Borostyántechnikával készült ékszerek. Az ökogyantába foglalt növények hosszú ideig megőrzik eredeti szépségüket

A botanikus ékszerek a természet apró csodáit – virágokat, leveleket, fadarabkákat, mohát, zuzmót – foglalják magukba. Minden darab egyedi, ettől is különleges.

Egyedné Anna eredeti szakmája szerint élelmiszeripari gépész üzemmérnök; később megszerezte a szociális munkás végzettséget. Első saját tervezésű ékszerét legkisebb lányának szánta. Eleinte drótékszereket készített, majd elkezdett növényekkel dolgozni, s ma már szinte kizárólag csak az ún. botanikus ékszerekkel foglalkozik. A természet, a hegyek szerelmese; a sétái során begyűjtött apró virágok, levelek, mohák, zuzmók, fadarabkák átlényegülve egy-egy gyűrűben, nyakláncban vagy éppen fülbevalóban születnek újra vagy inkább válnak időtlenné eredeti szépségükben.

Egyedné Anna

Anna 2012 végén kezdett el kísérletezni a műgyantával. Aki természetes anyagokkal dolgozik, nem feltétlenül kedveli ezt a kifejezést, Anna is így van ezzel. A műgyantaékszer helyett ezért szívesebben használja az alábbi kifejelezéseket: botanikus ékszer vagy borostyántechnika. Utóbbit azért találta ki, mert a növényeket, természeti kincseket úgy őrzi a műgyanta, ahogy a borostyán teszi. Anna elvétezte az ötvösképzést is, hogy nemesfémekkel tegye még különlegesebbé és értékesebbé az alkotásait.

A technika elsajátításáról a következőket mondja:

– Hosszú, buktatókkal teli folyamat volt. Nagyon sok darab ment a kukába, és bizony még mindig akad olyan produktum, amit selejtnek nyilvánítok. A műgyanta meglehetősen öntörvényű, érzékeny anyag, én pedig igencsak kritikus vagyok a saját alkotásaimmal szemben. Eddig összesen 12 féle gyantát próbáltam ki. Mindig kellemetlen érzéssel töltött el annak a tudata, hogy kőolajszármazékból készült anyagot használok, így hosszú kutatás eredményeképpen ma már ökogyantát használok, ami jelentősen környezetbarátabb anyag, mint a hagyományos változatok.

Anna egész évben gyűjtögeti a növényeket, a legtöbbet tavasszal és nyáron, hiszen ekkor rengeteg növény pompázik.

– A Bükkben egy kis településen, az erdő szélén élek, sokat sétálunk, olyankor sok szépséget gyűjtök. A kertben is mindig van érintetlen terület, ami burjánzik, nem kaszáljuk, nem nyírjuk. Bárhol járok, mindig akad valami, ami ékszerbe kívánkozik…

 

„A vadvirágokat, növényeket használom a legszívesebben. Nem használok festett virágokat, hiszen gyönyörűek úgy, ahogy vannak. Szinte mindet én gyűjtöm, szárítom. Egy különleges szárítási módnak köszönhetően ma már sok növényt térben szárítok és nem préselek. Így az ékszerben olyan hatást kelt, mintha friss és üde lenne. Szeretem, ha tudják, milyen növények díszítik az ékszereimet, az ismeretátadásra külön figyelek, szeretném, ha minél több növényt ismernének az emberek.”

 

Anna elsősorban medálokat készít, de fülbevalók, gyűrűk, hajbavalók, mandzsettagombok, karkötők is megtalálhatók színes repertoárjában.

Anna egyik kedvenc ékszere: havasi gyopár, ezüst kombináció

– Az egyik kedvenc nyakékem az ötvös vizsgamunkám: a valódi csíksomlyói havasi gyopár és a stilizált ezüst hegyek szerintem nagyon szépen kiegészítik egymást. A megrendelőim nagy kedvencei az életfás medálok. Bükki sétáim során gyakran találkozom hatalmasra nőtt, vihar által kidöntött tölgyfákkal. A gyökerükből készült medálban élnek tovább. A „Tündérkert” medál is nagy kedvencem.

Miniatűr „Tündérkert”

 

Sokan keresik meg Annát egyedi kérésekkel, készült már sok-sok esküvői emlék, hajtincses ékszer vagy a kedvenc kisállat szőréből medál.

– Megható és nagy felelősséget ró rám, amikor valaki a féltett kincsét rám bízza – mondja Anna. Maximálisan igyekszik a hozzá fordulók kedvére tenni.

 

 

Dana-ékszer a Facebookon >>

Webáruház: danaekszer.hu

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 × egy =

hirdetés