Illatos és könnyű desszert: bodzavirágos panna cotta
A panna cotta jellegzetes olasz desszert, jelentése: főzött tejszín. Rendszerint gyümölcsökkel, mogyoróval, karamellel, csokoládéval, gyümölcsszósszal tálalják, de magában is finom. Bodzavirággal is ízesíthető, jól érződik a desszerten a bodza finom íze és kellemes illata.
Hozzávalók
5 dkg bodzavirág
200 ml tej
250 ml habtejszín
kb. 30 g porcukor (ízlés szerint édesítsük, édesítő is jó hozzá)
1 tk (4 g) agar-agar (zselatinnal is készíthető)
Elkészítés
A bodzavirágokat csipkedjük le az ernyőről, ügyelve arra, hogy minél kevesebb szár maradjon rajta. Áztassuk tejben, hagyjuk ázni egész éjszaka.
Másnap a bodzavirágos tejet a bodzavirágokkal forraljuk fel. Ha forr, vegyük le a tűzhelyről, és a bodzavirágokat szűrjük le, alaposan kipréselve belőle a tejet.
Tegyük vissza a tűzhelyre, és öntsünk a bodzás tejhez 2 deci habtejszínt. A maradék fél deci tejszínben kézi habverővel keverjük el a cukrot és az agar-agart, majd öntsük a többihez. Kb. két percig forraljuk, és kanalazhatjuk is kis desszertes tálkákba vagy szilikonformába. (A fotón látható panna cotta szilikon formában készült.)
Hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe fogyasztásig. Kínálhatjuk friss eperrel, szamócával, mi mézes eperlekvárt csorgattunk rá.
Tippek
Ha desszertes tálkákban szervírozzuk, a tálkát hideg vízzel öblítsük ki vagy vékonyan kenjük ki vajjal. Tálalás előtt a tálkát tegyük forró vízbe (csak amíg a tálka fala átmelegszik, vigyázva,
hogy a tálkába ne menjen víz), így könnyen kicsusszan a tányérra.
Az agar-agarról
Az agar-agar vörösalga, természetes növényi zselésítő. Hideg folyadékban kell feloldani, majd a forróhoz keverni, 2-3 percig forralni. Az agar-agar forrón híg, csak 40 fokon körül sűrűsödik be.
Készíthetünk vele lekvárokat, zseléket, krémeket, tortát, kocsonyát, ízesített aszpikot. Magas a rosttartalma ezért a emésztés serkentésére is kiváló. Reform- és bioboltokban kapható.
Fotó, recept: Molnár Ágnes Szeretetrehangoltan
Kapcsolódó összeállításunk
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.