Szezonális ínyencségek: rántott bodza, bundás bodza, szörp és bodzapalacsinta

Érdemes kihasználni késő tavasszal a bodzaszezont. Ha magunk gyűjtjük a bodzavirágot, lehetőleg autóforgalomtól távoli helyről szedjük, illetve olyan helyen szüreteljünk, ahol nincs gyár vagy egyéb szennyező. A bodzaszörpöt szinte mindeni szereti, nagyon egyszerűen elkészíthető. Mentaleveleket is tehetünk a bodza mellé, nagyon jó ízt ad neki.

Bodzadzsem Réka konyhájából

Hozzávalók: 30-40 fej bodzavirág, 4 db citrom, 50 dkg cukor, 6 db alma, 2 tasak dzsemfix (3:1), 1 liter víz

Elkészítés: a bodzavirágot a felkarikázott citromokkal rétegesen lerakjuk, az 1 liter vízzel felöntjük. Egy éjszakát hűvös helyen pihentetjük. Másnap leszűrjük, a cukorral elkevert dzsemfix-szel és a lereszelt almákkal felforraljuk. Forrástól számított 5 percig bugyogtatjuk, majd üvegekbe öntjük. Pár percig fejre állítjuk, majd száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.

Bodzapalacsinta

Érdemes kipróbálni a bodzapalacsintát is. A palacsintatésztába keverjünk maréknyi bodzavirágot, és süssük ki. Ízesíthetjük lekvárral, túróval, vagy egyszerűen szórjuk meg porcukorral (esetleg fahéjas porcukorral), így a bodza íze jobban érvényesül.

bodzapalacsinta

Fotók: Babicz Rita

Bundás bodza

Bundás bodzavirág

Bundás bodzavirág

A bodzavirágokból finom édesség készíthető, nem újdonság ez, régi magyar étel. Csupán palacsintatésztát kell készíteni, sűrűbbet, mintha palacsintát sütnénk (kevés narancs ízű szénsavas üdítőt keverhetünk a tésztához). A masszában megforgatjuk a bogernyőt (bodzavirág szárastól) és forró olajban aranybarnára sütjük. Porcukorral, fahéjas porcukorral, savanykás lekvárral, vagy szörppel meglocsolva tálalhatjuk – ízletes desszert! A régi szakácskönyvekben is fellelhető a bundás bodza receptje.

Rántott bodzavirág

(Forrás: Gazdasszony teendői, 1863)

Végy 18–20 bodzavirágfürtöt, rázd le, hogy a bogarak kirepüljenek belőle, tedd tálba, hintsd be czukorral és onts rá egy pohár jó bort, s 2 óráig hagyd ázni. Ezután végy kevés lisztet, habard össze 3 tojás sárgájával, czukorral és fehér borral, ebbe mártsd belé a fürtöket és forró vajban rántsd ki; rakd tálra, czukrozd meg bőven, és narancsvirágvizzel megöntözve add fel.

Rézi néni receptje

(Forrás: Szegedi szakácskönyv, 1901)

Tégy egy mély tálba fél liter finomlisztet, önts folytonos keverés mellett fél liter fehér bort és 1 pléhkanályni forró meleg finom olajat és keverd egy késhegynyi sóval sima tésztává. Ha ez megtörtént, 4 tojásfehérjének a havát könnyedén belekeverjük; mártsd a bodzavirágot nehányszor hideg vízbe és tedd az abroszra, hogy a víz leszikkadhasson, azután a virágot szárukig a tésztába mártjuk és forró zsírban kirántjuk; ha világos barna színt nyertek, a habszedő kanállal kiszedjük és rakjuk magasan egy tálra, mire czukorral bőven behintjük.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét − 16 =

hirdetés