásnyira már kint is volt egy pöttöm baba, aki azonnal gyönyörűen és erőteljesen felsírt. A szülésznő gyengéden Lilla mellkasára tette és betakargatta őket. Ekkor már jó ideje ment a hősugárzó, mindannyiunknak gyöngyözött a homloka. Robi eddig szinte le sem vette a tekintetét a párjáról, de most felnézett, és férfikönnyek szántották az arcát. A tekintetünket kereste. A doktornőét, a szülésznőét és az enyémet. Mélyen, erőteljesen és hosszan a szemünkbe nézve, szavak nélkül mondott köszönetet.
Lillánál a doktornő a méhlepény megérkezése után pici vérzést állapított meg. Belül sérülhetett, mert a gát kívülről teljesen sértetlen maradt hála a szülésznő gondos munkájának. A 34 öltésnyi megpróbáltatással Lilla szinte már nem is törődött, hiszen karjában ott szuszogott a kislánya, Zsófi. A mécsesek még mindig égtek, hisz amelyik időközben kialudt, azt azonnal pótoltuk. És még szólt a zene is halkan, amikor ránk talált a reggel.
Így érkezett meg Lilla és Robi kislánya, Zsófi. Igazi tündérmese, igazi születésmese.
Fotó: Hajdrák Tímea
Karalits: két barátnő, aki kizárólag újrahasznosított anyagokból alkot
/Kategória: Alkotóktól /Szerző: Szépítők MagazinA KARALITS újraértelmezi a múltat, a régit, a meguntat vagy kidobásra várót, a fából vaskarikát és fordítva. Egyedileg készít bútorokat, kiegészítőket, ékszereket, lakokat rendez be vagy át. Egyszóval bármit, ami a képzeletünkbe belefér. Újrahasznosítva természetes anyagokat, régi tárgyakat. Főprofilunk az egyedileg készített tükreink, amiket fali ékszernek is nevezhetünk.
Karabacakoglu Damla és Gerlits Réka
A KARALITS márkanevet is a vezetékneveink újrahasznosításával, pontosabban újragondolásával alkottuk meg. A nevünk KARAbacakoglu Damla és GerLITS Réka – két nagyon régi és jó barát, szinte testvérek vagyunk.
Mindez nagyon egyszerűen kezdődött. Emlékek az általános iskolai rajz és technika órákról, sok-sok felgyűlt újságpapír, lim-lom, ami – úgy tűnt – már semmire nem használható. Közeledett a karácsony, s valami kreatívat, egyedit és különlegeset szerettünk volna készíteni, így kezdtünk bele, első “gyermeki” technikánk gyakorlásába: papírmasét készítettünk. Fogtunk egy fakeretes tükröt és papírmasé szobrot építettünk a szélére.
Persze ez még nem tűnt túl strapabírónak, de később rájöttünk, hogyan tudjuk úgy megragasztani, rögzíteni, formázni és lekezelni, hogy az anyagkeménység szinte olyan legyen, mint a fáé. Így szinte bármilyen és bármekkora alakot építhetünk.
Hobbinak – egyedi ajándéknak – indult, de ismerősről-ismerősre, mondhatni szájról-szájra terjedt a híre ennek a tükörnek, s egyre több megrendelést kaptunk.
Nem hulladék! Kreatív alapanyag
Valami készül
A készítési folyamat elég hosszadalmas, de nagyon szeretünk ezzel a technikával dolgozni. Lényegében folyamatosan simogatjuk, mire olyan formájú lesz, amit megterveztünk, elképzeltünk. Először alapozás, majd építés, újabb alapozás, megint építés. Amikor elkészül a forma, ráépítjük a domború mintát, majd lefestjük előbb alapozó festékkel, aztán a kiválasztott színre. Minden lépés után legalább fél napos száradási időt hagyunk az anyagnak.
Más anyagok is megihlettek bennünket, visszataláltunk például sógyurmához. Ebből az anyagból kellő száradási idő – csiszolás, kezelés, festés, lakkozás – után szép kis szobrokat, használati tárgyakat lehet készíteni. Kedvencünk a szárnyait széttáró madár gyűrűtartónk.
Minden anyagot igyekszünk felhasználni, amit itthon találunk: rongyokat, ingeket, lepedőket, terítőket, melyek elszíneződtek, kiszakadtak. Ezeket megfestve alkottuk horgolt szőnyegeinket is.
Habár egyikünk sem nevezheti hivatásos kézművesnek magát, alkotók vagyunk, mindketten művészeti pályán mozgunk. Karabacakoglu Damla művészeti managerként , jómagam, Gerlist Réka pedig színészként diplomáztam. Ami inspirál minket, az maga az alkotás, a kreativitás, s az ebben való fejlődés.
Fontosnak tartjuk az újrahasznosítás művészetét és iparát
Hiszünk az új lehetőségben és a megújulásban, alkotásainkat ebben a szellemben készítjük. Minden anyag, amit felhasználunk természetes és újrahasznosított.
Régi csipkéből és állólámpatestből vintage lámpát készítettünk
Papirmasé tükörkeret
Karalits a Faceboookon
E-mail: karalitskaralits@gmail.com
Felhívás
Kedves Alkotók! Szeretnénk minél több minőségi handmade, kézművész terméket bemutatni az Életszépítők ÖkoKreatív Életmód Magazinon és Facebook oldalunkon. Elsősorban azok jelentkezését várjuk, akik hobbiszinten, magas színvonalon sajátítottak el különböző kreatív kézműves technikákat, de azok is írhatnak, akik hivatásszerűen gyakorolják alkotói tevékenységüket. Várjuk bemutatkozó leveleiteket a szerkesztoseg@eletszepitok.hu e-mail címre. Tárgy mezőben tüntessétek fel: Alkotó vagyok.
Üdvözlettel, az Életszépítők csapata
Csokis-narancsos kevert süti | Erika süteményei
/Kategória: Édes élet /Szerző: Mesterházy MónikaEzt az édességet bármilyen sütőformában meg lehet sütni: kerek tortaformában éppúgy, mint őzgerincben, vagy akár muffin kapszlikban, ahogy én tettem. Napokig friss marad, ha teljesen kihűlt állapotában légmentesen lezárjuk.
Hozzávalók
240 gr finomliszt
3 tojás
25 gr apróra vágott csoki (a Sport szeletet ajánlom)
250 gr vanília ízesítésű joghurt
120 gr cukor
csipet só
fél narancs leve
fél narancs lereszelt héja
1 tasak sütőpor
100 ml étolaj
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 fokon. Ha nem muffin formákban sütnénk, a tortaformát vagy az őzgerincet jól vajazzuk ki (teavajjal).
Keverjük ki a tojásokat a cukorral – nem kell túlverni -, adjuk hozzá a joghurtot, a narancslé felét, a reszelt narancshéjat és az olajat. A lisztet szitáljuk át, keverjük el benne a sütőport, s lassan, folyamatosan keverve – a maradék narancslével váltogatva – adagoljuk hozzá a tojásos-joghurtos masszához. (A végére a lisztet hagyjuk.) A masszához végül adjuk hozzá az apróra vágott csokit, és kézzel forgassuk át a tésztában.
Süssük aranybarnára, a sütési idő kb. 45 perc.
Jó sütést kívánok!
Ajánló
Sajtos linzer
Panettone – olasz gyümölcskenyér
Egyszerű almatorta
Az anyagban benne van, hogy mi akar lenni | VicArt egyedi drótékszerei
/Kategória: Alkotóktól /Szerző: Szépítők MagazinHarangozó Attiláné Barna Éva vagyok, 3 kicsi gyermek édesanyja, a VicArt ékszerek megálmodója, készítője és fotósa. A VicArt a nevemből ered, mert sokan hívnak Vicának. Úgy kezdődött a drótékszeres pályafutásom, hogy 2011 decemberében vettem egy tekercs lila drótot az adventi koszorúhoz…
Alumíniumdrót volt, tehát nagyon könnyen lehetett hajtogatni. Mivel sok megmaradt belőle, ezért tekergettem, tekergettem, az itthon fellelhető, célnak nem éppen megfelelő szerszámokkal addig formáltam, míg lett belőle egy gyűrű.
A férjem nem győzte behordani a műhelyéből a fogóit…
…próbálgattuk, melyik lesz igazán alkalmas dróthajlításhoz. Persze ezek nagyok voltak, férfikézbe és kemény anyagok megmunkálására valók. Hamarosan be kellett ruháznom néhány jobb szerszámra.
Akkoriban bújtam az internetet és a technikákat gyakoroltam; már amennyit két óvodás és egy egyéves gyerek mellett lehetett. Jobbára alvásidőben vagy este fektetés után. A férjem készített nekem egy táblát, amire rögzíteni tudtam őket, és mikor feltettem rá az első 6-8 fülbevalót, nagyon árváknak tűntek ott. A következő év eleje tehát azzal telt, hogy sorozatban gyártottam az ékszereket, hogy nyilvánosság elé állhassak velük.
Eleinte csak fülbevalókat készítettem, aztán medálokat, később gyűrűket és karkötőket is. 2012. márciusában Facebook oldalt hoztam létre, áprilisban blogot nyitottam azoknak, akik nincsenek fent semmilyen közösségi hálón.
A férjem elektronikai műszerész volt, így rengeteg rézdrótja volt otthon, mindenféle méretben. Ezeken gyakoroltam, azután ezüstözött réből készítettem el a végleges formát. Utólag visszagondolva kár volt a kukába dobni a félresikerült darabokat, mehettek volna a MÉH telepre.
Nagy előrelépés volt, amikor megnyitottam a Meskán a boltomat. Már a bolt kifejezés is nagyon inspiráló volt, hajtott előre, hogy mindig legyenek új portékáim. Sok kedves embert ismertem ott meg, csak pozitív visszajelzéseket kaptam. Rengeteg kép került fel a Facebook oldalamra, olyanok is amiket egyszer megcsináltam, de még egyszer nem tudnék.
Ennek több oka is lehet: nincs hozzá anyagom, mert például egy szétszedett régi ékszerből szedtem ki hozzá a gyöngyöt. Vagy: annyira nehéz volt megcsinálni, hogy a végén örültem, hogy kész és nem akartam még egyszer ebben a formában elkészíteni. Esetleg kitaláltam egy másik módot, ahogy meg lehet csinálni.
Egy ékszert legfeljebb kétszer készítek el…
…így tudom garantálni, hogy nem jön szembe az utcán.
E három ok miatt ötlött fel először bennem, hogy csinálok egy saját webshopot, ahol kizárólag azok a termékek elkészültek, s azonnal szállíthatók. Jött a nyár, a vásárok és rendezvények ideje, a webshop megvalósításával ezért kicsit vártam, a vásárokra készültem. Mindig nagy öröm személyesen is találkozni a vásárlóimmal. Ilyenkor van lehetőség arra, hogy egyéni elképzeléseket is megbeszéljünk. Boldog vagyok, amikor felpróbálják vagy csak meglátják a kész ékszert, és azt mondják: ez az!
Elmúlt a nyár, novemberre összeraktuk a programozó öcsémmel a webshopot. Ebben az időben kezdtem el beletanulni a marketingbe. Több könyvet, rengeteg interneten fellelhető anyagot elolvastam, és próbáltam alkalmazni. Akciókat, játékokat indítottam a Facebookon. Eleinte sután fogtam az egészhez, mára azonban a tapasztalat, és a folyamatos tanulás révén eljutottam egy olyan szintre, ami nekem elegendő. Nem alkalmazok nyomulós technikákat, az nem az én világom; mindössze megtanultam, hogyan juttathatom el a portékáimat azokhoz, akik ezt értékelik és szeretik.
Közben a fotózásban is fejlődtem…
…sok termékfotót már nem laikus szemmel nézek, hanem a beállítást próbálom megjegyezni és alkalmazni más fotós trükköket. Imádom ezt a munkafázist is. Szeretem az ékszereket elkészíteni, lefotózni, a képszerkesztés is közel áll hozzám, s a arra is ügyelek, hogy az ékszerek igényes csomagolásban jussanak el tulajdonosaikhoz.
Hogyan születik egy ékszer?
Van, hogy megrendelésre készítek valamit. Ez lehet egy már régebbi ékszer is, csak más színben, vagy egy teljesen új termék is. Van, hogy ihletből készítek ékszereket, az aktuális hangulatom szerint. Ha például nagyon lila hangulatom van, előszedem az összes lila és vele harmonizáló gyöngyömet, néhány tekercs drótot, és ezekből alkotok valamit. Van, hogy…
…az anyagban benne van, hogy mi akar lenni…
…én csak megcsinálom. Érhet a múzsa csókja akkor, ha például egy híres színésznőn meglátok egy szép fülbevalót. Mire leülök az asztalhoz, már nem is tudom pontosan hogy nézett ki, de a lenyomata megmaradt bennem, és az alapján készül egy teljesen más fülbevaló.
A leggyakoribb mégis az, hogy egy gyöngyös boltban meglátok egy gyöngyöt, kicsit arrébb egy másikat, s a fejemben már formálódik is, hogy ez jó lesz karkötőnek, ebből lesz a medál. Szinte reszket a kezem ilyenkor, szeretnék mihamarabb hozzákezdeni, hogy elkészüljön a szett.
Minden Karácsony előtt készítek könyvjelzőket, kulcstartókat, mobildíszeket gyönyörű gyöngyökkel ékesítve. Tanulok új technikákat is, a zsugorkázás egy időre magába szippantott, s az üveglencsével fedett ékszereket is nagy szeretettel készítem.
A három kicsi gyerekünk és a háztartás mellett muszáj valami olyat is csinálni, ami produktív és feltölt. Eleinte nagy öröm volt, hogy olyan dolog került ki a kezemből, amit nem eszünk meg vagy nem koszolunk össze, tehát nem főzés és mosás. Mára az ékszerkészítés szinte a hivatásommá vált. A legjobban az jelzi ezt, hogy amikor a fiamat kérdezik az óvodában a szülők foglalkozásáról, azt mondja: apa tűzoltó, anya ékszereket készít.
Praktika – Hogyan tisztítsuk az ezüstözött ékszereket? >>
Facebook
VicArt
One Two Tree | Környezetbarát alternatíva: jaj, de szép a karácsonyfa!
/Kategória: Karácsony /Szerző: Szépítők MagazinMi is az a One Two Tree? Egy alternatív karácsonyfa, amely úgynevezett felelős erdőgazdaságból származó alapanyagból készül. Az öko karácsonyfa ötlete egy ausztrál házaspár fejéből pattant ki 2012-ben. Mivel egy üzletben sem találtak olyan esztétikus, variálható, tartós, természetes anyagból készült karácsonyfát, amely elnyerte volna a tetszésüket, megtervezték és megalkották a sajátjukat. A prototípus sokak tetszését elnyerte, így a páros sorozatgyártásba kezdett – már világszerte ismert a One Two Tree karácsonyfa.
A 2012-es év meghatározó fordulatot hozott az ausztrál házaspár életébe: megszületett első közös gyermekük, s létrehoztak egy olyan terméket, amely rövid időn belül világszerte népszerűvé vált. A fotón Lucy McNamara látható férje és gyermeke társaságában
A környezetbarát karácsonyfa ágai forgathatók, így a megjelenése variálható: lapos-, spirál vagy akár klasszikus fenyőfa forma is kialakítható belőle. A fa természetesen díszíthető, a vízszintesen forgatható faelemek lyukasztva vannak.
A fa 85 centi magas, a függőleges részre (törzs) 26 vízszintes elem (ág) forgatható tetszés szerint.
A legszélesebb ág 70 centis, a legkisebb ág pedig 10 centi hosszú. A fa több rétegű, 19 x 19 centis négyzet alapon áll. A fa súlya 6,6 kilogramm.
Fotók: www.onetwotree.com.au
Ajánló
Milyen fenyőfélét válasszunk karácsonyfának?
Joghurtos pite, egy különlegesen finom házi sütemény
/Kategória: Édes élet /Szerző: Szépítők MagazinHozzávalók a tésztához
25 dkg finomliszt
10 dkg kristálycukor
15 dkg margarin
4 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só
1 csomag sütőpor
Hozzávalók a töltelékhez
15 dkg kristálycukor
5 evőkanál liszt
1 pohár tejföl
4 pohár natúr joghurt
4 tojásfehérje
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A lisztet a sóval a sütőporral és a puha margarinnal dolgozzuk össze, adjuk hozzá a tojássárgáját, a cukrot és a citromhéjat. Gyúrjuk a tésztát alaposan össze. Ha keménynek találjuk, adjunk hozzá tejfölt. Fél órát hagyjuk pihenni hideg helyen.
A krémhez keverjük össze a joghurtot, a tejföld, a cukrot, a lisztet és a vaníliás cukrot, majd a végén adjuk hozzá a habbá vert tojásfehérjét.
A tészta felét nyújtsuk 1 centisre, majd tegyük a vékonyan kiolajazott tepsibe. A krémet simítsuk a tésztára, majd a maradék tésztát egyenletesen reszeljük a krémre.
Előmelegített sütőben süssük 180 fokon, nagyjából 35 percig. Ha megsült, szórjuk meg porcukorral. Hidegen és melegen is fogyasztható – nagyon finom!
Recept, fotók: Babicz Rita
Ajánló
Habos diós kocka
Zserbó muffin
Sült birsalma
Sajtos linzer
/Kategória: Falatkaland /Szerző: Szépítők MagazinHozzávalók
50 dkg sima liszt
30 dkg teavaj
6 tojás sárgája
1,5 dl tejszín
12 dkg reszelt sajt
1 evőkanál só
Elkészítés
A titka, hogy a hozzávalókat szó szerint gyorsan gyúrjuk össze. Ha összeállt a tészta, hidegre tesszük pihenni.
Egy-két óra múlva kétszer kinyújtjuk, összehajtogatjuk és sütésig a hűtőbe tesszük – fontos, hogy hideg tésztával dolgozzunk.
Sütés előtt egy centi vastagra kinyújtjuk, különböző formákat vágunk, szúrunk ki belőle. Derelyevágót is használhatunk – én így tettem. Tojással kenjük meg a kiszúrt linzereket, majd 180 fokon előmelegített sütőben süssük meg; 8-10 perc alatt pirosra sül.
Tippek: sütés előtt, miután megkentük tojással, a tésztát megszórhatjuk mákkal, köménymaggal, reszelt sajttal vagy szezám maggal.
Recept: Árvai Erika
Advent napjai (18.) A betlehemezés
/Kategória: Karácsony /Szerző: Szépítők MagazinAz év talán legszebb időszaka a Karácsony, s az ezt megelőző adventi hetek. Megtelik szívünk a várakozás, készülődés örömével: díszbe öltöztetjük otthonainkat, készülünk szeretteink megajándékozására, szeretnénk az ünnepet emlékezetessé, bensőségessé tenni. Az Életszépítők csapata is készül a karácsonyra: szeretnénk Olvasóinknak a készülődéshez kapcsolódó karácsonyi, adventi jelképek történetét elmesélni, és sok-sok inspiráló ötletet ajándékozni. Hangolódjunk együtt a szeretet ünnepére!
A karácsony előtti időszak régi hagyománya a betlehemezés, mely Jézus születésének, a Betlehemben történteknek több szereplős, dramatikus feldolgozása. A játékot régen templomok előtt adták elő az oltárnál, később a betlehemezők házról házra jártak – még az 1960-as években is, és előadták kis színjátékukat. Napjainkban már csak hagyományőrzés céljából szinte csak színpadokon, művelődési házakban és oktatási intézményekben elevenítik fel e szokást.
Alagi Állami Általános Iskola, 1949
Betlehemezés – színi előadás
Fotó: Picasa
A betlehemezés eredete a középkori misztériumjátékok – vallásos színjátékok – voltak, melyek az angol és a francia nyelvterületeken alakultak ki, és tárgyuk elsősorban Jézus élete volt. A magyar népszokás is a középkori misztériumokból alakult ki, paraszti misztériumjátéknak is nevezik.
Az előadás lényege a pásztorok párbeszédes, verses, énekes játéka, melynek legfőbb része a tréfás pásztorjáték, mely során három pásztor – egyikük öreg és nagyot hall – beszélget egymás között. A darabban a szereplők eljátsszák a Krisztus születését elmesélő bibliai történetet. Főbb jelenetei: a Mária és József szálláskeresése, melyben a király vagy gazdag ember azonban nem ad szállást, így istállóba kényszerülnek. A következő jelenetben egy angyal az alvó pásztorokat álmukban Jézushoz küldi. A pásztorok elmennek tehát Jézushoz, átadják ajándékaikat és jókívánságaikat.
Fotó: Zselickisfalud honlapja
Elmaradhatatlan kelléke a játéknak a hordozható Betlehem, melyben a Szent Család látható, és melyet két angyal visz. A pásztorjáték további szereplője lehet még a huszár és a betyár. A darabvégén köszönetképpen a háziak megvendégelik őket.
Fotó: Flickr | Ján Sokoly
A betlehemezésben előforduló dalok, versek és párbeszédek tájanként változóak, egyes jeleneteit sokszor a helyszínhez igazodva közvetlenül a házba lépés előtt találták ki.
Betlehemezés, Pásztó, 1947
Fotó: Bihari Anna-Pócs Éva – Képes magyar néprajz
1991 óta rendez Debrecen Nemzetközi Betlehemes Találkozókat, és a szervezők szeretnék, ha a találkozó felkerülne az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.
Debreceni görögkatolikus betlehemes hagyományőrzők műsora a XXIII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó megnyitóján 2013. december 13-án
Fotó: Magyar Hírlap Online
Örömteli készülődést kívánunk!
Összeállította: Király-Dobos Beatrix | Nyitókép: Csépány Csilla és kecskeméti Zrínyi Ilona Általános Iskola 2/c napközis csoportja (A Magyar Kézművességért Alapítvány díjazottja)
Ajánló
Advent napjai | 13. Luca napja
Rusztikus képkeretből karácsonyi faldekor
/Kategória: Karácsony /Szerző: Mesterházy MónikaEgy külföldi magazinról lestem el az ötletet. Ha van használaton kívüli nagyobb képkeretünk, karácsonyi faldekorációhoz hasznosíthatjuk. Csupán néhány karácsonyi díszt kell rá fellógatni.
Ajánló
Lévárdi Angelika gyapjúfilc karácsonyfadíszei
Kézzel festett üveglámpa
/Kategória: Alkotóktól /Szerző: Szépítők MagazinSokaknak ismerős lehet a fotón látható opál üveg asztali lámpa, IKEA-termék. Kreatívan díszíthető, színes üveglencséket is tölthetünk bele. Viktória üvegfestékkel díszítette.
Arany színű kontúrfestékkel rajzolta meg a házak körvonalait. Kontúrozás előtt ceruzával felskiccelte a ház-sziluetteket.
Tippek festéshez. Az üvegfestéket vékony rétegben vigyük fel a felületre. A színek ügyes párosításával ilyen látványos kompozíciót lehet összehozni.
Olvasóink küldték: különlegesen szép adventi koszorúk
/Kategória: Karácsony /Szerző: Mesterházy MónikaFelhívásunkra eddig több, mint 210 fotó érkezett saját készítésű adventi díszekről, koszorúkról Olvasóinktól. Szebbnél szebb ünnepi dekorációkat láthatunk az albumban, köszönjük az aktivitást! Az általunk legkülönlegesebbnek, legszebbnek tartott díszek láthatók az összeállításban, természetesen az ide sorolható fotók köre koránt sem teljes.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Kávészemekkel kirakott koszorúalap
Beküldő: Novák Katalin
Beküldő: Vass Andrea
Beküldő: Soroksári-Varga Angelika
Beküldő: Soroksári Varga Angelika
Beküldő: Szatmári Zsuzsanna
Beküldő: Szatmári Zsuzsanna
Beküldő: Szegedi Pap Anita
Fotó: Szentes Éva
Beküldő: Varga Ancsa
Beküldő: Varga Ancsa
Beküldő: Rezsnyák Krisztina
Ajánló
Adventi koszorúk
Bolo de Mel, a portugál mézeskalács
/Kategória: Karácsony, Világkonyha /Szerző: Szépítők MagazinA méz sok portugál édesség alapanyaga, a Bolo de Mel, vagyis a portugál mézeskalács az egyik legrégebbi nemzeti édességük, melyet általában karácsonyra készítenek el, s Madeira szigetéről származtatják. Mivel sokáig eláll, hónapokkal korábban megsüthető, és hűvös helyen, zárt edényben tárolva az ünnepek után is fogyasztható. Csészényi aszalt vagy kandírozott gyümölcsöt, durvára vágott diót, és mandulát is szórhatunk a tészta tetejére sütés előtt.
Hozzávalók (közepes tortaformához)
20 dkg liszt
10 dkg kristálycukor (vagy barnacukor)
2 evőkanál fekete melasz
7 tojás
2 dl méz
csipet só
1 dl olívaolaj
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt édeskömény
Elkészítés
Egy nagy tálban jól keverjük ki a mézet a cukorral, az olívaolajjal, a tojássárgákkal, adjuk hozzá a fahéjat és az édesköményt. Ha már jó krémes az állaga, szitáljuk hozzá a lisztet és az egészet alaposan keverjük össze. Egy másik tálban verjük kemény habbá a tojásfehérjét, majd adjuk hozzá a tésztához és finom mozdulatokkal keverjük egyneművé.
A tésztát öntsük kivajazott, lisztezett, hagyományos, csatos fém tortaformába, majd előmelegített sütőben 180 Celsius-fokon süssük nagyjából fél óráig.
Ha megsült, hagyjuk teljesen kihűlni, majd csomagoljuk alufóliába. Fogyasztás előtt legalább 2 hétig zárt edényben, hűvös helyen tároljuk. Kiadós, finom édesség, akár egy évig is eláll – persze ha marad belőle.
Fotó: Mad about Madeira
Tipp: Portugália egyes részein kevés őrölt ánizst, borsot (!), szegfűszeget, és gyömbért is kevernek a tésztába. A tészta puhább lesz, ha 1 teáskanál szódabikarbónát vagy 1 teáskanál sütőport (esetleg ezek keverékét) keverjük a tésztába. A normál tortaformában sütött portugál mézeskalácsot általában nem késsel szeletelik, hanem letörnek belőle egy-egy darabkát.
Nyitókép: Gourmand Club
Ajánló
Országtorta 2013
Téli munkák a kertben: ültetés, metszés, növénytakarás
/Kategória: Kertek & Terek /Szerző: Szépítők MagazinAz ősz beköszöntével is akad teendő bőven! A téli fagyok és az első hó előtt fel kell készítenünk kertünket az áttelelésre. Növényeinek egy részét átültetve, másokat kellően megmetszve, egyeseket pedig kiültetve védhetjük meg a következő hónapokban.
Felszedés és átültetés
A virágok közül akadnak olyanok, amelyek tavasszal a kertünk díszei, azonban a mínuszokban kifagynak és elpusztulnak. A tavasszal kihelyezett, nem áttelelő növényeket (muskátli, leander, dália) cserépbe, kaspóba ültetve a lakásban óvhatjuk meg a következő évi kiültetésig.
Ültetés ősszel, télen
Az őszi hónapokban is helyezhetünk ki új növényeket a kertünkbe. Az esőtől áztatott talaj megfelelő közeg például a rózsák számára, amelyek ideális ültetési ideje az első fagyokig tart. A tavasszal nyíló hagymák kiültetése is ilyenkor esedékes, ha kellő mélységben és távolságban helyezzük el a hagymákat, azok tavasszal színpompás virágokkal ajándékoznak majd bennünket. Facserjék ideje is levélhulláskor jön el szintén a fagy beköszöntéig.
Metszés
A virágok sárguló, elszáradt részeit, és a cserjék lehajló, öregedő részeit vissza kell vágni, ekkor föld alatti részük visszaszívja nedveit. A lágyszárúakat száruk tövéig, a bokrokat és cserjéket, fajtától függően, pedig méretük negyedéig érdemes visszametszeni.
Sövény visszavágása
A sövény évi utolsó viaszagását ősszel kell elvégezni, így megakadályozhatjuk, hogy a növényi nedvvel telt ágak elkorhadjanak. Az ágak kiválasztásakor fontos, hogy lyukak ne keletkezzenek metszés után a sövényben, mivel azok a tél alatt is meg maradnak. A levágott ágak mellett a lehullott leveleket is el kell távolítani a növényről, hiszen azok beárnyékolhatják a fent maradt részeket, megakadályozva a friss levegőhöz jutást, akár korhadást is okozhatnak.
Egyéb teendők
Az őszi hónapokban is gondoskodnunk kell a megfelelő növénytakarásról. A fagyérzékeny növények tövét és az ágyásokat mulccsal, levelekkel vagy szalmával takarhatjuk. A cserepes növényeket vigyük be, vagy tegyük őket védett helyre.
A kerti öntözőrendszert eresszük le, így a fagy nem tesz majd kárt benne.
Nyitókép: thechicoutdoors.org
Nagy Adrienn, okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség
Ajánló
Hogyan gyűjtsük, tároljuk kedvenc növényeink magjait?
Hugelkultur: hogyan építsünk dombágyást komposztból?
Városi kertészkedés
szalmabálákkal
Változatok rendhagyó adventi koszorúra
/Kategória: Karácsony /Szerző: Szépítők MagazinAz adventi koszorúk divatja nagy változáson ment át az utóbbi években, sok esetben már nem is koszorúról beszélünk, hisz az adventi dísz a négy gyertya kivételével nyomokban sem hordozza a klasszikus forma jellegzetességeit. A szokványostól eltérő adventi asztali díszekből válogattunk össze néhány különleges darabot, olyanok is akadnak közöttük, amelyek nem jelentősen térnek el a klasszikus változattól.
Mit jelképez a 4 gyertya az adventi koszorún?
A klasszikus adventi koszorú általában kör alakú, fenyőággal vagy mohával díszített. A formabontó – modernebb – változatok ettől jelentősen eltérhetnek, ami a közös bennük, az a 4 gyertya.
A katolikus hagyomány szerint 3 lila és 1 rózsaszín gyertya jelenik meg az adventi koszorún. (A rózsaszínt advent 3. vasárnapján gyújtják meg.) Minden gyertyához egy-egy fogalom társul. Az első gyertya a hité, a második a reményé, a harmadik a szereteté, a negyedik az örömé.
Változatok adventi koszorúkra
Olvasónk, Miklós Krisztina Imola idei adventi koszorúja
Adventi dísz – poharakba állított, számozott gyertyákkal
Egy szép kerámiatálat kibélelhetünk tobozokkal, szalaggal átkötött poharakba kerülhet a négy gyertya
Ezt a koszorút nemcsak a futónövény teszi különlegessé, hanem a gyertyák formája is
A díszítők: moha, articsóka, rózsa
Szép levesestál adventi tartalommal
Egy szép tálcát is felhasználhatunk alapként
A poharas változat
Amikor az adventi koszorú a fejünk fölé kerül…
Üvegtálat is feláldozhatunk, jól érvényesülnek benne a szép díszek
Csajos változat, gyorsan kivitelezhető
Nyírfarönk, adventi díszben
Mézes adventi koszorú
Rusztikus – a végletekig egyszerű és természetes
Fotók: Pinterest, Lecker, tradgards flow, flickr, borsoo, before and after and stillin progress
Ajánló
Adventi koszorúk 1.
Kakaós diós keksz, kevés cukorral nagyon sok kakóval
/Kategória: Édes élet /Szerző: Szépítők MagazinHozzávalók 32 kekszhez
150 g finomliszt (1/3 részét cserélhetjük teljes kiőrlésűre)
40 g kakaópor*
50 g nádcukor (vagy kristálycukor)
100 g hideg teavaj
1 db nagy tojás
pici só
100 g durvára vágott dió
Elkészítés
A konyhapultot áttöröltem egy nedves ruhával, folpach fóliát feszítettem rá (ha nedves, akkor feszesen rátapad és nem ugrik össze), kb. 40 centi hosszút. (Ebbe csomagolom a nyers tésztát.) A diót egy deszkára öntöttem és késsel apróbbra vágtam. Az aprítógépbe mértem a lisztet, a cukrot, a sót, a kakaóport, majd a darabolt hideg vajat. Néhány gombnyomással morzsásra dolgoztam.
Egy tálba borítottam hozzáadtam, az egy tojást. Összedolgoztam a tésztát, majd hozzáadtam a darabos diót és azt is beledolgoztam.
A kifeszített fólián, hosszú hengerré alakítottam (6-7 cm volt az átmérője), kicsit szögletesre igazítottam, becsomagoltam és a hűtőbe tettem.
Pár óra elteltével sütöttem a kekszeket, javaslom legalább 2-3 órát hűteni. Bekapcsoltam a sütőt, két tepsire sütőpapírt borítottam. A tésztát egy éles késsel kb. 5-6 mm vastag szeletekre vágtam. A tepsire sorakoztattam és a forró (180 fokos) sütőben készre sütöttem, 8-9 perc alatt megsül.
Ha sütjük a kekszeket, nagyon kell figyelni, hamar megéghet. Akkor jó, amikor a dión látszik, hogy “aranyosodik” a színe, de a keksz széle még nem sötétedik. A sütési idő irányadó, nekem ennyi, de minden sütő más.
* Az igazán jó minőségű kakaó számomra megfizethetetlen, ezért megpróbálok abból választani, ami megfizethető. Általában a kakaóvaj tartalmát nézem meg – az árat szem előtt tartva – következő lépésként. Édesanyám mindig azt mondta: a holland kakaónak nincs párja, így legtöbbször én is azt veszek. Sötétbarna zacskós csomagolás, 22 % zsírtartalommal.
Szöveg, fotók: Molnár Ágnes | Szeretetrehangoltan
Drosera mesés textilművei. Egyszer volt, hol nem folt egy tarka-barka babaház…
/Kategória: Alkotóktól /Szerző: Szépítők MagazinHa Horváth Irént az alkotásain keresztül egy szóval kellene bemutatnunk, azt mondanánk: textiles. A foltvarrás régi, népszerű kézműves technika, s akik ügyesen bánnak a varrógéppel, azok általában ki is próbálják magukat ebben a műfajban. Klasszikus patchwork termékek a lakástextiliák – falvédők, párnák, ágytakarók -, Irén munkái között is találunk ilyeneket. Ami alkotóként őt kiemeli, az a sajátos, karakteres stílus, neve is van: Drosera. Bemutatjuk ezt a pihe-puha, tarka-barka, szerethető mesevilágot!
Örömmel láttam, hogy a magazinon olyan alkotókat is bemutattok, akik szintén életünk megszépítésén munkálkodnak, alkotásaikon keresztül szépséget és örömet hozva a világba. Nagyon tetszett az Ilkaművekről készült cikk és Ilka szalaghímzéses munkái. Többször elolvasva elhatároztam, én is küldök magamról és alkotásaimról egy bemutatkozót, és ha tetszik, nagyon fogok örülni, ha oldalatokon megjelentetitek.
Horváth Irén – Drosera
– Sok éve, hogy a fővárosból egy kis faluba költöztem, ahol egy lassúbb, természetközelibb életet reméltem felépíteni családommal együtt. Életemben mindig nagy szerepet játszott az alkotás és a kézimunka, és ezek szeretetét próbáltam becsempészni gyermekeim mindennapjaiba is már legkisebb koruktól kezdve.
Szőttünk, gyöngyöztünk, babákat varrtunk, babaházakat rendeztünk be. Ezek a tevékenységek mind nagyon anyagigényesek voltak, ezért egyre növekvő, mások által már levetett ruha, anyag, fonal, gyöngy és gombgyűjteményt halmoztam fel, amiből mostani alkotásaim készülnek.
Drosera textil babaháza
A textilbabaház ötlete egy nyári napon merült fel bennem, az ihletet a lányom által rajzolt tündérház adta. – Varrjuk meg! – pattantam fel a székből, s rögtön nekiálltam.
Megrajzoltam a házat kívülről és belülről, textileket válogattam tapétának, megterveztem a kályhát, a bútorokat és az ágyneműt, babát szabtam és tündérruhát varrtam, míg elkészült első falra akasztható babaházam és kis lakója Majoranna tündér.
Azóta sok követte.
Az alkotás során összeillő anyagokat keresgélek, az ollómmal rajzolok, próbálom megtalálni a legjobban odaillő színt, formát. Néha több napig is eltart, mire összeáll a kép, mire igazán harmonikus lesz a látvány.
Mivel mindent magam kísérleteztem ki, voltak kezdeti zsákutcák: eleinte a dunyhák zsebszerűek voltak, amibe nehéz volt beletuszkolni a babát. Ezek most már patenttal nyílnak-csukódnak. Kikísérleteztem a nyitható szekrényajtót, a zsebként használható fiókokat, kádakat. A kályha ajtaja is nyitható, tűz ég benne, sőt olyan is volt már, amiben – szintén patent segítségével – almát lehetett sütni.
Azóta varrtam már télikertet, kalózhajót, tündérgarázst, zsebbe való és óriási babaházakat. A gyerekek hihetetlen kreativitással gondolják tovább az ötleteimet, maguk is szabnak-varrnak játék közben.Öltöztetik, vetkőztetik, fürdetik, altatják, etetik a tündér-babákat.
Falvédőket és képeket is készítek, amelyeken minden figurát külön varrok rá egy bélésanyagra, azután kerül a falvédő meg a kép alapjára, és sok minden van rajtuk, ami térbeli, vagy levehető, így nagyon plasztikus, élettel teli lesz a felület. A képeket textillel keretezem, így kedvesen szabálytalan és girbegurba lesz a keret.
A házikós motívummal készülnek pólók, szatyrok és táskák is.
Egy ideje szenvedélyes újrahasznosító vagyok. Jó állapotú, de már nem hordott ruhák kapnak új életet általam és lesz garbóból tarisznya, vagy ruhából óriástáska.
„Van a világon egy csudálatos nagy fa, amelyiknek kilenc elhajló ága van, mindenik egy-egy erdővel vetekszik. Ha elkezdenek kavarogni, imbolyogni, onnan támad a szél. Olyan csudálatosan nagy fa ez, hogy nemcsak a hold jár el az ágai között, hanem a nap is. De ezt a fát csak az leli meg, hogy hol van, merre van, aki foggal született, oszt kilenc álló esztendeig nem vesz a szájába a tejnél egyebet. Az meg tudnivaló, hogy a táltos az ilyen. Mert ez a csudálatos nagy fa olyan helyen nőtt, hogy csak az ilyen tudományos férhet hozzá.”
(Diószegi Vilmos: A pogány magyarok hitvilága)
Minden alkalommal, amikor megrendelnek tőlem egy babaházat, egy falvédőt, vagy bármi mást – elkészítem, becsomagolom és postára adom – az a remény éltet, hogy elkészült művem annyi örömet fog szerezni új gazdájának, mint nekem a megalkotása. Néhány éve MeseLak néven Meska-boltot nyitottam, az érdeklődők számára itt is elérhetők a termékeim.
Droseart a Facebookon
Droseart