Borbála naphoz kapcsolódó hiedelmek és népszokások

December 4. Borbála napja.

Szent Borbála, vagy ismertebb nevén Szent Barbara, a tizennégy segítő szent egyike, keresztény vértanú. A keresztény hitre való áttérése miatt bujdokolni kényszerült, azonban elárulták és halálra ítélték. A lefejezést pogány édesapja hajtotta végre 306-ban. Apját azonban a hazafelé úton villám sújtott halálra, így Borbála, Barbara neve a villámlással, tűzzel, robbanással forrott össze, így az ezzel összefüggő szakmák védőszentjévé vált.

Robert Campin Szent Barbara a toronyban festménye 1438-ból

Borbála napkor a Luca naphoz hasonló népi hiedelmek és szokások terjedtek el a magyar nyelvterületeken, bár csak szórványosan.

Ezen a napon tilos a fonás, mert Borbála az orsóval bedobja az ablakot, a fonal kóccá változna és a marhák lába köré tekeredne, így azok megsántulnának. Nem szabad varrni sem, mert bevarrnák a tyúkok fenekét, sem söpörni, mert a szerencse kerül ki a házból, és nem túl szerencsés – akár az egész téli ünnepkörben – a női vendég a háznál. A szerencse távozik e napon az ajándékokkal, kölcsönadott dolgokkal is.

Göcsejben ugyanakkor ilyentájt végzik a tollfosztást, míg Baranyában a borfejtést, sok helyen a lányok férjhezmenését segítik az e napon vízbe tett gyümölcságak, valamint a következő évi termés megjóslásához búzát is csíráztatnak Borbála napon, ahogy december 13-án, Luca napján is.

Borbála napján jártak „kotyolni” a fiúk, vagyis szerencsét, termékenységet kívánni. Mondókájuk végén leguggoltak, és elkiáltották magukat: „Igy üjje meg a kentek kotlósa a tojást!”

A Zala megyei Beleznahegyről való az alábbi kotyolóvers, melynek szövegében keverednek a lucázó, a farsangköszöntő és a regölés szövegtöredékei:

“Bara, Bara kity-kotty,

Gelegunya kettő,

Három,

A pálinkát várom.

Ha nem adnak pálinkát,

Letöröm a gerendát.

Adjon az uristen

Ennek a gazdának,

Két szép tehenet,

Tehén mellé szekeret,

Szekér mellé jármot,

Járom mellé vasszeget.

Adjon az uristen két szép malacot!

Egyik ólból kifusson,

Másik ólba befusson.”

(Eperjessy E. gy. 1959)

 

Összeállította: KirályDobos Beatrix

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 × 2 =

hirdetés