Illatos és könnyű desszert: bodzavirágos panna cotta
A panna cotta jellegzetes olasz desszert, jelentése: főzött tejszín. Rendszerint gyümölcsökkel, mogyoróval, karamellel, csokoládéval, gyümölcsszósszal tálalják, de magában is finom. Bodzavirággal is ízesíthető, jól érződik a desszerten a bodza finom íze és kellemes illata.
Hozzávalók
5 dkg bodzavirág
200 ml tej
250 ml habtejszín
kb. 30 g porcukor (ízlés szerint édesítsük, édesítő is jó hozzá)
1 tk (4 g) agar-agar (zselatinnal is készíthető)
Elkészítés
Fotó: Molnár Ágnes
A bodzavirágokat csipkedjük le az ernyőről, ügyelve arra, hogy minél kevesebb szár maradjon rajta. Áztassuk tejben, hagyjuk ázni egész éjszaka.
Másnap a bodzavirágos tejet a bodzavirágokkal forraljuk fel. Ha forr, vegyük le a tűzhelyről, és a bodzavirágokat szűrjük le, alaposan kipréselve belőle a tejet.
Tegyük vissza a tűzhelyre, és öntsünk a bodzás tejhez 2 deci habtejszínt. A maradék fél deci tejszínben kézi habverővel keverjük el a cukrot és az agar-agart, majd öntsük a többihez. Kb. két percig forraljuk, és kanalazhatjuk is kis desszertes tálkákba vagy szilikonformába. (A fotón látható panna cotta szilikon formában készült.)
Fotó: Molnár Ágnes
Hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe fogyasztásig. Kínálhatjuk friss eperrel, szamócával, mi mézes eperlekvárt csorgattunk rá.
Tippek
Ha desszertes tálkákban szervírozzuk, a tálkát hideg vízzel öblítsük ki vagy vékonyan kenjük ki vajjal. Tálalás előtt a tálkát tegyük forró vízbe (csak amíg a tálka fala átmelegszik, vigyázva,
hogy a tálkába ne menjen víz), így könnyen kicsusszan a tányérra.
Az agar-agarról
Az agar-agar vörösalga, természetes növényi zselésítő. Hideg folyadékban kell feloldani, majd a forróhoz keverni, 2-3 percig forralni. Az agar-agar forrón híg, csak 40 fokon körül sűrűsödik be.
Készíthetünk vele lekvárokat, zseléket, krémeket, tortát, kocsonyát, ízesített aszpikot. Magas a rosttartalma ezért a emésztés serkentésére is kiváló. Reform- és bioboltokban kapható.
Fotó, recept: Molnár Ágnes Szeretetrehangoltan
Kapcsolódó összeállításunk
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.