Bodzavirágos almadzsem
Virágzik a fekete bodza, érdemes ezt a rövid időszakot kihasználni és begyűjteni a bodzavirágokat. Lehetőleg autóforgalomtól távoli helyről szedjük, illetve olyan helyen szüreteljünk, ahol nincs gyár vagy egyéb szennyező. A bodzaszörp receptjét korábban ismertettük – egyszerűen elkészíthető üdítőital. Mentaleveleket is tehetünk a bodza mellé, nagyon jó ízt ad neki. Friss édességként bodzapalacsintát, bundás bodzát is készíthetünk, továbbá dzsemet úgy, hogy az apró virágokat egészben használjuk fel. Ági ismerteti a receptet.
A bodzavirág ízét, illatát nagyon szeretem, próbálom többféleképpen felhasználni.
Bodzavirágos almadzsem
Hozzávalók
A hozzávalók pontos mennyisége helyett az arányokra helyezném a hangsúlyt. A mennyiségek természetesen változtathatók.
2 kg alma
2 db kezeletlen citrom leve
2 dl víz
10 dkg cukor
10 + 10 ernyő bodzavirág
Elkészítés
A szedés után a bodzavirágokat szétterítettem egy tálcán. A virágokat nem szoktam lerázogatni, hisz akkor az értékes virágport is leráznám. Egy óra elteltével kancsóba tettem a virágokat és felöntöttem 2 deci vízzel. Egész éjszakára állni hagytam.
Előkészítettem a befőttes üvegeket.
Másnap az almákat megtisztítottam, eltávolítottam a magházukat és apró darabokra vágtam. Fazékba tettem, hozzáadtam a citromok levét, majd ráöntöttem a bodzavirágokról a vizet s rászórtam a cukrot. Az almát puhára főztem – nem kell sokáig főzni.
A forró gyümölcshöz adtam a száráról lecsipegetett másik 10 virágot. (A szárát nem, csak a virágokat.) Összekevertem és forrón üvegekbe adagoltam. Az üveg alját néhányszor a tenyeremhez ütögettem, hogy ne maradjon benne levegő. Kattanásig zártam a kupakkal és a dunsztos kosárba raktam kihűlni.
A száraz dunsztról
Egy nagy kosarat több rétegben kibélelek takarókkal, sőt, kispárnákkal körbe rakom. Beleterítek egy régi abroszt és így sorakoztatom bele a forró üvegeket. Ráhajtogatom a takarókat, az abroszt, a tetejére is kerül párna. Így hagyom az üvegeket kihűlni. Amikor a dunsztból kiszedem, mindig meggyőződöm arról, hogy a kupak homorú,, vagyis nem púposodik fel.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.