Borkultúra: pohártípusok, kínálási hőmérséklet, kóstolási sorrend

Nyári melegben jól esik egy pohár bor, vagy fröccs fogyasztása. A borivásnak, borkóstolásnak is vannak szabályai, jó ha ismerünk ezekből néhányat, így nem kerülhetünk kellemetlen helyzetbe. 

Borfogyasztásra mindig van alkalom, s ha ezt mértékkel tesszük egészséget és jó kedvet ad, egy pohár jó bor a javunkra válik. Mindegyik bornak saját kóstoló pohara van. Az egyik tulipán alakú, hogy könnyen forgatható legyen a bor, a másik gömbölyded, hogy a színe jobban érvényesüljön, a harmadik pohár kelyhe hosszú, hogy a buboréknak elég hosszú útja legyen.

Főbb pohár típusok

a. fehér borhoz

b. vörös borhoz

b1. vörösbor-kóstoló csésze

c. pezsgőhöz

d. likőrborokhoz

e. brandyhez, konyakhoz

f. rizling borokhoz

g. csemegeborokhoz

Mindegyik pohártípusra igaz, hogy a száránál, vagy a talpánál kell megfogni. A kelyhet nem fogjuk meg, mert a pohárban lévő bor hőmérsékletét megváltoztatjuk.

 

Borkóstolás

Borkóstolás alkalmával a fehér-, a rozé-, és a vörösbort a pohár egyharmadáig öntik, a vörösbor-kóstoló csészébe pedig a csésze alján lévő dudorok eltakarásáig kerül a bor.

 

Kínálási hőmérséklet

Fotó: shutterstock

Nem mindegy az italok kínálási hőmérséklete sem. Ha a bor idős, testes, illatos, ezeket melegebben fogyasztjuk. A magyarországi gyakorlat azt mutatja, hogy a vörös bort 14-18 fok között, a fehérbort 10-12, a rozét, sillert 8-10, míg a pezsgőt 7-8 fokon kóstoltatják. Ennek az az oka, hogy a borok savtartalma a megadott hőmérsékleten érvényesül a legjobban. Ha egy bort túlhűtünk, az aromákat nem fogjuk érezni. Az illatanyagok 5 fok, a zamatanyagok 8 fok alatt nem tudnak érvényesülni. Akár hűteni, akár melegíteni kell egy bort, akkor azt csak lassan, fokozatosan tegyük.

Első kapcsolatunk a borral a látvány. A pohárban megnézhetjük, milyen a színe, a habzása, mozgékonysága. A színét fehér háttér előtt látjuk a legjobban, tisztaságát a gyertyafény felé fordítva. Ha a pohárban körbepörgetett bornak koronája van, az testességre utal.

A bort apró levegővételekkel megszagoljuk, szimatoljuk. Az illatokat az orr nyálkahártyája érzékeli, ezért elég egy rövid szippantás, hogy az illatanyagok elérjenek odáig. 10-20 másodpercnél tovább ne szagolgassunk egy bort, mert az orrunk elfárad.

Lehetőség szerint mindig azonos mennyiségű bort vegyünk a szánkba, s 15-30 másodpercig tartsuk ott. Ennyi idő elég az ízek érzékeléséhez, utána ízérzékelésünk csökken.

A kóstolási sorrend: fehér borok, illatos borok, rozé és siller borok, vörös borok, egyéb borkülönlegességek, likőrborok, pezsgők, cognac, brandy.

Egészségünkre!

Pántyéné Horváth Klára

Nyitókép: drinkstack.com

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét − hét =

hirdetés