Bodzavirágos almadzsem

Virágzik a fekete bodza, érdemes ezt a rövid időszakot kihasználni és begyűjteni a bodzavirágokat. Lehetőleg autóforgalomtól távoli helyről szedjük, illetve olyan helyen szüreteljünk, ahol nincs gyár vagy egyéb szennyező. A bodzaszörp receptjét korábban ismertettük – egyszerűen elkészíthető üdítőital. Mentaleveleket is tehetünk a bodza mellé, nagyon jó ízt ad neki. Friss édességként bodzapalacsintát, bundás bodzát is készíthetünk, továbbá dzsemet úgy, hogy az apró virágokat egészben használjuk fel. Ági ismerteti a receptet.

A bodzavirág ízét, illatát nagyon szeretem, próbálom többféleképpen felhasználni.

Bodzavirágos almadzsem

Hozzávalók

A hozzávalók pontos mennyisége helyett az arányokra helyezném a hangsúlyt. A mennyiségek természetesen változtathatók.

2 kg alma

2 db kezeletlen citrom leve

2 dl víz

10 dkg cukor

10 + 10 ernyő bodzavirág

Elkészítés

A szedés után a bodzavirágokat szétterítettem egy tálcán. A virágokat nem szoktam lerázogatni, hisz akkor az értékes virágport is leráznám. Egy óra elteltével kancsóba tettem a virágokat és felöntöttem 2 deci vízzel. Egész éjszakára állni hagytam.

Előkészítettem a befőttes üvegeket.

Másnap az almákat megtisztítottam, eltávolítottam a magházukat és apró darabokra vágtam. Fazékba tettem, hozzáadtam a citromok levét, majd ráöntöttem a bodzavirágokról a vizet s rászórtam a cukrot. Az almát puhára főztem – nem kell sokáig főzni.

A forró gyümölcshöz adtam a száráról lecsipegetett másik 10 virágot. (A szárát nem, csak a virágokat.) Összekevertem és forrón üvegekbe adagoltam. Az üveg alját néhányszor a tenyeremhez ütögettem, hogy ne maradjon benne levegő. Kattanásig zártam a kupakkal és a dunsztos kosárba raktam kihűlni.

A száraz dunsztról

Egy nagy kosarat több rétegben kibélelek takarókkal, sőt, kispárnákkal körbe rakom. Beleterítek egy régi abroszt és így sorakoztatom bele a forró üvegeket. Ráhajtogatom a takarókat, az abroszt, a tetejére is kerül párna. Így hagyom az üvegeket kihűlni. Amikor a dunsztból kiszedem, mindig meggyőződöm arról, hogy a kupak homorú,, vagyis nem púposodik fel.

Szeretetrehangoltan >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc + 20 =

hirdetés