Burgonyás pogácsa
Ehhez a pogácsához érdemes vajon, héjában sült burgonya puha, pürésített belsejét felhasználni, de főtt krumplival is elkészíthető. A sült burgonya jobb ízt ad a pogácsának.
Hozzávalók
25 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
25 dkg sült vagy főtt burgonya pürésítve
1 egész tojás
1 kk só
1 mk sütőpor
1 tojássárgája a kenéshez
szezámmag (fehér vagy fekete)
Elkészítés
A hozzávalókat gyúrd sima tésztává (géppel is kidolgozhatod). Pihentesd, majd nyújtsd ki, ezután hajtsd négybe és újra nyújtsd ki, majd ismételt meg a hajtogatást. Kis pihentetés után ismételd meg a műveletet (hajtogatás, nyújtás, hajtogatás, nyújtás).
Végül nyújtsd a tésztát kb. egy centi vastagra, és kisméretű pogácsaszaggatóval szaggasd ki. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg tojássárgával, szórd meg fehér vagy fekete szezámmaggal, és előmelegített sütőben 180-as hőfokon süsd aranybarnára. Sütési idő kb. 20 perc.
Frissen a legfinomabb, de másnap is fogyasztható, felemelgítés után olyan, mint a frissen készült pogácsa.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.