Borkultúra: pohártípusok, kínálási hőmérséklet, kóstolási sorrend
Nyári melegben jól esik egy pohár bor, vagy fröccs fogyasztása. A borivásnak, borkóstolásnak is vannak szabályai, jó ha ismerünk ezekből néhányat, így nem kerülhetünk kellemetlen helyzetbe.
Borfogyasztásra mindig van alkalom, s ha ezt mértékkel tesszük egészséget és jó kedvet ad, egy pohár jó bor a javunkra válik. Mindegyik bornak saját kóstoló pohara van. Az egyik tulipán alakú, hogy könnyen forgatható legyen a bor, a másik gömbölyded, hogy a színe jobban érvényesüljön, a harmadik pohár kelyhe hosszú, hogy a buboréknak elég hosszú útja legyen.
Főbb pohár típusok
a. fehér borhoz
b. vörös borhoz
b1. vörösbor-kóstoló csésze
c. pezsgőhöz
d. likőrborokhoz
e. brandyhez, konyakhoz
f. rizling borokhoz
g. csemegeborokhoz
Mindegyik pohártípusra igaz, hogy a száránál, vagy a talpánál kell megfogni. A kelyhet nem fogjuk meg, mert a pohárban lévő bor hőmérsékletét megváltoztatjuk.
Borkóstolás
Borkóstolás alkalmával a fehér-, a rozé-, és a vörösbort a pohár egyharmadáig öntik, a vörösbor-kóstoló csészébe pedig a csésze alján lévő dudorok eltakarásáig kerül a bor.
Kínálási hőmérséklet

Fotó: shutterstock
Nem mindegy az italok kínálási hőmérséklete sem. Ha a bor idős, testes, illatos, ezeket melegebben fogyasztjuk. A magyarországi gyakorlat azt mutatja, hogy a vörös bort 14-18 fok között, a fehérbort 10-12, a rozét, sillert 8-10, míg a pezsgőt 7-8 fokon kóstoltatják. Ennek az az oka, hogy a borok savtartalma a megadott hőmérsékleten érvényesül a legjobban. Ha egy bort túlhűtünk, az aromákat nem fogjuk érezni. Az illatanyagok 5 fok, a zamatanyagok 8 fok alatt nem tudnak érvényesülni. Akár hűteni, akár melegíteni kell egy bort, akkor azt csak lassan, fokozatosan tegyük.
Első kapcsolatunk a borral a látvány. A pohárban megnézhetjük, milyen a színe, a habzása, mozgékonysága. A színét fehér háttér előtt látjuk a legjobban, tisztaságát a gyertyafény felé fordítva. Ha a pohárban körbepörgetett bornak koronája van, az testességre utal.
A bort apró levegővételekkel megszagoljuk, szimatoljuk. Az illatokat az orr nyálkahártyája érzékeli, ezért elég egy rövid szippantás, hogy az illatanyagok elérjenek odáig. 10-20 másodpercnél tovább ne szagolgassunk egy bort, mert az orrunk elfárad.
Lehetőség szerint mindig azonos mennyiségű bort vegyünk a szánkba, s 15-30 másodpercig tartsuk ott. Ennyi idő elég az ízek érzékeléséhez, utána ízérzékelésünk csökken.
A kóstolási sorrend: fehér borok, illatos borok, rozé és siller borok, vörös borok, egyéb borkülönlegességek, likőrborok, pezsgők, cognac, brandy.
Egészségünkre!
Nyitókép: drinkstack.com
Gondolatok, élmények életigenlőknek
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Több százezren olvasnak havonta. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.
Ide írhatod a véleményed!
Want to join the discussion?Feel free to contribute!