A legjobb buborékfújó oldatok és bubifújó pálcák

Sokan sokféleképpen kísérleteznek buborékfújó folyadék házi előállításával. Az arányok és az összetevők különbözhetnek, ami bizonyos: kell hozzá glicerin! Ha glicerint keverünk az oldatba, nem pattannak szét olyan könnyen a buborékok, mivel a glicerin csökkenti a víz párolgási sebességét, a buborékok pedig a víz párolgása miatt pukkannak szét.

Glicerint patikában tudunk beszerezni. Sokan a Jar mosogatószert vagy a WU2 sampont ajánlják a bubifújó oldathoz, de egyéb összetevőket is kevernek hozzá; sütőport, olajat, kukoricakeményítőt vagy porcukrot.

Azt gondolhatnánk, ha megtaláltuk vagy kikísérleteztük a megfelelő receptet, az mindenféle buborékhoz jó, pedig lehet árnyalni a képet – a buborékfújásnak is megvan a művészete.

Az általános buborékfújó folyadékon kívül sűrű oldatot is készíthetünk, ezzel olyan ellenálló buborékokat lehet fújni, melyek nehezen pattannak szét, további buborékokat csatlakoztathatunk hozzájuk. Ha zselatint keverünk az oldatba, vicces, pattogós buborékokat állíthatunk elő, lepattannak minden felületről (a keverék egy idő után besűrűsödik, újra kell melegíteni).

Néhány bevált recept

12 pohár víz, 1 pohár mosogatószer, 1 pohár kukoricaliszt, 2 evőkanál sütőpor

vagy

5 dl langyos víz, 2,5 dl mosogatószer, 3 evőkanál glicerin, 1 teáskanál cukor

vagy

7-10 rész víz, 1 rész mosogatószer, 1-2 evőkanál glicerin

sűrű oldathoz

2/3 rész mosogatószer, 1 rész víz, 1-2 evőkanál glicerin

pattogós buborékhoz

2 csomag zselatin, 4 pohár forró víz, 3-5 evőkanál glicerin, 3 evőkanál mosószer

 

Buborékfújó pálcák, eszközök

Buborékfújáshoz házilag is készíthetünk eszközöket: egyszerű, erősebb drótból, dekoratívabb zsenília drótból (ezeket gyöngyökkel még csinosabbá tehetjük), hajlítható fejű szívószálból (ún. sorozatlövéshez), apróra vágott szívószálak összeillesztésével, vagy akár kisebb, negyedelt műanyag palackból is.

Fotó: blog.honest

Fotó: handmade charlotte

Fotó: HomeSpunThreads

Buboréklövőt is eszkábálhatunk: erősítsünk egy hurkapálcára nagyobb befőttes gumit. A gumit mártsuk az oldatba, majd óvatosan nyújtsuk ki, kipattan belőle a buborék.

Óriás buborékok előállításához hurkapálcákból vagy szívószálakból, ezekre erősített vékony gumizsinórból készíthetünk ún. kilövőt.

Fotók: come together kids

Fotók: come together kids

Fotó: handmade charlotte

Fotó: Mészáros Balázs

Fotó: Mészáros Balázs

Sorozatlövéshez fél maréknyi szívószálat ragasszunk össze; a szívószálak hajlítható végét mártsuk a folyadékba – a buborékok szanaszét repülnek.

Jó móka gyerekekkel a szabadban, s nem mellékesen  hálás fotótéma.

Ajánló

Készítsünk játékokat!

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 3 =

hirdetés